Friday, July 29, 2011

Samaan aikaan toisaalla...

"Lähi-idässä on syntynyt joukko ihmisten kodeissa kokoontuvia seurakuntia, joissa islamilaiset imaamit opettavat Koraanista Jeesuksesta. Näin ainakin väittää ruotsalainen helluntaiseurakuntajohtaja ja medialähetystyöjärjestö Ibra Median päällikkö Lars Anderås. Dagen-lehdessä. Anderåsin kertomukset kohtaamisista kristinuskon Jeesusta saarnaavien muslimien kanssa herättivät viime viikolla huomioita Ruotsissa.

Arderås kertoo itse vierailleensa ryhmänsä kanssa tapaamassa kyseisiä kotiseurakuntia viime syksynä. Hänen kertomuksestaan ei käy ilmi tarkemmin, keitä tai missä hän on tavannut. Anderåsin mukaan paikalla oli kuitenkin muun muassa yksi egyptiläinen kristitty pappi.

- Heidän saarnansa verestä ja sovituksesta oli kuin 1800-luvun herätyskokouksesta Ruotsista. Istuin ja ihmettelin, Anderås kuvaili kohtaamista Dagen-lehden verkkosivulla.

- Kysyin, että jos kerran uskotte Jeesukseen, miksi ette kutsu itseänne kristityiksi. Minulle vastatttiin, että se ei olisi heille itselleen ongelma, mutta ihmiset eivät suostuisi tällöin enää kuuntelemaan, Anderås kertoo.

Anderås kertoo empineensä miten toimia tilanteessa. Hän vertasi tunteitaan Pietariin, jolle Apostolien tekojen kertomuksessa näyssä levitettiin eteen ruokapöytä täynnä epäpuhtaaksi julistettuja ruokia. Hän sanoo ymmärtävänsä kertomustensa kiistanalaisuuden ja kertoo vielä itsekin miettivänsä miten suhtautua asiaan.

- Jumala toimii kummalisella tavalla. Tämä vain täytyy hyväksyä, Anderås tiivistää kokemuksiaan."

-------

Mielenkiintoinen poiminta Kotimaan verkkosivuilta. Anderåsin reaktio kuvastaa hyvin länsimaisen, etenkin pohjoismaisen (joissa vielä eletään jonkinasteisessa "myöhäisyhtenäiskulttuurissa") ihmisen reaktiosta tilanteessa, jossa hän kokee yllätyksen: Jumalan Hengen työ ylittää suvereenisti etniset, kulttuuriset ja uskonnolliset rajat.

Ennen kuin alamme naureskelemaan vahingoniloisesti, on hyvä miettiä, miten itse reagoisi tuossa tilanteessa: imaamit julistamassa Jeesusta?

Muutenkin juttu resonoi mielenkiintoisella tavalla monellakin tasolla hyvin jännitteiseen ja tulehtuneeseen tilanteeseemme täällä Pohjoismaissa: mistä löytyy todellinen sovinto ihmisten kesken?


No comments: