Thursday, February 05, 2009

Seurakunnan eräs periaate

Muistan kun nuorena kaverina ekoja kertoja pläräilin "Ikuisia kertomuksia"-kirjasarjan kymmenettä osaa, kiinnitin huomiota mielenkiintoiseen kuvaan Ilmestyskirjan alkulehdiltä. Johannes kirjoittaa miten hän näki ilmestyksessä seitsemän kultaista lampunjalkaa ja lampunjalkojen keskellä Ihmisen Pojan muotoisen. Tuossa "Ikuisten kertomusten" kuvassa tilanne on kuvattu niin, että Ihmisen Poika seisoo maan päällä valtavan kokoisena hahmona ja Hänen jalkojensa juuresta kohoavat nuo lamput tai lampunjalat seitsemän kaupungin keskeltä.

Tämä on tärkeä asia huomata ja panna merkille. Siinä tulee nimittäin profeetallisen kuvan muodossa esille merkittävä raamatullinen periaate koskien Herran seurakuntaa. Seurakunta on yksi globaalissa mittakaavassa, mutta seurakunta on yksi myös paikallisella tasolla. Tämä oli myös apostolin ymmärrys, kun hän kirjoittaa Herran seurakunnalle eräällä paikkakunnalla: "Paavali, Jumalan tahdosta Kristuksen Jeesuksen apostoli, Efesossa oleville pyhille ja uskoville Kristuksessa Jeesuksessa." Se on siis osoitettu koko Herran seurakunnalle ja jokaiselle Herran omalle, ei jollekin osalle Kristuksen ruumista. Koko Uusi testamentti noudattaa tätä samaa periaatetta.

Ihmisen Poika siis tarkastelee kutakin Ilmestyskirjan alkuluvuissa kuvattua seitsemää seurakuntaa omana kokonaisuutenaan. Öljyputki ei kulje esim. Efesosta Smyrnaan tai Filadelfiasta Laodikeaan etc. Nämä seurakunnat ovat itsenäisiä - sanoisinpa jopa, omia organismejaan, koska on kyse Kristuksen ruumiista. Ne eivät ole hallinnollisesti tai mitenkään muutenkaan alisteisessa tai hallitsevassa suhteessa toisiinsa. On seitsemän paikallista Herran omien seurakuntaa ja jos jollain niistä menee huonosti, niin Herra ei ikäänkuin rangaistuksena tai hoitotoimenpiteenä siirrä yhtäkään niistä jonkun toisen seurakunnan huomaan tai valvontaan. Ei, vaan jokaiselle niistä kuuluu oma sanansa Herralta ja jokaisella niistä on oma vastuunsa vaelluksestaan Herran edessä.

Vielä kerran toistan tämän opetuksen: tämä on ensiarvoisen tärkeä opetus ajatellen Herran seurakunnan olemusta ja erästä sen tärkeää perusperiaatetta. Jokainen Herran seurakunta on itsenäinen, muista riippumaton jollain tietyllä maantieteellisellä alueella. Samaan aikaan Herra on velvoittanut ne verkostoitumaan keskenään syntyperänsä perusteella, ei millään muulla perusteella. Jokainen muu peruste liittoutua tai erota muista kuin tämä taivaallinen syntyperä, on syntiä ja luopumista Herran antamasta käskystä rakastaa toisia Herran omia. Ainoa uskovia erottava asia voi olla aika tai maantieteellinen etäisyys.

Seurakunnan sisällä ei näin ollen voi olla mitään ulkopuolisia auktoriteetteja, sidonnaisuuksia tai velvoitteita, jotka ikäänkuin ajaisivat ohi tämän paikallisen seurakunnan hengellisen vanhemmuuden. Jos näin on, niin se on kaikki aitoa Kristuksen ruumista hajottavaa toimintaa. Tarkoitan tätä: nykyisessä tilanteessamme näemme oman kaupunginlaajan Kristuksen seurakunnan keskellä risteilevän toinen toistaan pulleampia öljyputkia sinne tänne, mikä Tampereen piispanistuimelta, mikä Keuruun tai mikä Hämeenlinnan pääkonttorista, mikä suhesta ja mikä hesusta etc. Kristuksen ruumis on jakaantunut keskenään kilpaileviin, jopa keskenään sotiviin ryhmiin, kuka kenenkin tai minkäkin nimen perusteella. Tämä kaikki murehduttaa Herraamme.

Meillä voi olla ja tuleekin olla kiertäviä sananpalvelijoita seurakuntaa rakentamassa Ef. 4:11-13:n mukaisesti, mutta se on eri asia kuin mistä nyt puhumme. Meillä voi olla ja on hyväkin olla opittavaa ja annettavaa toisille Herran seurakunnille toisilla paikkakunnilla, mutta se on eri asia kuin se, mistä nyt puhumme - Kristuksen ruumiin ykseys omalla paikkakunnallamme. Tämä johtaa meidät suuren, vielä ratkaisemattoman kysymyksen eteen Kristuksen seurakunnassa ja se koskee kaupunginlaajan seurakunnan hengellisiä vanhimpia, kaitsijoita ja paimenia. Luulen tämän raamatullisen totuuden kirkastumisen olevan seuraava tärkeä askel eteenpäin Kristuksen ruumiin rakentamisessa.

Mutta millaisen kirjeen Herra kirjoittaisi minun kotikaupunkini seurakunnalle?

3 comments:

Anonymous said...

Kirje Lahden seurakunnalle

Rakkaat ystävät teille on annettu ylhäältä rakkautta uskossa Pyhän Hengen kautta sydämiinne ja koette että lisää on tulossa. Tiedätte myös ettei mikään saa olla meistä vaan Jumalasta, joka haluaa olla kaikki kaikessa kaikenaikaa omistaen ja johtaen kaikkia Herrassa Jeesuksessa rikkautensa mukaan, jonka hän haluaa teidän kauttanne toimivan päivittäin myös pienissä asioissa. Monta pientä on yhdessä suuri asia.

Tietäkää kuka on heikoin joukossanne sillä hetkellä mitä elätte yhdessä kantaen toistenne vajavuuksia rohkaisten nostaen mielensä taas taivaallisiin. Siitä meidät tunnetaan, että meillä on keskinäinen rakkaus. Hyväksykää myös omat vajavuudet vain yksi on joukossamme täydellinen Herramme Jeesus.

Hän Kuningasten kuningas, joka on läsnä kokoontumisissanne iloitsee teistä ja etsii aina teidän puhdasta mieltänne ja johdattaa teitä iloiten Isän luo.

Olkaa siunatut te Hänen Verensä hinta. mr

Anonymous said...

Millaisen kirjeen Herra kirjoittaisi kotikaupunkisi seurakunnalle?

Ajattelin tässä eräänä päivänä olevani Jumala, yritysjohtaja, jonka tavoitteena oli saada markkinoitua ilmainen ilosanoma pelastuksesta mahdollisimman laajalle asiakaskunnalle.

Jos kirjoittaisin kirjeen lahtelaisille markkinointijohtajille, niin kohtuullisen kovaa tekstiä kirjoittaisin.

Liian moni markkinointifirma (suom. huom. kirkkokunta) kauppaa omaa tuotettaan, omaa yhteisöään, omaa ideologiaansa, omaa oppitulkintaansa ja käyttää Jeesusta vain markkinointikikkana.

Suuri osa markkinointifirmoista on
itseasiassa enemmän kiinnostuneita siitä, miten oma firma menestyy kuin siitä, miten taustalla oleva iso firma menestyy.

Jos olisin Jumala ja jos kirjoittaisin kirjeen lahtelaiselle seurakunnalle, antaisin monille markkinointijohtajille lopputilin ja pyytäisin lopettamaan vääristyneen ja tehottoman toiminnan.

Antaisin markkinointi-idean uudelleen - niin kuin alussa - kaupungin jokaiselle kristitylle ja palkkaisin heidät tehokkaaseen elämällä markkinointiin kaikkialla muualla paitsi kirkkorakennuksissa.

Monille yksittäisille kristityille lähettäisin lohduttavia sanoja ja kehottaisin irtisanoutumaan jumalisuuden ulkokuorella varustetuista uskonnollisista järjestelmistä.

Jatkokysymys: Mihin osoitteeseen kirje toimitettaisiin?

Seurakuntayhtymän postilokeroonko? Esikoislestadiolaisten rukoushuoneelleko? Vai hellareiden temppelille? Ettei vaan Wanhalle Walimolle?

Hymyä huulessa, itkua silmässä

Pekka Sahimaa

Anonymous said...

Pekka hei! Onko tämä sitä verkostomarkkinointia? Eli jos et usko asiaasi niin olet ulkona? Tai Jumalan asiaan niin sama juttu. Nähtävästi ilman uskoa on mahdotonta olla Jumalalle otollinen (suom.huom.kelpaava edustaja).