Wednesday, March 24, 2010

Tilivelvollisuudesta


Lähetysnäky-lehdessä 1/2010 David Sterling kirjoittaa vastuuvelvollisuudesta ja siitä kuka sitä tarvitsee. Kirjoitus liittyy tiettyihin prosesseihin erään tietyn ministryn sisällä. Se kumpuaa parhaillaan läpikäytävistä prosesseista tämän palvelutyön piirissä, joihin liittyy johtajan taholta epäselvyyksiä taloudellisissa ja moraalisissa asioissa. Eli tosi on ollut kyseessä, kun tätä kirjoitetaan. Onko kyseessä ollut jälkiviisautta, sitä en osaa sanoa. Seuraavassa suoraa lainausta aiheesta.

"Jeesuksen Kristuksen seurakunnassa on erittäin tärkeää, että johtajat alistuvat vapaaehtoisesti olemaan tilivelvollisia - muuten johtaja on aikapommi, joka voi räjähtää milloin tahansa! Ja yleensä se hetki tulee, jolloin pommi räjähtää - aiheuttaen hävitystä ja tuhoa monille ja laajalti.

Jumala ei ole koskaan tarkoittanut, että johtaja elää yksin epätodellisessa, itse luomassaan maailmassa. Jumala ei ole koskaan tarkoittanut, että kristitty johtaja on ´riippumaton´ ja kaikkien muiden yläpuolella. ...

Meistä on tullut mainonnan ja imagon luomisen ammattilaisia. Jumalan valtakunnassakin pyritään paljolla rahalla luomaan oikea ´tavaramerkki´, joka kerää työlle tukijoita ja vaikuttaa mahdollisimman moneen. Hyvin paljon panostetaan ´tuotteen´ ulkomuotoon, jotta se olisi puoleensavetävä. Yksittäisen työmuodon tai seurakunnan ainutlaatuisuutta korostetaan valtavasti. Uutiskirjeet, nettsivut ja mainonta voivat helposti luoda valheellisen todellisuuden, joka kovin helposti pettää ja on harhaanjohtava. Mainonnan aivopesemän sukupolven keskellä puhtaan elämäntavan ja uskottavuuden säilyttäminen ei enää näytä tärkeältä. On paljon helpompi uskoa välkkyvään mainontaan kuin esittää kovia, totuutta penääviä kysymyksiä. Imago ja karisma ovat korvanneet luonteen ja totuudellisuuden. ...

Liian monet kypsymättömät kristityt tuntuvat vaativan omia karismaattisia ´supertähtiä´, joiden kautta he voivat elää todeksi omaa kristillistä elämäänsä - samaan tapaan kuin maailman ihmiset, joilla on poptähtensä ja urheilusankarinsa. On joku, jota ihannoida, joku, johon samastua, joku, jota palvoa. Sitä sanotaan ´karismaattiseksi epäjumalanpalvelukseksi´ ja se kauhistus Jumalalle!

Herkkäuskoiset kannattajat voivat vahvistaa johtajassa tunnetta, että hän on ainutlaatuisen tärkeä ja että hänellä on paljon vaikutusta. Silloin johtaja alkaa omassa mielessään uskoa, että hän on jollakin tavalla erityisen merkittävä. ...

Karismaattisissa työmuodoissa ja seurakunnissa on tänä päivänä hyvin yleistä, ettei pastoreilla tai palvelutyön johtajalla ole mitään sisäistä johtajien ryhmää, jolle hän on tilivelvollinen. Enintään nimitetään ´myötäilijöistä´ koostuva ´nukkehallitus´. Hallitusta tai johtajien ryhmää pidetään hankalana ja epämukavana. Ajatellaan, että alamaisuus ja tilivelvollisuus johtorymälle tai hallitukselle estäisi ´Jumalan miestä tai naista´ toteuttamasta näkyään ja haittaisi Jumalan työtä. Asia on itse asiassa päinvastoin: vastuuvelvollisuus moraalisen käyttäytymisen ja rahavarojen käytön suhteen on valtava suoja ja eduksi Jumalan valtakunnan työlle. Vastuuvelvollisuus on yksi rehellisen johtajuuden tuntomerkeistä. Se edistää luottamusta ja myötämielisyyttä johtajaa kohtaan. Se myös hälventää väärinkäsityksiä. "

Kirjoituksessa lainataan John Maxwell´iä, joka sanonut, että "lukuisten hengellisten johtajien viimeaikaisiin moraalisiin lankeemuksiin on erityisesti vaikuttanut heidän haluttomuutensa suostua olemaan jatkuvasti vastuuvelvollisia tietyille ihmisille. Tämä läpinäkyvyyden ja tilivelvollisuuden puute avaa oven moraaliselle lankeemukselle."

