Sunday, April 05, 2009

Meritähti vai hämähäkki?

Kun Wolfgang Simson puhuu seurakunnan viimeisestä uskonpuhdistuksen vaiheesta, hän käyttää esikuvana meritähteä. Hän kutsuu sitä "profeetalliseksi eläimeksi", koska sen elämän perusominaisuuksiin kuuluu ainutlaatuinen kyky moninkertaistaa määrättömästi oma dna:nsa ja solurakenteensa. Perinteisiä seurakuntarakenteita taas voidaan verrata hämähäkkiin, jolla on pää ja kahdeksan jalkaa. Se on keskitetyn hierarkkisen organisaation symboli. Hämähäkkirakenteessa täytyy olla kuningas eli joku, joka on vastuussa sekä jalat eli ne, jotka tekevät työn, mutta joiden ei tarvitse ajatella. Vertailun vuoksi: meritähdellä ei ole päätä, vaan ne ovat tasonomaisia hermojärjestelmiä, solujen desentralisoituja verkostoja. Jos ne revitään palasiksi, jokaisesta osasta voi kasvaa uusi meritähti.

Simson lainaa tässä Rod A. Beckstromin ja Ori Brafmanin kirjaa "The Starfish and the Spider - The Unstoppable power of leaderless organisations". Kirjassa siis väitetään, että "perinteiser hierarkkiset organisaatiot ovat kuin hämähäkkejä, mutta nyt meritähti-organisaatiot ovat muuttamassa liike-elämän kasvoja ja samalla maailman". Koska meritähdellä on viisi kättä, niillä on Beckstromin & Brafmanin mukaan viisi tärkeää perustusta, joiden päällä ne seisovat:

  1. Kehät. Kehät ovat itseorganisoituvia ihmisryhmiä, joilla on yhteinen syy tai huomion kohde. Ne voivat syntyä, laajeta, moninkertaistua tai kuolla spontaanisti, ilman "ylhäältä" tulevaa käskyä. Kehät eivät ole laittomia: niillä on sääntöjä (jonkun muun ideoita siitä, mitä pitäisi tehdä), mutta niillä on normeja (arvoja, etiikkaa, käyttäytymiskoodeja), jotka ovat kehän selkäranka. Jäsenet, jotka perustavat kehän tai liittyvät siihen, omaksuvat ja valvovat näitä normeja ja juuri siksi normeista tulee niin vahvoja. Tyypillisiä esimerkkejä kehistä ovat AA-kerhot, vertaisverkkoryhmät, jotka jakavat toisilleen tiedostoja, musiikkia yms., kveekarit (tai kotiseurakunta). "Tavalliset ihmiset, kehiksi organisoituneina, saavat suunnattomat voimat", sanovat Beckstrom ja Brafman.
  2. Katalysaattorit. Katalysaattori on aine, joka saa aikaan (tai nopeuttaa) toisten aineiden reaktion, mutta ei itse ole osallisena reaktiossa. Keksijät, ideologit ja inspiraation omaavat ihmiset, jotka eivät suostu olemaan kontrollin alla, ovat meritähti-organisaatioiden katalysaattoreita. He ovat arkkitehtejä, jotka ovat elintärkeitä talon rakennuksessa, mutta jotka eivät itse muuta sisään. He siis toimivat täysin eri tavoin kuin toimitusjohtajat. Katalysaattorit, jotka jäävät paikalleen liian kauaksi aikaa, tulevat itse sisään imetyiksi omaan luomukseensa. Koska he ovat yleensä vahvoja persoonallisuuksia, he alkavat keskittää koko rakennetta ympärilleen, jolloin lopputulos onkin ihan päinvastaista kuin mitä he itse alunperin halusivat.
  3. Ideologia.Meritähti-organisaatio tarvitsee "Suuren Idean", perustamisvision. AA-kerhojen ideologia on yksinkertainen: "Jos sinulla on ongelmia alkoholin kanssa, lakkaa käymästä ekjsperttien luona ja auttakaamme mieluummin toinen toistamme seuraamalla kahtatoista yksinkertaista askelta". Skypen motto on "Puhukaamme puhelimella ilmaiseksi!" Kristuksen seurakunnan idea taas on...
  4. Etukäteen olemassa olevat verkostot. Aivan samoin kuin on mahdotonta laukaista raketti ilman laukaisualustaa, idea tarvitsee paikan, alustan, josta aloittaa. William Griffith Wilson, paremmin tunnett Bill W:nä, joka perusti AA:n, aloitti Oxford-ryhmästä, joka oli riippumaton kristillinen liike, jonka oli aloittanut kapinallinen luterilainen pappi. Toinen historiallinen esimerkki on kveekareiden rooli orjuuden hävittämisessä Englannista. Tässä Granville Sharp oli katalysaattori, Thomas Clarkson esitaistelija ja 20 000 kveekaria alusta, jotka auttoivat synnyttämään maan laajuisen ja lopulta menestyksekkään liikkeen. Keskitetyt organisaatiot eivät nimittäin kykene synnyttämään hajautettuja, verkostomaisia liikkeitä, vaan ne synnyttävät kaltaisiaan, hierarkkisia organisaatioita. Vastaavasti esim. internet on nykyisin kasvualustana monille meritähti-organisaatioille.
  5. Esitaistelijat. Siinä, missä katalysaattorit ovat visionäärejä, esitaistelijat ovat toimeenpanijoita. He soveltavat, ilmentävät, ajavat ja myyvät jonkun toisen ideaa ja antavat sille siivet. Taipumalla näkyyn, joka ei ole heidän omansa, tulemalla sille ääneksi, he saavat vision toimimaan ja inkarnoitumaan katalysaattorin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Katalysaattorit ja esitaistelijat ovat siis luonteeltaan hyvin erilaisia, mutta molemmat tarvitsevat toisiaan, jotta perusvisio voisi toimia.
Kun näitä lueskelin ja kirjoitin, niin mielessäni kävi monen ystävän ja tutun kasvot, työ ja kutsumus. Yksi yhteinen piirre näille henkilöille oli se, että ns. "virallinen organisaatio" ei oikein missään vaiheessa antanut heille "virallista lupaa" toimia heidän oman näkynsä ja kutsunsa mukaan. Monet turhautuivat ja lähtivät pois, joko luopuivat näystä tai yrittivät toteuttaa sitä muualla. Moni yritti pitää matalaa profiilia ja puolivaloillakin ajaen yritti optimistisesti toteuttaa Jumalalta saamaansa näkyä, jota instituutio ei suostunut hyväksymään.

Jatkossa meidän on luotava sellaisia kasvualustoja, kukkapenkkejä ja hautomoita, jotka mahdollistavat tällaisten ihmisten (usein apostolisen tai profeetallisen) kutsumuksen toteutumisen tukemalla, varustamalla ja näyttämällä heille suuntaa eteenpäin. Entisen kehityksen kierre on tässä(kin) suhteessa saatava poikki.

1 comment:

Anonymous said...

HYVÄ TIMO......