Thursday, November 25, 2010

Mediakatsaus 7


Kultaisen kädenpuristuksen Jokke


Eräs viime aikojen mielenkiintoisimmista uutisista on ollut suuren ja mahtavan Paperiliiton puheenjohtajan Jouko Ahosen hyllyttäminen. Syynä oli tämän ay-pampun yllättävän aitoporvarillinen kultaisten kädenpuristelujen puolustaminen. Tätähän ei perinteisen työväenliikejärjestön demarivetoinen kenttäväki sietänyt, vaan käytännössä syrjäytti kaverin. Sen verran hyvin marinoitu järjestöjyrä Ahonen varmasti on, että hänestä vielä kuullaan.

Tietty koko polemiikki heijastelee yhteiskuntamme suurempaa rakennemuutosta, kuten perinteisen työväenliikkeen, jos ei nyt aivan katoamista, niin ainakin nopeaa ja epäämätöntä muuttumista prekariaattivetoiseksi partasuuradikalismiksi. Näiden vihaisten, pätkätöissä sukkuloivien nuorten aikuisten rinnalla Ahonen & co edustavat kauas työväenliikkeen alkujuurista etääntynyttä kultapossukerhoa.

Ehkä demareiden piireissä Ahosen uhraaminen julkisesti nähdään välttämättömänä edes jonkinlaisen aatteellisen kirkasotsaisuuden säilyttämiseksi. Demareiden kun on tässä tilanteessa perin vaikea esittää enää mitään palkansaajien etuja ajavaa puoluetta. Vanha ja brezneviläiseksi jämähtänyt valtionhoitajapuolue ay-siipeilijöineen on vahva osa nyky-yhteiskunnan hyvätuloista valtaeliittiä ja hyvä osoitus vallan turmelevasta vaikutuksesta.

Pahimmat skenaariot demareiden piirissä ovat kuitenkin jo toteutuneet ennen tätä, kun esim. Kymenlaakson perinteisissä demarikunnissa ollaan nähty veret seisauttava siirtyminen perussuomalaisten riveihin. Tai no, ehkä kaikkea ei vielä olekaan nähty. Vaalithan ovat ensi keväänä...


Demarit haaskalla

Tampereen pizzeria/kerrostalo ym. -palo herätti netissä aika kiivasta keskustelua, jossa ärhäkkäin kritiikki kohdistui teon - aika lailla opportunistisesti kylläkin - viharikokseksi leimanneisiin demaripoliitikkoihin. (Taas ne ressukat on liipasimella.)

Erityisesti ihmeteltiin kansanedustaja Päivi Lipposta (sd.), joka ennätti pitämään koko juttua rasistisena rikoksena. Torstaina teksti hänen blogistaan olikin sitten jo poistettu ja korvattu anteeksipyynnöllä. Tämä taas poiki lukuisia vastauksia, joista useimmat olivat melko vihaisia.

- Vallanhimossasi koitit ratsastaa rasismi- ja natsikorteilla kolmen kuolleen nuoren varjolla. Onko nyt hyvä mieli? eräs kyseli.

Kritiikkiä sai myös toinen sd, nimittäin maailmanmatkaajakansanedustaja Kimmo Kiljunen. Hän kun ennätti jo mainitsemaan tamperelaisravintolan polton kirjallisessa kysymyksessä, joka koski viharikosten seurannan tehostamista. Aika lailla tehokkaasti aikaansa seuraavaa populismia siis tämäkin - tai näin ainakin sanottaisiin, jos kyseessä olisivat persut.

Muutama kirjoittaja yritti sitten vielä viritellä keskustelua netissä liiallisesta maahanmuutosta, mutta tämä linja sai varsin vähän kannatusta.

- Yrittäjä on yrittänyt hakea helppoa ratkaisua, mönkään meni, ja pahasti. Miksi tämä olisi maahanmuuttaja-asia? joku pohdiskeli Hesarin keskustelupalstalla.

No, onhan se maahanmuuttaja-asia ainakin siinä mielessä, että kyseessä voi olla maahanmuuttajataustaisen yrittäjän vakuutuspetos tai sen yritys. Onko se maassamme ainoa laatuaan vai ei, onkin sitten jo eri asia. Mutta tätähän ei kukaan uskalla ääneen lausua.


