Saturday, November 20, 2010

Mediakatsaus 6

Paljon on mediassa puhuttu ja kirkkokansan keskuudessa kohuttu Jari Tervon Raamatun maahan heittämisestä TV1:n Uutisvuodossa. Paitsi että tämä Tervon tempaisu kertoo jotain Tervon ajatus- ja arvomaailmasta (mikä tietysti on hänen oma asiansa), niin se hyvin alleviivaa Tervon taipumusta halpaan populismiin (mikä taas koskettaa suurempaa joukkoa ihmisiä). Aika moni on jo julkisuudessakin ehtinyt todeta, että Koraani olisi jäänyt Tervolta studion lattialle paiskaamatta. No, ilmeisesti sen verran reaalipoliitikkoa Tervosta löytyy.

Tervon tempaisuun löytyy kyllä toinenkin näkökulma, joskin siinä hän näyttäytyy enemmän tahdottomana toimijana. Eikö Tervon teko tuokin hyvin esille sen, millainen asema Raamatulla juuri tällä hetkellä on niin tavallisen kansan kuin erityisesti kirkon johdon ja papiston keskuudessa (haluamatta kuitenkaan tätä yleistää)? Eikö kirkon johto (ja heitä lähellä olevat piirit niin kirkossa kuin muuallakin yhteiskunnassa) olekin menetellyt aivan samalla tavoin suhteessa Raamatun ilmoitukseen, kuin Tervon heittäessään Raamatun maahan?

Jos Päivi Räsänen ei TV2:n homoillassa sanonut mitään sellaista, mitä ei olisi ääneen lausuttu jo aiemminkin, niin eipä Tervonkaan tempaisu edustanut mitään uutta ilmoitusta siihen nähden, mitä kirkossa on ollut meneillään jo pidempään. Kyseessä oli siis vain sen pukeminen profeetalliseksi "teon saarnaksi", mikä oli jo aiemmin ääneen lausuttu kirkon johdon ja sen lauluja laulelevien teologien toimesta. (Tämä ei tietenkään mitenkään vähennä Tervon vastuullisuutta teostaan.)

Kirkon kuohunnan keskellä nousee myös esille mielenkiintoinen salaliittoteoria, niin kuin aika usein tällaisina apokalyptisiin näkyihin vetoavina aikoina tapahtuu. Nyt vain sillä erotuksella, että salaliiton olemassaolon ja toiminnan paljastaa siinä mukana oleva itse.

Kirkossa on nimittäin jo ainakin vuodesta 2003 asti toiminut arvovaltaisiakin kirkollisia vaikuttajia piiriinsä kerännyt Yhteys-liike. Tämä joukko on alunperin ottanut asiakseen ajaa "sukupuolisen tasa-arvon" toteutumista kirkossa kaikin mahdollisin tavoin, aina ns. tappiin asti. Sille on ollut ominaista kaksi piirrettä. Toisaalta porukan toimintaa on leimannut tietty salamyhkäisyys eli siinä mukana olevat papit ja teologit ovat ole olleet mukana ns. "sammutetuin lyhdyin". Toisaalta taas juuri se on ollut - ehkä enemmän maallikkovetoisen Tulkaa kaikki-liikkeen ohella - sekulaarin median lempilapsi aina silloin kun on kysytty kirkollista kantaa esim. homoliittoihin.

Asiaan on kiinnittänyt huomiota ihan tavallisen (ei siis mitenkään kirkollis-uskonnollisen) Vantaan Sanomien päätoimittaja A-P Pietilä. Hänen mukaansa eräs Yhteys-liikkeen piirissä vaikuttava nimeltä mainitsematon luterilainen pappi oli seurakuntavaalien jälkeen julkisesti ilkkunut, että "salaisena alkanut hankkeemme on maalissa, kun heterot seurakuntalaiset äänestävät (seurakuntavaaleissa) tietämättään meidän ehdokkaitamme, jotka muuttavat kirkon".

Sillä lailla. Luulen, että em. piirien kommentit kirkollisessa keskustelussa tulevat lähitulevaisuudessa olemaan entistäkin avoimesti hyökkääviä.

Samaan aikaa toisaalla. Iranin hengellinen johtaja, ajatollah Ali Khamenei on julkisesti varoittanut kaikkia kunnon muslimeja iranilaisesta kotiseurakuntaverkostosta. Tämä tietysti kertoo siitä, että Jeesus-usko leviää Iranissa nopeimmin juuri kotiseurakuntaliikkeen piirissä.

Khamenein mukaan kotiseurakunnat yhdessä muiden ei-islamilaisten vaikutteiden kanssa ovat uhka islaminuskolle ja pettävät nuoria muslimeja. Tämä on sikäli mielenkiinntoista kuulla, että täällä meillä päinhän kotiseurakuntatoiminnasta varoitellaan taas nuoria kristittyjä perinteisten kirkkojen piirissä vähän samantapaisin argumentein.

Nimettömänä pysyvä iranilainen pastori totesi, että tavalliset muslimit tuskin lisäävät puheen vuoksi kotiseurakuntien vainoa, mutta salainen poliisi kylläkin. Toisaalta, yllytys voi hänen mukaansa myös johtaa lisää ihmisiä uskoon.


1 comment:

Jukka Ryhänen said...

Onpa Yhteys-liikkeellä paljon selittämistä vaativat raamatulliset perustelut homoseksuaalisuuden oikeutukselle. Vaikuttaa siltä että Raamattu on heille väärä opus ohjenuoraksi, eikö olisi parempi valita joku paremmin omiin tarkoituksiin soveltuva kirja :)

Saapi nähdä milloin tällaisenkin kommentin kirjoittamisesta kilahtaa syyte. Minähän syrjin tässä nyt homoja, eikö niin.