Sunday, March 28, 2010

Kirkko ja yhteiskunta

"Kirkko on valinnut itselleen arkkipiispan. Tosiasiassa valinnan teki yhteiskunta "kolmannella valtiomahdillaan": päätöksen saneli media, jota enemmistö kirkossa ei halunnut vastustaa. Yhteiskunta - ei järjestyneenä organisaationa vaan henkisenä virtauksena - on sillä tavoin saanut kirkon valtaansa, että kirkon tärkein henkilöratkaisu tehtiin perusteilla, joiden mukaan kirkolla ja yhteiskunnalla ei enää ole eikä saa olla mitään eroa. Tämän asenteen mukaan kirkon on edustettava yhteiskunnan ajattelua.

Suuri periaatteellinen ongelma on, mihin sellaista laitosta kuin kirkko enää tarvitaan. Ellei sillä saa olla omia perusteita, ei muullakaan ole merkitystä. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on todellisuudessa menettänyt itsenäisyytensä, vaikka sillä sitä muodollisessa hallinnollisessa mielessä vielä on.

Vaalia edeltäneessä keskustelussa varsinkin eräät pääkaupunginseudun vaikutusvaltaiset papit kutsuivat julkisuudessa ihmisiä muuttamaan kirkkoa sisältä päin siitä eroamisen sijaan. Se osoittaa kirkon sisään yhä lujemmin poteroitunutta asennetta, jonka mukaan kirkolla ei ole, ei voi olla eikä saa olla omaa, yhteiskunnasta poikkeavaa sanomaa eikä substanssia."

Raimo Mäkelä pääkirjoituksessaan "Kirkko ja yhteiskunta", Perusta 2/2010


PS. Tutustukaa myös tähän uuteen kristilliseen uutissivustoon. Tsekatkaapa sieltä erityisesti tämä.

No comments: