Wednesday, March 14, 2007

KESKUSTELUJA VIRTASEN KANSSA - ”Siionissa syntynyt” (osa IV)



  • Mikäs juttu tää on ”Siionissa syntynyt” oikein on? Mäkinen kysyi Virtaselta, kun he istuivat kolmestaan, Virtanen, Mäkinen ja Räikkönen, saunan lauteilla Virtasella salibandyturnauksen jälkeen.

  • Satuin nimittäin kuulemaan, mitä sanoit sille Heiskasen Matille siellä hallin portailla.


Virtanen hymähti itsekseen ja naurahti.

  • Joo, täytyy myöntää, että mä vähän provosoiduin sen Heiskasen jutuista ja aattelin lasettaa sille vastaan täydeltä laidalta, ettei pääse sauna jäähtymään.

  • No, mitäs se sitten tarkoittaa...? Meinaan sitä, kun sanoit, että teidän Make on ”Siionissa syntynyt”. Mäkinen pyyhkäisi hikeä kasvoiltaan. Hän oli vähän päälle nelikymppinen rekkakuski, joka oli ollut muutaman kerran Virtasten kotikokouksissa mukana.


Virtanen astui alas lauteilta ja siirtyi suihkuun pesuhuoneen puolelle. Muut tulivat perässä, viimeisenä Räikkönen kuuma HK:n Sininen foliopussissa kädessään. Virtanen otti ensin suihkun ja puhui sitten.

  • Niin, se juttu ”Siionissa syntymisestä” tulee tietysti ensin Raamatusta, mutta tässä tapauksessa elokuvasta nimeltä ”Matrix” - ootte varmaan nähneet?

Molemmat miehet nyökkäsivät. Itse asiassa varsinkin Mäkinen oli varsinainen Matrix-fani ja hyvin perillä koko jutusta. Räikkönen herätyskristityn kodin kasvattina ei niinkään. Hän keskittyikin foliopaketin avaamiseen.

  • Matrixin” ideahan on se, että koko ihmiskunta – muutamaa harvaa valittua lukuunottamatta – elää valtaisan tietokoneohjelman luomassa valhetodellisuudessa. Valtaosa ihmiskunnasta elää oikeasti valtavissa kennostoissa kytkettynä niskastaan isoon emotietokoneeseen, joka tätä valhetodellisuutta heille syöttää. Koneet ja robotit ovat itse asiassa ottaneet vallan koko ydinsodan jälkeisessä maailmassa. On olevinaan vuosi 1990 ja jotain, mutta oikeesti on 2100 ja jotain. Nämä valitut ihmiset ovat kotoisin Siionista, joka on näiden ”Matrixin” ja ylipäätään koneiden valtaa vastustavien pakopaikka ja yhteisö. Nämä ”Siionissa syntyneet” ovat ihmisiä, jotka eivät koskaan elämässään ole olleet kytkettyinä ”Matrix”-tietokoneohjelmaan. Heillä ei ole niskassaan sitä piuhan reikää, josta valhetodellisuutta heille syötettäisiin. He ovat vapaina syntyneitä, ”Siionissa syntyneitä”.


  • No, eivätkö he juuri silloin edustakin uhkaa tuolle systeemille, ”Matrixille”? Mäkinen kysyi ja tarjosi lenkkimakkaraa Virtaselle.

  • Jeps, just niin. Virtanen nyökkäsi ja puristi sinappia makkaran päälle.

  • Ja sen takia nää agentit eli oikeasti robotit heitä jahtaavatkin. Se on tavallaan vähän sama tilanne kuin millä tavoin fariseukset ja kirjanoppineet kulkivat Jeesuksen ja Johannes Kastajan perässä kytäten koko ajan, mitä he tekivät.


Mäkinen näytti yllättyneeltä Virtasen sanoista.

  • Mites sä nyt yhtäkkiä noi jutut tähän Matrix-kuvioon vedit?

  • No, mutta siitähän siinä koko ajan on kysymys; allegoriasta, vertauskuvista. Virtanen selitti.

  • Mut eikös tää perinteinen tulkinta tässä Matrix-jutussa olekin se, että se kuvaa ihmisen uskoontuloa? Meinaan se tilanne, kun siltä päähenkilöltä, Neo Anderssonilta otetaan pois se pääkomppuutteriin yhdistävä piuha... Mäkinen oli joitain vuosia ennen nykyistä ”sakkokierrostaan” ollut mukana oman seurakuntansa ”Miten kohdata postmoderni ihminen evankeliumilla?”-koulutuksessa ja oli läksynsä lukenut.


Virtanen kaatoi cokista muovimukiin ja hörppäsi siitä makkaran päälle.

  • Kyllä sen näinkin voi nähdä ja se on ihan okei. Mutta on siinä leffassa mun mielestäni toinenkin, syvempi taso ja se on se, että myös tän perinteisen seurakuntakulttuurin piirissä ollaan eletty jo pitkään eräänlaisessa valhetodellisuudessa. Tarkoitan sitä, että meille on uskoteltu, että se, millaisia kirkonmenot tai kokoukset ovat, niin se on ookoo olotila, jopa Jumalan tahto.

  • Mut nehän on tylsiä, ei niissä jaksa istua kukaan! Räikkönen möläytti suu täynnä kuumaa kiuasmakkaraa. Hän kävi parhaillaan läpi rankkaa irtiottovaihetta entisistä seurakuntaympyröistään.

  • No joo, myönnettäköön, että vaikka ennen Jumala toimikin vahvasti noitten vanhojen rakenteiden kautta, niin nyt uskon Jumalan haluavan kaataa uutta viiniä uusiin leileihin. Virtanen ei voinut olla hymyilemättä Räikköstä kuunnellessaan. Hän oli juuri viikolla jutellut pitkään Räikkösen kanssa aiheesta ja todennut ihmettelevänsä, miten mies edelleen halusi roikkua mukana kaiken aiemassa seurakuntayhteydessään kokemansa jälkeen.


Sitten Virtanen vakavoitui ja sanoi:

  • Mut se perusongelma on ollut se, että meille on uskoteltu, että tämä on vallitseva todellisuus, johon meidän on tyytyminen ja jopa niin, että jos uskallamme kyseenalaistaa tämän passivoivan systeemin, niin se tulkitaan kurittomuudeksi ja hengelliseksi irtolaisuudeksi. Tämä on omanlaisensa Matrix-keinotodellisuus, josta pois ei saa poiketa, ei ainkaan ilman seurauksia.


Mäkinen oli miettivän näköinen. Räikkönen yhtyi myös keskusteluun:

  • Mä muistan kun mä olin mukana ovityössä ja saatiin kerran yks eikkari pystymetsästä tulemaan mukaan kokoukseen, missä oli ihan kuollut ilmapiiri, ni se oma reaktio oli aika nolostunut ja anteeksipyytäväinen... vähän siihen tyyliin, et ”sori, et tää on tällasta, mut yleensä se eka päivä hirressäkin on aina se vaikein”.


  • Mä luulen, että mä itse olen ollut sellanen neoandersson, jolta on pitänyt ottaa pois se matrixpiuha kirkolliseen keskustietokoneeseen ja on pitänyt aloittaa tavallaan moni juttu ihan alusta. Virtanen tunnusti.

  • Niin, siinä on varmaan iso osa sitä prosessia eräänlainen poisoppiminen ja uudelleen orientoituminen, vai mitä luulet? Mäkinen tuumiskeli.

  • Nimenomaan siitä on kyse, poisoppimisesta ja se kysyy nöyryyttä. Ei se ole helppoa, kun on ollut jossain asemassa tietyssä uskonyhteisössä ja joutuukin miettimään monet jutut ihan uudelleen.


Miehet alkoivat kuivailla itseään ja pukeutua. Virtanen keräsi isännän ominaisuudessa foliot yhteen ja muovimukit pinoon. Mäkinen otti tyhjän cokispullon kainaloonsa ja laittoi pyyhkeen olalle.

  • Niin, että siltä pohjalta mä sille Heiskaselle sen kommentin heitin. Virtanen sanoi.

  • Mutta oikeesti tältä pohjalta ajateltuna meidän Markus on ”Siionissa syntynyt” ja sille on monet jutut uuteesta helpompia ymmärtää, kun sillä ei oo sellasia lukulaseja, joita itse olen käyttänyt omasta herätysliiketaustastani johtuen. Se poika on jotenkin raitis ja freesi ja mä toivon, että se säilyy sellaisena. Ehkä meidän Make edustaa jotain ihan uutta juttua tai ehkä paremminkin sitä alkuperäistä, jollaiseksi Jumala seurakunnan on tarkoittanut olemaan.


Mäkinen nyökkäili mietteissään, kun he nousivat takkahuoneen portaat ylös olohuoneeseen, jossa naisväen keittämät saunakahvit odottivat. Räikkönen jäi vielä takkahuoneen peilin eteen, josta tutkaili omaa kaksimetristä, satakymmenen kiloista muotoansa.

- Kyllä osaa suomalainen mies olla komea...

3 comments:

Anonymous said...

Nämä sun "keskustelut" ovat hyvin virkistäviä. Jatka samaan malliin!

Anonymous said...

Hyvä luettavaa, kuin olisi elänyt osanana suurta "valhetodellisuutta" Muuton yhteydessä löysin sattumalat Suomen viikkkolehden nro 16. 20.4.2005 (ja tän blogin löysin myös sattumalta) Olemme Veljiä Jeesuksessa Kristuksessa :) ja hymy tuli kasvolle kun luin
" kahta ensin mainittua olemme jopa pelänneet" efesolaoskirjeen 4 pohjalta.

Olen tässä ihmettellyt ja taivastellut "teologian" suuntaa , schuller, hybells ja Warren saman perheen kasvatteja - Tämäkö todella on Suuntamme?

jatketaan taivasteluja Jeesuksen kanssa - Passivoitu profetaallinen uskova - Tommi savenvalaja :) Siunaten.

Anonymous said...

Hyvä passivoitu profeetallinen uskova! Älä enää ole "passivoitu", vaan tule ulos kaapista. Elä sitä uskonelämää Kristuksessa, johon olet luotu ja tarkoitettu. Ihan rohkeasti vaan normaaleissa arkipäivän ympyröissä - ja näet että elämää on matrixin ulkopuolella (tai oikeastaan vain siellä).

Todella hienoa on saada palautetta näinkin vanhasta blogista. Toivottavasti viestini tavoittaa sinut.

Timo Koivisto