Sunday, August 30, 2009

Meidän käyttökelpoisuutemme Hänen edessään

Aivan viime aikoina Jumala on taas kerran puhunut minulle Hänen eteensä hiljentymisestä, Hänen etsimisestään ja siitä, miten tärkeää on antaa Jumalan tutkia meitä ja koetella meidän sydäntämme Hänen edessään.

Tämä on ollut mielenkiintoinen puhe minulle henkilökohtaisesti kahdestakin syystä.

Ensimmäinen on se, että toistuvasti törmään uskoviin, jotka kyllä puhuvat tätä samaa, mutta jotka kuitenkin elävät kuunnellen vain omia ajatuksiaan, tuntojaan ja kokemuksiaan. Herra ei aivan kuin saakaan suun vuoroa. Se psalminkirjoittajan edellyttämä Jumalan odottaminen hiljaisuudessa on kuitenkin ihan toisenlaista, sillä siinä huomion on saanut Herra.

Toinen syy on tämä ajankohta. Omalla kohdallani kesät ovat usein olleet levon ja hiljentymisen aikaa. Nyt kesä taas on ollut hengellisesti hyvin aktiivinen, joskin lomaakin on ehditty pitää riittävästi. Mutta juuri nyt, kun - seurakunnallista fraasia lainaten - "syksyn toimintakausi eri toimintoineen pyörähtää käyntiin", Herra kutsuukin hiljaisuuteen ja etsimään Hänen kasvojaan.

On selvää, että tämä ei voi tapahtua muuten kuin jonkun muun kustannuksella. Silloin täytyy miettiä, mihin lähtee mukaan ja millaisiin rientoihin antaa vetää itsensä mukaan. Turha kiire, hosuminen ja hössötys pois. Kiire on usein aidon Pyhän Hengen inspiroiman elämän suurin vihollinen ja tukahduttaja. Jeesuskin sanoi opetuslapsilleen, että "tulkaa yksinäisyyteen, autioon paikkaan ja kevähtäkää vähän". Evankelista jatkaa tähän realismilla, että "tulijoita ja menijöitä oli paljon, eikä heillä ollut aikaa syödäkään".

Inhimmillisesti ajatellen ja sellaisten organisaatioiden piirissä, jotka toimivat inhimillisin ja maallisin perustein ei tällaiselle ajattelulle löydy tilaa. Tehokkuus, hyödyllisyys, käyttökelpoisuus, toimivuus, ajankohtaisuus etc. ovat monen seurakunnan ja kristillisen järjestön toimintaperiaateita.

Tai vaihtoehtoisesti kerro minulle sellainen kristillinen yhteisö, jossa voidaan Herran niin kehottaessa lyödä lappu luukulle ja seisauttaa kaikki toiminnot ja vetäytyä hiljaisuuteen etsimään Herraa? Vastauksena kuulee usein sanottavan, että "ei Herra sellaista kehota tekemään". Niinpä.

Tämän tuloksena monet kristityt johtajat ja hengellisen työn tekijät ovat uupuneita, turhautuneita ja saattavat keikkua pitkiäkin aikoja "toimintakauden" mittaan erilaisten burn-outtien ja työperäisten sairauksien riepoteltavina. Siihenkö Herra on meidät kutsunut?

Tosiasia on kuitenkin se, että meidän käyttökelpoisuutemme Herran edessä ja Jumalan valtakunnan työssä ovat riippuvaisia vain ja ainoastaan tästä. Eli kääntäen: meidän hyödyllisyytemme Herran työssä ei riipu persoonastamme tai oppineisuudestamme, rahasta tai muista resursseista, lahjoistamme tai taidoistamme - ei mistään tällaisista. Se, miten Jumala voi meitä käyttää oman valtakuntansa eteenpäin menemiseksi tässä maassa on kiinni yksinomaan siitä, kuinka paljon aikaa me vietämme Herran edessä. Työssämme kokemamme voitelun määrä on sidoksissa yksinomaan Pyhän Hengen voiman etsimiseen.

Eli missä on se hengellinen johtaja, apostoli tai vanhin, joka uskaltaa lähteä liikkeelle vasta sitten kun näkee Herran ensin niin tekevän? Tai kuka on se profeetta, sananjulistaja tai opettaja, joka uskaltaa avata suunsa vasta sitten, kun Herra täyttää sen - ei hetkeäkään liian aikaisin?

