Monday, May 31, 2010

Luonne (ja sen muokkaaminen)

Todellinen luonne ei synny kriiseissä. Se vain tulee esille siellä. Luonne on jotakin, mitä ei saa halvalla. Se on kallis ja se maksaa vuosikausien vaivannäön ja monet väännöt - jos nimittäin haluaa maksaa sen. Se on kuitenkin sen väärtti, mutta sitä miettii usein onko siihen valmis.

Todellinen luonne tulee aina ihmisen sisimmästä. Sen suunta on aina sisältä ulospäin, päinvastoin kuin valheellisella hurskaudella, jonka suunta on päinvastainen: ulkoa sisälle päin. Luonne tuo esille sen, mitä Kristus on istuttanut sinuun. Se on tulos siitä, mitä on jo olemassa. Se on todellinen olemuksesi Kristuksessa.

Jeesus sanoo, että "ei ihmistä saastuta se, mikä menee suusta sisään. Se ihmisen saastuttaa, mikä tulee suusta ulos". Sitten hän jatkaa: "Ettekö käsitä, että se, mikä menee suusta sisään, jatkaa kulkuaan vatsaan, ja sitten se ulostetaan. Mutta se, mikä tulee suusta ulos, on lähtöisin sydämestä, ja se saastuttaa ihmisen. Juuri sydämestähän lähtevät pahat ajatukset, murhat, aviorikokset, siveettömyys, varkaudet, väärät todistukset ja herjaukset."

Todellinen luonteemme on siis sisimmässämme. Se mitä olet, määrittää sen, mitä teet ja mitä sanot. Kuka olet on arvokkaampaa kuin mikään muu, koska sieltä kumpuaa kaikki muu. Ennen muuta varjele sitä, mikä on sydämessäsi - siellä on koko elämäsi lähde.

Joku (naispuolinen henkilö) totesi joskus naisten olevan kuin teepusseja: pääset selville niiden todellisesta sisällöstä vasta kun laitat ne kuumaan veteen. Tämä on totta jokaisen meidän kohdalla. Elämän kuumat, joskus kiehuvat vedet tuovat esille meistä meidän todellisen luonteemme, oli se sitten millaista hyvänsä.

Jos Jeesus on asettanut rakkautensa sinuun, tuo rakkaus tulee esille ratkaisuissa ja valinnoissa, joita teet. Se näkyy myös siinä katumuksessa, jota harrastat silloin kun huomaat valinneesi väärin. Hänen rakkautensa lunastaa meidät vapaaksi kaikista niin hyvistä kuin huonoistakin valinnoistamme.
-------

Nämä ovat ajatuksia Neil Colen kirjan Organic Leadership pohjalta. Hyödyllisiä ja rakentavia, joskin kipeetä tekee jossain kohtaa... Hyödyllistä sekin. Panee miettimään - ja toivottavasti muuttumaan.

No comments: