Monday, July 12, 2010

MM-kisauutisia 4


Nyt ne on sitten ohi. Omat mietteeni ennen eilistä finaalia olivat lähinnä sellaiset, että toivottavasti ei nyt nähdä samanlaista halpamaisuutta kuin edellisessä loppuottelussa (Materazzi vs. Zidane). No, ei onneksi nähty, tosin olihan Arjen Robben jo ennen illan peliä uhonnut ottavansa voiton vaikka sitten likaisellakin pelillä. Sitä saa, mitä tilaa; Hollannille kahdeksan keltaista ja yksi punainen kortti ja Espanjalle viisi. Eli onhan jalkapallo, siinä missä muukin urheilu, laillistettua sodankäyntiä kanojen tai muiden etnisten ryhmien välillä. (Jollette usko, niin olkaahan katsomassa vaikka FC Lahti - HJK-ottelua ja kuunnelkaa fanien lauluja. Uskokaa minua: ette halua tietää muusta, ettekä itse asiassa kaikista niistä lauluistakaan...)

Huumorinpilke silmäkulmassa voisi siis sanoa, että nyt olivat finaalissa vastakkain Hollanti protestanttisen uskonpuhdistuksen reformoidun siiven edustajana ja Espanja, tuo vanha ja meidän pohjoisen luterilaisten mielestä sysimusta roomalaiskatolilaisuuden lippulaiva. Vai mitä varten muuten luulette katsomossa istuneen noiden maiden kruunupäitä omat värit harteillaan? Jos joku ei vieläkään ota tätä vuodatustani vakavasti, niin vyörytän esiin tuon takuuvarman (ja väsyksiin asti toistetun) argumentin lacrossesta, jota irokeesit kutsuivat "sodan pikkuveljeksi".

Omat alkuveikkaukseni jossain kahvipöytäkeskusteluissa osuivat sikäli lähelle, että alussa pidin suosikkeina joukkoa Brasilia, Argentiina & Espanja. (Harmi, kun ei silloin tullut kirjoitettua sitä ylös!) Saksaakin pidin aika kovana, kuten aina. Jalkapallohan on peli, jota pelataan kahden joukkueen voimin 90 minuuttia ja sen jälkeen Saksa voittaa.

No, mitä kisat sitten pitivät sisällään? Mieleen jäivät uusi pallo (miksi ihmeessä?), mikä sen nimi nyt olikaan? Jabadabaduu tai jotain... Sitten vuvuzuela-torvet ja niiden mörinä. Läjäpäin taikauskoa, joka huipentui jonkun mustekalaparan käyttämiseen ennustajana. Ei ihan heti uskoisi näin tapahtuvan modernissa maailmassa, vai meneekö tämänkin nyt sitten sen afrikkalaisen taikauskon nimiin? Tältä pohjalta se vedonlyönti vasta onkin herkkua...

Sitten oli sokeita tuomareita, joiden töppäilyjen takia paljastui Fifan pysähtyneisyyden politiikka. Näiden myötä länsimaiselta ihmiseltä rapisee viimeinenkin kunnioitus ja arvostus perinteisiä kivilinnakeinstituutioita kohtaan. Näyttää siltä, kuin eräs suurimpia Breznevin perinnön vaalijoita löytyisi urheilujärjestöjen johtopaikoilta. No, tulevissa kisoissa on takuulla jo videotarkistus käytössä.

Monia nuoria kykyjä nousi kisoissa parrasvaloihin, etenkin Saksan nuori, monikansallinen joukkue ilahdutti esityksillään. Mestarikoukkue Espanjasta nostaisin esille kaikkien niiden hipaisusta kaatuvien maassakieriskelijöiden ohi ensinnäkin Carles Puyolin, joka taitaa olla oikea äijä. Ei turhaa uikutusta, vaan reilua roimetta kentällä. Toinen olisi Sergio Ramos, jolla noin isoksi mieheksi on ilmiömäinen tasapainoaisti ja kehon hallinta.

Kyllähän nämä kisat tietysti aina heijastuvat myös tänne karun Pohjolan routaisille nurmikentillekin. Kesäkuun lopulla pelatussa FC Lahti - FC Honka-pelissä Hermanni Vuorinenkin kieriskeli kentän pinnassa jonkun hipaisun jälkeen aikaa pelaten oikein MM-kisamalliin. Samoin lisäajan antaminen ja näyttäminen alkoi yhtäkkiä saada täällä Veikkausliigan peleissäkin yllättävän ammattimaisia otteita, kun aikaisemmin kaikki oli ollut vähän niinku sinne päin...

Loppuottelussa viimeistään nousi esille hyvän juniorivalmennuksen saldo ja siinä kisassa niin Ajax kuin Barcelonakin esiintyvät edukseen. Liki parikymmentä kaveria näiden nuorisoakatemioista nimittäin pelasi kisoissa. Eli kyllä opetuslapseuttamisella saadaan hyvää hedelmää kentällä kuin kentällä. Lopputulema kaikesta on siis se, että Katalonia on tällä hetkellä paras jalkapallomaa maailmassa.PS. Täällä kotimaassa kun käy katsomassa futista, niin huomaa kyllä, että aito lajikulttuuri ei synny hetkessä, vaan se vaatii oikeiden asioiden pitkäjänteistä tekemistä. Niinpä nytkin FC Lahti on pahassa putoamiskierteessä kaudella, jona erilaisen oheisohjelmien tarjonta on ylitsevuotavaa (Lamourettes-tanssitytöt & Turo´s Hevi Gee). Siinähän sitten on ensi kaudella kiva seurata oheisohjelmaa ykkösdivarissa...

No comments: