Thursday, December 24, 2009

Joulublogi


Missä on vika, kun islaminuskoisen kurdikirjailijan pitää muistuttaa meitä suomalaisia joulun oikeasta sanomasta?

Tällaisia ajatuksia tulee väkisinkin mieleen, kun lukee tämän jouluaaton aamun Etelä-Suomen Sanomia. Siinä haastateltu irakilainen kuirdikirjailija Khasro Pirbal kantaa huolta toisen kotimaansa Suomen joulunvietosta. "Missä on joulun sanoma?", kysytään otsikossa. Pirbal on Suomessa käydessään mukana joulunvietossa vaikka islaminuskoisille juhla ei olekaan sama kuin kristityille.

- Missä mahtaa olla joulumieli? Eikö joulun varsinaisena sanomana ole muistuttaa Kristuksen syntymästä eikä niinkään kaupoissa käynnistä? kurdikirjailija kyselee.

- Kunnioitan kristittyjä. Minusta joulun kuuluisi kuitenkin olla perheiden hiljentymisen juhla.

Minkä tähden emme itse uskalla tuoda näitä samoja teesejä esille? Varsinkin näin joulun aikaan tuntuu siltä kuin koko maamme (ja maanosamme) olisi kiltisti rähmällään sekä länsimaisen kaupallisuuden että postmodernin moniarvoisuuden edessä. Se, joka näitä uskaltaa kyseenalaistaa saa helposti fundamentalistisen fanaatikon maineen. Sitten tulee joku maahanmuuttajataustainen kurdimies puhumaan meille totta omasta kulttuuristamme ja arvoistamme. Onneksi näin, mutta olisi jo aika meidänkin herätä ymmärtämään, missä ollaan menossa. Jos hän sanoo kunnioittavansa meitä kristittyinä, niin ehkä meidän itsemmekin olisi hyvä niin tehdä.

2 comments:

Mie said...

Varsinkin rähmällään sen kaupallisuuden edessä. Huomasin saman jutun! Hyvää Joulua eli Vapahtajamme syntymäjuhlaa teille muuten!! :) t. Mimo

Anonymous said...

Lamin Terveisia Timo Koivisto

Luen teidan ajatuksen.
kiitos paljon

Khasro Pirbal
Lahti
Pirbal@hotmail.com
puh 050 3204815