Friday, June 11, 2010

Äänetön pääoma



Tänä päivänä työelämän muutokset haastavat niin työntekijän kuin yrityksenkin kehittämään omaa osaaamistaan. Joku on sanonut, että ainoa pysyvä tila on muutos. Oli se sitten meistä kivaa tai ei, niin näin se vain näyttää olevan. Yrityksen merkittävimmäksi pääomaksi on tullut työntekijöiden osaaminen, nimenomaan asenteellinen osaaminen. Eräs tärkeimpiä/kipeimpiä juttuja on se, miten ja millä käsitteillä kuvaamme osaamistamme.

Kun mietimme työelämän ja sen haasteiden muuttumista, niin agraariyhteiskunnassa osaaminen muodostui pitkälti käden taitojen käyttämisestä. Tämä oppi ja osaaminen hankittiin mestari-oppipoika-periaatteella, jota nykyään kutsutaan oppisopimuskoulutukseksi. Modernissa teollistuneessa yhteiskunnassa osaaminen taas perustui pitkälti tieteelliseen tutkimukseen ja sitä kautta syntyneeseen teknologiaan. Osaaminen oli tuon koneiden armeijan hallintaa.

Postmodernissa ajassa taas puhutaan ns. tietoyhteiskunnasta, jossa osaaminen on pitkälti tämän informaation hallintaa. Kuka kykenee nopeimmin, edullisimmin ja turvallisimmin käsittelemään, siirtämään ja tallentamaan tarvittavaa tietoa, se on vahvoilla. Osaaminen liittyy nimenomaan informaatioon, joka vanhenee nopeasti ja synnyttää informaation inflaation. Tämän myötä sitten on syntynyt mm. elinikäisen oppimisen ihanuus, joka päättyy vasta kun kansi ruuvataan kiinni. (Juha Siltala: "Elinkautinen oppiminen".)

Tärkeiksi jutuiksi muodostuu tällöin kyky verkottua, rakentaa suhteita ja vuorovaikutusta sekä ylläpitää sitä. Koulutustausta ja sen määrä ei niinkään ratkaise enää, vaan kyky, taito, abiliteetti. Asioita ei enää hoidetakaan ylhäältä alaspäin kulkevan käskyttämisen, vaan tiimien, innovaatioiden ja verkostojen kautta. Samassa tilanteessa yksilön, tai (työ)yhteisön, arvot nousevat tärkeään rooliin, koska ne pitkälti ohjailevat suuntautumista, valintoja, yhteistyökumppaneita jne. "Ihminen ei elä ainoastaan leivästä."

Joku on sanonut, että "verkostot ovat ihmisen kannalta tärkeä, universaali ja luonnon järjestyksen kannalta yleinen organisoitumisen muoto". Jumala loi desentralisaation; "lisääntykää ja täyttäkää maa... menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille". Ihminen sen sijaan teki centralisaation; rakennetaan torni, jonka huippu ulottuisi taivaaseen - ja edelleen haluaa niin tehdä.

Verkostoja kehutaan ns. synergiaetujen takia, jossa kaikki osapuolet hyötyvät. Asioita, tietoa ja osaamista voidaan jakaa, eikä kaikkien tarvitse osata kaikkea tai kaiken tieto-taidon tule löytyä aina omista nurkista. Kaikki voivat hyötyä ns. "hiljaisen tiedon" jakamisesta, mutta se edellyttää avointa vuorovaikutusta ja luottamusta. Ihannetapauksessa ihmistä ei enää istuteta johonkin organisaatioon härkäpäisesti tehtävien mukaan, vaan hänen roolinsa määräytyy sen mukaan, miten osaaminen sopii organisaation osaamiskarttaan. Voidaan siis puhua jopa jonkinlaisesta kutsumus- tai karismaperusteisesta paikan täyttämisestä ja työllistämisestä.

Kyse on ns. aineettomasta pääomasta, joka voi olla...

# inhimillistä pääomaa, jota on esim. yksilön osaaminen, ominaisuudet, kyvyt, arvot, motivaatio, terveydentila tai elämänhallinta

# suhdepääomaa, joka on organisaation ja sen sidosryhmien välisiin suhteisiin liittyvät asiat (esim. imago, brändit, verkostot)

# rakennepääomaa eli organisaation toimintaan sitoutunutta osaamista, kuten erilaisten järjestelmien hallinta (esim. tietojärjestelmät, palkkaus, johtaminen, yrityskulttuuri)

Viimeistään tässä vaiheessa mielessäni aktivoituvat Wolfgang Simsonin ajatukset Starfishistä ja mieleeni nousi myös eräs Raamatun paikka: "Korkein ei kuitenkaan asu ihmiskäsin tehdyissä rakennuksissa" (Apt. 7:47). Jumalan seurakunnan resurssitkaan eivät ole siis materiaalisissa resursseissa, kuten kiinteistöissä, tiloissa, laitteissa, paperissa jne. Jumalan seurakunnan vahvuus on juuri siinä, mitä tämän päivän sekulaari yhteiskunta kutsuu "aineettomaksi pääomaksi". Evankeliumi ei välttämättä tarvitse resursseikseen mitään muuta kuin ihmiskehon, mielen ja lahjat.

Seurakuntakin on tarkoitettu elämään ja laajenemaan niinkuin verkostomainen systeemi: "te saatte voiman, kun Pyhä Henki tulee teihin, ja te olette minun todistajani Jerusalemissa, koko Juudeassa ja Samariassa ja maan ääriin saakka..."

No comments: