Tuesday, June 01, 2010

Siunattu suhteellisuudentaju

Eilisissä puoli yhdeksän tv-uutisissa Paavo Väyrynen antoi aika hätkähdyttäviä lausuntoja Keskustan puoluejohtajakisasta. En tietenkään ole mikään politiikan (ja vielä vähemmän Keskustan sisäisten asioiden) asiantuntija, mutta kyllähän ne näin "maallikon" korviin kuulostavat aika hurjilta.

Väyrynen nimittäin totesi haastattelussa, että muiden ehdokkaiden (Pekkarinen, Kiviniemi... oliko muita?) vaalikampanjoilla ei ole suurtakaan merkitystä. Koko kisa on nimittäin jo ratkennut ja voittajakin on jo selvillä. Se on nimittäin Väyrynen itse. Hänen kampanjansa etenee voimalla ja hän uskoo tulevansa valituksi, jos ei ensimmäisellä, niin viimeistään toisella kierroksella.

Noita tv-uutisia seuratessamme katsahdimme tässä kohtaa vaimoni kanssa toisiimme molemmat hämmästyneen näköisenä. Kuulimmeko oikein? Oliko näköhavaintomme uutislähetyksestä tosi? Kun nämä seikat oli varmistettu, niin mieleen hiipi epäilys Väyrysen elämisestä saman planeetan pinnalla kuin me itse. Mihin on tavalliseen maalaisjärkeen perustuva suhteellisuudentaju hävinnyt? Entä ymmärrys todellisuudesta?

Jälkeenpäin mieleen hiipi myös ajatus siitä, että voisiko näin käydä myös hengellisissä ympyröissä? Eli voisiko joku (ehkä alunperin Jumalan mies tai nainen) kadottaa todellisuuden- tai suhteellisuudentajunsa siinä määrin, että (samalla tavoin kuin edellä) alkaisi elää omassa maailmassaan ja vieraantua todellisuudesta?

Joku on sitä mieltä, että juuri hengellisissä ympyröissä on vaarana näin käydä. Tai että on peräti ilmeistä, että näin tulee käymään. Keskinäisen tilivelvollisuuden ja läpinäkyvyyden harjoittaminen ovat varmaan avainasemassa tällaisissa tilanteissa. Ehkä tämä on juuri puuttunut Väyryseltä? Hänellä kun on tietty kanonisoitu asemansa keskustalaisen liikkeen piirissä ja häntä on varmaan käytännössä hyvin vaikea ohjata tai ojentaa, takaisin ruotuun palauttamisesta puhumattakaan. Sama pätee tietysti myös kristillisiin piireihin.

Tosin, voinhan minä olla väärässäkin eli Keskustan puheenjohtajaskaba onkin jo käytännössä ratkennut ja Väyrynen tulee ensi viikonloppuna kirkkaasti valituksi Keskustan uudeksi puheenjohtajaksi.

3 comments:

Anonymous said...

Sydämestäni toivoisin ainakin, että Väyrynen valittaisiin. Hän on ehdokkaista ainoa, jonka hartiat voisivat kestää paineet, mitä tämä aika johtaville poliitikoille asettaa.

Anonymous said...

Vaikka hän olisikin kadottanut suhteellisuudentajunsa?

Herman said...

Ehkä koko keskustapuolue on kadottanut suhteellisuudentajunsa.