Saturday, June 25, 2011

Teologia huipussaan



Ortodoksinen teologia on saavuttanut tähän astisen huippunsa. Mikään bysanttilaisen tradition teologinen, kirkkomusiikillinen tai arkkitehtuurinen saavutus ei yllä samalle tasolle, kuin munkkiveli Serafimin viiltävä analyysi Mikael Granlundin ilmaveivistä pelissä Venäjää vastaan.

Munkki Serafimin mukaan Mikael Granlundin jääkiekon MM-kisoissa esittämä ilmaveivi on "Suomen itsenäisyyden ajan suurin yksittäinen uroteko, jota on muisteltava vielä juhannuksenakin". Hän pohdiskelee leikkimielisesti Ortodoksiviestissä (5/11) ilmaveivin filosofiaa. Munkki analysoi Granlundin osuman vaikutusta, miksi venäläisten peli muuttui maalin jälkeen päättömäksi yksinyrittämiseksi. Hän määrittelee maalin olleen runollinen "tyttömäisen kepeästi heitetty leivonen".

Näin munkkiveljemme analyysissään: "Silloin kun miehinen voima ja uho hajoavat herkän kauneuden voimasta, tuho on totaalinen. Kun miestä lyödään nyrkillä, hän nousee. Mutta kun miestä lyödään herkkyydellä, hän ei enää nouse." Historiallinen maali oli hänestä "hengen voitto aineesta ja herkkyyden voitto öykkäröinnistä". Serafim yltyy toteamaan Suomen kulttuurihistorian jakautuvan jatkossa kahtia: "aikaan ennen ja jälkeen ilmaveivin". Nyt käsillä on kauneuden ja herkkyyden voiman aikakausi, jolloin hänen mielestään on hienoa olla ortodoksi. Herkkyydelläkin pärjää, tiivistää jääkiekosta hurmaantunut ortodoksimunkki.

Tämän jälkeen on selvää, että munkkiveli Serafimilla on aina vip-kortti Leijonien matseihin ja jos joskus etsitään lätkän maajoukkueelle kappalaista, niin ei ole epäilystäkään kuka siihen kelpuutetaan.

2 comments:

Jukka Ryhänen said...

Serafim, alun perin helluntailaispoika, on löytänyt hienon näkökulman asiaan. Granlundin olemuksessakin on jotain erilaista, herrasmiesmäistä, ei-öykkäröivää joka on vierasta nykyajalle.

Timo Koivisto said...

Oikeassa olet, Jukka.

Kun katselee tuota youtube-pätkää, niin kiinnittää huomiota Granlundin kehon kieleen vaihtopenkillä: vähän ehkä hämillään oleva (kuin Tuntemattoman Hietanen...) nuori mies tehtyään juuri yhden kiekkohistorian upeimmista maaleista. Oiva vastakohta sille leikittelevälle varmuudelle, jolla maali tehtiin!

Toivottavasti eivät vuodet pilaa nuorta miestä.