Hyvä kysymys kuuluukin, olisi jotain voitu tehdä hyvissä ajoin etukäteen?

2 comments:

Jukka Ryhänen said...

Taas tämä sama kommentaattori täällä äänessä..

Kai siksi että sinulla on Timo oiva taito nostaa esille ajankohtaisia ja (myös minua) kiinnostavia aiheita.

Vaikka po. ministryä en tunne sen paremmin, on ollut hämmentävää seurata tilannetta uutiskirjeiden välityksellä. Youngrenin vieraillessa Lahdessa tilasin ilmaisen uutiskirjeensä, joka alkoikin heti tulla. Jokaisessa näyttäviä kuvia miljoonakampanjoista Afrikasta ja Aasiasta. Uskon että siellä julistetaan evankeliumia ja ihmisiä tulee uskoon. Koin myös Youngrenin Lahden vierailun hyvänä koska pidän evankeliumia ja herättävää julistusta erittäin tärkeänä. Tietysti Youngren on filmitähtimäinen ja varsin valovoimainen persoona, mutta ei kai siinä sinänsä mitään pahaa ole. Niinhän Billy Graham ja moni muu jälkeensä tullut. Suuret evankelistat ovat usein valovoimaisia persoonallisuuksia.

Kun palvelutyö on rahoitettava, eikä Afrikassa ja Aasiassa ole rahaa, kulkee kolehtihaavi Euroopassa ja Amerikassa. Lähetystyötä siis.

Jäin Youngrenin uutispommin (syytteet Lipkiniä ja Sterlingiä kohtaan) jälkeen miettimään onko asia todella näin (Youngrenin väittämät epäselvyydet varojen käytössä) vai onko veljien välille vain tullut muu juopa ja peli koventunut näin poikkeukselliseksi. Joka tapauksessa kirje oli erittäin hätkähdyttävä. Hetki sitten yhdessä kiertäneet veljet ovat julkisessa riidassa, ja toinen osapuoli vielä itse julkistaa riidan. Koin että Youngren toimi enemmän väärin kuin oikein lähtiessään julkiselle syytöslinjalle, vaikka siinä olisikin perää. Avoimuus on hyvä, mutta onko tällainen? Herran työn ylle lankeaa pitkä varjo, ja suhtautuminen lahjoittamiseen tulee varauksellisemmaksi.

Toisaalta kun en ollut lahjoittanut mitään asia ei itseäni jäänyt millään tavoin vaivaamaan. Hämmästelin vain asiaa.

Jukka Ryhänen said...

Onko sinulla Timo tietoa mistä oikeasti mahtaa olla kyse? Kenties Youngrenin avioeron vuoksi Sterling ja Lipkin pidättivät rahat EKM:ssä ja päättivät käyttää ne myöhemmin itse valitsemaansa tarkoitukseen vaikka ne mitä ilmeisimmin oli saatu Youngrenin pärställä eikä heidän?

Mikäli tilanne on yllä mainittu, niin mielestäni S ja L toimivat väärin. Oikeinta olisi pyrkiä ensisijaisesti yhdessä sopimaan tilanne, mitä ehkä on yritettykin. Jos ja kun tässä ei ole onnistuttu niin rahat tulisi jossakin oikeudenmukaisessa suhteessa jakaa Youngrenin palvelutyön ja S & L:n työn kesken, ottaen huomioon esim. niiden hankkimisesta S & L:lle aiheutuneet kulut ja muut seikat.

En pidä oikeana niiden omavaltaista pidättämistä kokonaisuudessaan, mikäli näin on tapahtunut. Sikäli ymmärrän Youngrenin avoimen syytöksen. Silti parempi olisi julkisuudessa vain todeta yhteistyön päättyneen ja riidellä rahoista sivummalla.

No, helppoahan näitä on heitellä eikä kai pitäisikään. Tuli näin ajankuluksi kuitenkin otettua maalta kantaa kun merellä tuulee.