Sunday, November 21, 2010

Männä viikolta

Eräs viime aikoina itseäni eniten ilahduttanut asia on ollut kokoontumiset kahden minua vähän nuoremman kaverin kanssa. Tapaamme noin parin viikon välein ja käsittelemme ajankohtaisia (esim. kirkon nykykehitys) ja raamatullisia aiheita (esim. Efesolaiskirjeen tärkeät teemat), rukoilemme ja jaamme elämää rehellisesti ja avoimesti.

Parilla viime kerralla olemme keskusteleet Efesolaiskirjeen pohjalta. Viidennessä luvussa esille nousee kehotus täyttyä Hengellä, eikä vain kerran, vaan toistuvasti. Täyttykää Hengellä uudelleen ja uudelleen. Ukko-Muromaa lainaten: "jos oli ns. ´toinen siunaus´, niin tulee olla myös kolmas, neljäs, ... kuudestoista... kolmaskymmenes jne."

Miten usein Hengellä täyttyminen onkaan liitetty yksipuolisesti esim. jälkikokouksen rukouspalveluun tms. Oma - joko perinteinen tai karismaattinen - kokouskulttuurimme värittää raamatuntulkintaamme. Tai sitten Hengen täyteys on liitetty yksinomaan hiljaisuudessa, omassa kammiossamme tapahtuvaan Herran kohtaamiseen. Eräänlaista Kristus-mystiikkaa siis. Eivätkä nämä näkemykset sinänsä vääriä ole. Niistä vain tulee yksipuolistavia korostuksia, jos jäämme vain niiden varaan.

Kun nimittäin katsomme asiayhteyttä Ef. 5. luvussa, niin ne asiat, mihin Paavali Hengellä täyttymisen liittää ovat:

- rakkaudessa vaeltaminen ja pyhä elämä käytännössä (5:1-18a)

"... täyttykää Hengellä"..." (5:18b)

- Jumalan ylistäminen ja muiden opettaminen seurakuntayhteydessä (5:19-20)

- Kristuksen mielen ja mallin mukainen elämä avioliitossa, perheessä ja kodissa (5:21-33)


Se, missä yhteydessä Paavali puhuu - tässäkin kohtaa vain ikäänkuin viittauksenomaisesti asiasta mainiten tyyliin "by the way..." - ei ole semantiikkaa, vaan tietoista toimintaa Pyhän Hengen johdossa. Ollakseen aitoa, Hengellä täyttymisen täytyy tuottaa muutakin kuin kiitosta, hurmosta, kielilläpuhumista yms. tarpeellista. Kun se on aitoa Hengen täyteydessä elämistä, se näkyy arkipäivän elämässämme, aviosuhteessamme ja myös uskovien yhteydessä.

Uskonelämä on loppujen lopuksi äärimmäisen käytännöllinen juttu.

2 comments:

Anonymous said...

Tervettä sanaa!

Kari K

Anonymous said...

Tämä pitää justihin paikkansa. Tätä me tarvitsemme. Kipeästi.