Erityismaininta kirkkoherralle

Viime sunnuntaina Etelä-Suomen Sanomat leimasi jutussaan luterilaisen valtakirkon ulkopuolella olevat vähemmistökirkot, kuten esim. Adventti-, Helluntai-, ortodoksi-, roomalaiskatolinen ja Vapaakirkko, muista eristäytyneiksi totuuden torviksi. Nämä kun ovat esim. homoliittokysymyksessä tiukemmin Raamattuun pitäytyviä kuin valtakirkko. Lisäksi nämä kristilliset yhteisöt oli Etlarin jutussa niputettu yhteen muslimien, mormonien ja Jehovan todistajien kanssa. Uskonnon- ja kokoontumisen vapaus vallitkoon kaikilla yhteisöillä (kun vain pysytään laillisuuden rajoissa), mutta luulisi toimittajankin nyt osaavan vielä erottaa kristilliset yhteisöt ei-kristillisistä.

Tämän päivän yleisönosastokirjoituksessaan Keski-Lahden kirkkoherra Pekka Särkiö heittää sitten pöytään tiukat faktat toimittajan sisäluettavaksi. Jutussa pienyhteisöiksi luokitellut kirkot edustavat, paitsi perinteistä yleismaailmallista kristillistä raamattunäkemystä (esim. homoliittokysymyksessä), myös globaalisti puhuen kristinuskon valtavirtaa. Esim. helluntailaisten määrä maailmanlaajuisesti on moninkertainen luterilaisiin verrattuna. Tämä seikka saattaa maakuntalehden toimituksessa helposti unohtua.

Hyvä ja asiallinen kommentti Särkiöltä!


Sapiskaa Etlarille

Päijät-Hämeen Pravda ja kirkollisen liberaalifundamentalismin linnake, ESS sensijaan saa sapiskaa siitä, ettei ole julkaissut Peken vastinetta erään pappismiehen kirjoitteluun samaisessa lehdessä. Lehti näyttää pysyvän uskollisena omaksumalleen yksipuolisen valikoivalle tiedotuslinjalle, mikä tulee varmasti poikimaan jotain toimenpiteitä tulevaisuudessa.

Saa nähdä onko Etlarin pikkusisar, Uusi Lahti yhtään sen suvaitsevampi.

Jatkossa on meikäläisittäin ajattelevien hyvä miettiä keinoja, miten saada omat näkemyksensä esille joko valta- tai muualla mediassa.

7 comments:

Jukka Ryhänen said...

Eikö tämä ESS:n pattitilanne tarjoaisi oivan tilanteen kristittyjen yhteistyölle?

Lehti ottaa jatkuvasti kantaa kirkkoon ja homoihin ja nyt nostaa vielä vapaat kirkkokunnatkin näkyvästi esille asiassa.

Miksi lehti lähes johdonmukaisesti kieltäytyy samaan aikaan sallimasta kristittyjen puheenvuorot asiassa? Kirkkoherrankin kirjoitus sijoitettiin lähes huomaamattomaan paikkaan, sivun alimmaksi.

Ainakin lehti voisi reilusti myöntää että he toimivat puolueellisesti ja tarkoitushakuisesti, ja edustavat vain omia arvojaan, eivät monia arvoja.

Sanan vapauttakin lehti käyttää vain omien arvojensa esillä pitoon. Muiden arvoista vaietaan.

Suvaitsevaisuuden suhteen sama juttu. Läheskään kaikkia näkemyksiä ei suvaita.

Lehti on kovin itseriittoinen. Sokea omalle puolueellisuudelleen.

Pekka Sahimaa said...

Tarjosin Uusi Lahti -lehteen kolumnia Uusi Jerusalem, joka olisi uuden uskonpuhdistuksen äänitorvi. "Siinä tartutaan kirkollisiin vääristymiin ja vinoumiin kohtuullisen kovalla kädellä. Samalla luodataan tulevaisuuden näkymiä siihen, millainen kirkko on vaikkapa 10 vuoden kuluttua."

Päätoimittaja Tommi Berg kieltäytyi kohteliaasti tarjouksestani. Sen sijaan hän lupasi julkaista pastori Juha Pessille läheettämäni kohtuullisen vastineen. Bergin sanoin "terävät kannanotot niin hengellisistä asioista kuin koulutuspolitiikasta ovat toki aina tervetulleita."

