Friday, December 16, 2011

Mediatsekkaus 20

Kirkko ja kaupunki-lehti kantaa nyt selkeästi kirkon yksipuolisen suvaitsevaisuusajattelun esitaistelijan viittaa. Jopa sen edelläkävijä ja isoveli, Kotimaa, joutuu sivusta seuraten vain kommentoimaan pikkuveikkansa tekemisiä. Yksipuolisella suvaitsevaisuusajattelulla tarkoitan juuri sitä, mitä epäilitkin minun tarkoittavan: kirkossa ja yhteiskunnassa yleensä on olemassa sekä oikeaa että väärää suvaitsevaisuutta. Oikea suvaitsevaisuus kohdistuu oikein (so. meidän tavallamme) ajatteleviin ja uskoviin. Väärää suvaitsevaisuutta taas edustavat juuri ne, jotka ovat eri mieltä. Heitä saa vapaasti pilkata ilman pelkoa vihapuheesta tmv. Koko "vihapuhe"-termiä käytetäänkin tätä nykyä ihan samanlaisena tarkoitushakuisena ja kritiikittömänä leimakirveenä kuin mitä esim. sellaisia sanoja kuin "imperialistinen", "neuvostovastainen" tai "vanhoillinen" käytettiin vanhana kunnon suomettumisen aikana.

Kirkko ja kaupunki alkaa siis entistä enemmän muistuttaa tuota surullisen kuuluisaa suohon uponnutta tankkia, joka itse ei enää liiku mihinkään suuntaan, mutta jonka tykkitorni pyörii 360 astetta ympäri ja joka epäröimättä ampuu kaikkea mikä liikkuu.

Kuuluisa amerikkalainen ateisti ja uskontokriitikko Christopher Hitchens on kuollut 62-vuotiaana. Mieleen tulevat C.S. Lewisin sanat erään miehen haudalla, jonka kivessä oli muistokirjoitus: "Tässä lepää ateisti, täydessä puvussa, mutta vailla paikkaa, mihin mennä." Lewis oli todennut tuohon: "Lyön vetoa, että hän toivoisi noiden sanojen olevan totta."



2 comments:

tuomo pullinen said...

"profetoin" aikoinaan, että kirkko tekee itse itsestänsä tarpeettoman ja että sille ei lopulta jää muuta hyödyllistä kuin hautaustoimi. Nyt ajattelen, että eikö Lassila&Tikanoja voisi ottaa senkin.

Timo Koivisto said...

Tai Pasi Turusta lainaten, "mihin me enää Setaa tarvitaan - onhan meillä evl. kirkko!"