Kovia kysymyksiä - ja ne haluan ensimmäisenä esittää itselleni.

3 comments:

Unknown said...

"Eli kääntäen: meidän hyödyllisyytemme Herran työssä ei riipu persoonastamme tai oppineisuudestamme, rahasta tai muista resursseista, lahjoistamme tai taidoistamme - ei mistään tällaisista. Se, miten Jumala voi meitä käyttää oman valtakuntansa eteenpäin menemiseksi tässä maassa on kiinni yksinomaan siitä, kuinka paljon aikaa me vietämme Herran edessä. Työssämme kokemamme voitelun määrä on sidoksissa yksinomaan Pyhän Hengen voiman etsimiseen."

Tarkoitit kenties seuraavanlaista tuntomerkkimme vahvistumista Herrassa: 1 Tess. 3:12-
12. Ja teille Herra antakoon yhä enemmän ja runsaammin rakkautta toisianne kohtaan ja kaikkia kohtaan, niinkuin meilläkin on teitä kohtaan,
13. vahvistaaksensa teidän sydämenne nuhteettomiksi pyhyydessä meidän Jumalamme ja Isämme edessä, meidän Herramme Jeesuksen tulemuksessa, kun hän tulee kaikkien pyhiensä kanssa.
1. Sitten vielä, veljet, me pyydämme teitä ja kehoitamme Herrassa Jeesuksessa, että te, niinkuin olette meiltä oppineet, miten teidän tulee vaeltaa ja olla Jumalalle otolliset, niinkuin vaellattekin, siinä yhä enemmän varttuisitte.
2. Tiedättehän, mitkä käskyt me olemme Herran Jeesuksen kautta teille antaneet.
3. Sillä tämä on Jumalan tahto, teidän pyhityksenne, että kartatte haureutta,
4. että kukin teistä tietää ottaa oman vaimon pyhyydessä ja kunniassa,
5. ei himon kiihkossa niinkuin pakanat, jotka eivät Jumalaa tunne;
6. ettei kukaan sorra veljeänsä eikä tuota hänelle vahinkoa missään asiassa, sillä Herra on kaiken tämän kostaja, niinkuin myös ennen olemme teille sanoneet ja todistaneet.
7. Sillä ei Jumala ole kutsunut meitä saastaisuuteen, vaan pyhitykseen.
8. Sentähden, joka nämä hylkää, ei hylkää ihmistä, vaan Jumalan, joka myös antaa Pyhän Henkensä teihin.
9. Veljellisestä rakkaudesta ei ole tarvis teille kirjoittaa; sillä itse te olette Jumalalta oppineet rakastamaan toisianne;

Ilman itse Jumalan läsnäoloa, joka on rakkaus ei Pyhä Henki voi toimia meissä ja kauttamme eli meidän täytyy olla Jeesuksessa Herrassamme niin seuraukset näkyvät Hengen hedelmänä. Jos ymmärsin oikein?

R Bonny said...

Eräs lähiseudun anglikaaniseurakunta keskittyi taannoin noin viikon ajaksi rukoilemaan tavallisen ohjelman sijaan. Tällaista pitäisi varmaan olla enemmän.

Anonymous said...

tämä ei liity aiheeseen, mutta meillä alkaa
huomenna 12 päivän missio joensuussa 2.-13.9. ja sen takana on kotiryhmäsrk:t. Tänään laittelimme porukalla paikat kuntoon, pyyhimme pölyt tuoleista ja nyt odotamme, että sinäkin tulet mukaan. tai ainakin kutsut kaikki ystäväsi. joka ilta klo 18.30, Pilkontie 4, 80130 Joensuu, entinen Priimi-kalusteen halli. siis tule! Saa rukoilla ja saa lähettää uskosta osattomia ystäviä. Huippujuttu. Puhujina mm Veijo Piipponen, Jean Roos, Aulikki Hartikainen, Pirkko Vesavara, Päivi Sarjasto, Ismo Vihonen, Jukka Tuunanen ja sokerina pohjalla O.S.A. Aiyemo Nigeriasta.
Harkitse ja tule.
LAITA TIMO OMA EMAILisi:tuunanen@telemail.fi