Thursday, July 15, 2010
Toinen tie
Eilen istututtiin parin kaverin kanssa iltaa, grillattiin ja syötiin, juteltiin kutsumuksesta, seurakunnasta ja hengellisestä vanhemmuudesta, jaettiin elämää ja rukoiltiin yhdessä. Keskustelu lähti liikkeelle siitä, miten moni uskova itsepintaisesti säilyy hengellisesti vauvana koko elämänsä ajan. Kysymys oman kutsumuksensa löytämisestä liittyy tähän oleellisesti: kun löydät kutsusi ja armolahjasi, se haastaa sinua kasvamaan ja silloin hengellisen vauvavaiheen aika on ohi. Sinussa alkaa tapahtua muutosta, jonka synnyttää Pyhä Henki.
Kovin usein kutsumus latistetaan kirkoissa. Kutsumukseni voi jopa edustaa uhkaa jollekulle. Jos joku on palkattu tekemään seurakunnan työt, niin näin käy helposti. Kutsumuksensa kanssa kipuilevalle näytetään "oma tehtävä ja paikka seurakunnassa"; kättele ihmisiä ovella, roudaa kamoja, keitä kahvia, laita pullaa esille, kanna kolehtia... Siinä sopii palvella, jos haluaa olla hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Ja jos kysymyksiä löytyy, niin sanotaan, että palvele siinä nyt uskollisesti, niin katsotaan myöhemmin... Vähän niin kuin sanoisi, että aina ne ensimmäiset päivät hirressäkin ovat niitä kurjimpia. Näin käy aina silloin, kun vastuunkanto lähtee organisaation tarpeista käsin, eikä armolahjoista ja Herralta saadusta kutsumuksesta. Ja näin kuluvat seuraavat kolmekymmentä vuotta, ellei ihminen itse laita tuota kierrettä poikki.
Toinen vaihtoehto on kouluttautuminen. Kutsumustaan kyselevälle (varsinkin nuorelle miehelle) annetaan ohjeeksi hakea teologiaa opiskelemaan tai mennä raamattukouluun. Muutama vuosi siellä ja pääset teologisiin salaisuuksiin vihittyjen sisäpiiriin. Saat statusta, kunniaa ja mainetta. Hengellinen urakehitys on aluillaan ja useimmiten se näyttää noudattelevan samoja lainalaisuuksia kuin missä tahansa muuallakin; yritysmaailmassa, valtion hallinnossa tai järjestöpolitiikassa. Tämä siitä yksinkertaisesta syystä, että organisaatiot rakenteltaan ja toimintamekanismeiltaan ovat niin saman tapaisia; ministry, denominaatio, pk- tai ylikansallinen yritys tai humanitaarista työtä tekevä kansainvälinen järjestö.
Viimeistään nyt on käynyt selväksi, että meillä on ongelma; meidän järjestelmämme ei toimi. Pelkkä asioiden teoreettinen ja akateeminen opiskelu jossain "korkea-asteen oppilaitoksessa" ei yksinkertaisesti anna riittäviä valmiuksia hengelliseen työhön. Tämä johtuu ensinnäkin siitä, että sen kosketuspinta tähän "työhön" on pinta-alaltaan yhtä suuri kuin kärjellään seisovan pyramidin. Monen nuoren aikuisen kanssa keskusteltuani viesti on ollut se, "ettei siellä opetettukaan oikeita asioita". Hengellinen työ kun opitaan parhaiten olemalla mukana siinä. Meillä on siis ongelma.
Entä sitten uusi konteksti? Pelkkä teologian opiskelu tai hengelliseen työhön varustautuminen jossain muussa, toisenlaisessa oppimisympäristössä, vaikkapa lähempänä itse sitä luonnollista ympäristöä, jossa seurakunta elää ja evankeliumia viedään eteenpäin, ei sekään vielä riitä. Näin tehdessämme helposti vain toistaisimme entisiä virheitä ja meillä olisi muutaman vuoden kuluttua vain yksi uusi samanlainen oppilaitos lisää. Meidän täytyy aloittaa opetuksemme yleensä ja ennen kaikkea hengelliseen vanhemmuuteen varustaminen ihan toisesta päästä.
Ymmärrämme, että hengellinen kasvu tapahtuu aina seurakunnassa ja osana sitä. Meidän tilanteessamme, kun näin sanomme, ensimmäisenä tulee mieleen jumalanpalvelus tai sunnuntaikokous, opetuksen tai saarnan passiivinen kuunteleminen tai muuhun järjestettyyn ohjelmaan osallistuminen. Sitten kaikkien noiden tilaisuuksien jälkeen kun kysyy ihmisiltä, mikä oli hienointa, mikä rakensi eniten tai mitä haluat lisää, niin vastauksena on useimmiten se, että vuorovaikutus ihmisten kanssa kosketti, kaipaan lisää avautumista oman elämän haasteista tai että ateriayhteys oli hienoa etc.