Joten ensi viikolla kuuluu...

Uusi Lahti edustaa mielestäni vapaata lehdistöä. ESS on ajautunut sensuurin ja yksipuolisuuden suohon.

Seurakuntayhteisöjen kannattaisi siirtää nämä mitäänsanomattomat viikkoilmoituksensa pois Etlarista ja julkaista ne Uusi Lahdessa. Pakkohan ne kokoukset (ja olemassaolonsa) on muille kirkkokunnille jossakin ilmoittaa...

Mimosa said...

Hehe, Peke, hyvä kommentti lopussa ;)

Ja mahtava uutinen! Taidan lopettaakin tuon ESS:n tilauksen tammikuussa ja siirtyä vain Uuden Lahden lukijaksi.. :D

Pekka Sahimaa said...

Joo. Vastine pastori Pessille meni läpi Uudessa Lahdessa.

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että tänään pe 3.12. Etlari julkaisi kolme muuta vastinetta samaiselle Pessille. Siis lähes kolme viikkoa alkuperäisen jutun jälkeen.

Eräs ystäväni lähetti (omasta tahdostaan) päätoimittaja Hakalalle kyselyn, miksi ESS ei päästänyt läpi Uuden Lahden julkaisemaa juttuani. Hakala totesi vastineessaan, ettei ESS ole puolueellinen ja että vastineita on nyt tämän päivän lehdessä tulossa.

Mitenhän paljon Uuden Lahdne julkaisema juttu ja kaverini yhteydenotto vaikuttai ESS:n julkaisupolitiikkaan?!?

Timo Koivisto said...

Aika pahasti läpi näkyy ESS:n politiikan. Käsitykseni mukaan eräs tämän päivän (03.12.) lehdessä julkaistuista vastineista Pessille on kirjoitettu jo noin viikko sitten.

Haisee pahalta...

Mimosa said...

Mutta lopputulos aika hyvä: sekä sun juttu julkaistiin ETTÄ kolme aika samanlaista/samanmielistä Etlarissa!! Sitä paitsi yksi niistä, mun mielestä oli uskomatonta, sanoi aivan samaa kuin mitä sinä kirjoitit. Mun mielestä loistavaa. Jos Uuden Lahden juttu vaikutti tähän, eiks se oo kuitenkin kohtuu positiivista ;) Läpi tavalla tai toisella! Onneksi on vielä kilpailijoita, eikä vain yhden ylivaltaa.

Pekka Sahimaa said...

Yleensä yleisöosastokirjoitukset julkaistaan viikon sisällä lähettämisestä.

Nyt Etlari hautoi Pessille suunnattuja vastauksia lähes kolme viikko - ja julkaisi niitä sitten kokonaista kolme kappaletta samassa lehdessä sen jälkeen kun Uusi Lahti oli julkaissut kirjoitukseni ja päätoimittajaan oli oltu yhteydessä. Yleensä mielipidekirjoituksia on päivittäin yksi per aihe. Taisi tulla päätoimittajalla hätä(paskat) housuun.

Toinen juttu on sitten tämä syvä hiljaisuus, joka kirkolliselta puolelta vallitsee vastineiden julkaisujen jälkeen. Pessi itse ei ole pystynyt / ylpeydessään halunnut vastata "fundamentalistien" kritiikkiin. Tyhmää avata keskustelu ja sitten vetäytyä kuin häkä vinttihuoneeseen.

Eikä ole kirkkoherra Särkiökään tarttunut paimentamansa pastorin selkeisiin laatustandardirikkomuksiin...Kirkonlaatukäsikirjastako tässä on epäselvyyttä!

No. Kirkolliskokouskinhan linjasi, ettei homoparien siunaaminen ole opillinen kysymys eikä määräenemmistöä siis tarvita. Pimeää on...ja yhä vain kaamos synkkenee.

Linnan juhlissakin homo- ja lesbotanssit keinuivat SETA-Halosen siunaavassa läsnäolossa. Europarlamentaarikko Eija-Riitta Korholakin tanssi Jorma Uotisen kanssa ja oli linnan kutsujen jälkeen jatkoilla tämän ja miehensä kanssa. Voi perhola sentään! Kannattaa koko kolmikon mennä ripittäytymään neitsyt Marialle!