Mutta pysyä viileän ulkopuolisena on nykypäivänä niin helppoa seurakunnassa. Haluamatta ilkeillä, niin joskus tuntuu siltä kuin joidenkin mielestä se, että pysytään hengellisen vauvan tasolla on monelle mieluinen, ehkä jopa tavoiteltukin asia. Kaikki pääsevät siten helpommalla. Saatte tulla, saatte olla ja saatte pullaa...
Mitä sitten tilalle? Vapaasti assosioiden: luottamuksellisuus, elämänyhteys, vuorovaikutus, läpinäkyvyys ja aitous, epävirallisuus ja -muodollisuus, yhdessä syöminen, tilivelvollisuus, mentorointi, raamatullisuus käytännöllisenä juttuna jne. Tämän on tultava todeksi ennen kuin aletaan millään tavalla tai millään tasolla harrastaa tai puhua mitään teologiasta, Raamatun tulkinnasta tai hengellisestä työstä. Näitä asioita ei nimittäin voi opettaa pelkkänä pään tietona. Kaiken tämän tulee tapahtua osana Kristuksen ruumista, muussa tapauksessa kirjain kuolettaa, eikä Henki pääse tekemään asioita eläväksi.
PS. Hyvänä esimerkkinä uusien yhteisöjen vanhojen virheiden toistamisesta on uuden virallisen helluntaikirkon kanssa kilpaileva perinteinen helluntaikansa. Mitään irtiottoa entiseen ei olla uskallettu tehdä. Kun virallisella helluntaikirkolla on juhannuskonferenssi, Elotulet elokuussa ja Iso Kirja-opisto, niin traditionalistisiiveltä löytyy jo omat juhannusjuhlat ja Elosalamat elokuun puolessa välissä ja omaa kurssikeskustakin etsitään parhaillaan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
Hyvä kirjoitus! Näinhän tämä hyvin pitkälti on.
"Mitä sitten tilalle? Vapaasti assosioiden: luottamuksellisuus, elämänyhteys, vuorovaikutus, läpinäkyvyys ja aitous, epävirallisuus ja -muodollisuus, yhdessä syöminen, tilivelvollisuus, mentorointi, raamatullisuus käytännöllisenä juttuna jne."
Hyvin sanottu. Hengellinen rakentuminen alkaa yksilön sydämestä. Sieltä käsin se vaikuttaa ihmisten välisiin suhteisiin. Jotta niissä tapahtuisi jotakin, tarvitaan antaumuksellista vuorovaikutusta. Se taas pyrkii usein olemaan ihmisiä ja ihmissuhteita repivää, mutta siinä tapauksessa se kertoo puhdistautumattomasta sydämen tilasta. On keskityttävä siihen, mistä elämä lähtee. Kasvaminen on todellista muutosta sisältä käsin. Kun siinä tapahtuu puhdistumista, vuorovaikutuskin muuttuu rakentavaksi.
Kari K
Juu. Muutama vanha stara pitää pihdeissään hommaa. Kun järkipuhe ei auta, joko tällaisia äijiä on vedettävä turpiin :) tai painuttava pois moisista herran huoneista.
Ongelma "tällaisten" herran huoneiden kanssa on toisaalta se että niiden väki on niin aivopestyä ja kuoliaaksi saarnattua ettei sillä ole eväitä uudistua yhtään mihinkään, vaikka uudet virtaveljet raivaisivatkin tiensä puikkoihin.
Parempi jättää kuoleva aines ja etsiä elinkelpoista. Mutta kuka jaksaa lähteä uudisraivaajan tielle, ainakaan yksin?
Kaikilla uudisraivaajilla on puolestaan tahoillaan niin vahvat omat näkemykset että helppoa ei ole lyödä hynttyitä yhteen, eikä se käytännössä toimi niin.
Yksi vahva johtaja sopii yhteen porukkaan. Vaan mistä sitten nöyrät lampaat ja työmuurahaiset?
Kertokaapa veljet kuinka se nyt sitten oikeasti käytännön tasolla menee.
Vai odotellaanko vaan Herran tuloa ja kuunnellaan sitten palkkatuomiolla että jätit jätkä sitten tekemättä sen mistä uneksit. Vastaan, joo jätin kun tää vittumainen suomalainen sielunmaisema sai masentumaan.
Post a Comment