Monday, December 03, 2007

Onko paavi antikristus?



Olin aamupäivällä omalla rukousvuorollani 24/7-rukoushuoneella. Aluksi luin ”Vieraskirjasta” esirukousaiheita, joita ensimmäisessä kokoontumisessa oli kerätty.


  • Kristillinen koulu omalle paikkakunnallemme

  • Israelin kansa ja Lähi-idän tilanne

  • Kirkolliskokous; kuka evl. kirkkoa johtaa, kirkolliskokous vai Jeesus?

  • Kuka on ottanut vallan Jumalan valtakunnassa? Onko Jeesus syrjäytetty seurakunnasta?


Muistan evl. kirkon Tunnustuskirjoista joskus lukeneeni, että Martti Luther piti Rooman paavia antikristuksena. Aikojen saatossa Martille on varmaan usein naureskeltu tämän lausahduksen takia – ainakin näinä ekumenian kulta-aikoina. Mutta itse asiassa Luther ei todennäköisesti ollutkaan ollenkaan väärässä, jos ajattelemme paavia erään tietyn henkivallan ilmentymänä; kontrolloivan, manipuloivan ja valtaa käyttävän demonisen henkivallan ruumiillistuma. Tällöin ymmärrämme ilmaisun paavi paljon laajempana ja syvempänä. Se kertookin uskonnollisuuden luonteesta itsestään jotain hyvin oleellista.


Ymmärrämme myöskin sen, että tämän paaviuden edustajia löytyy kaikkialta virallisten kristinuskon instituutioiden sisältä. Emme ehkä tunnista yksittäisiä ihmisiä kovin helposti, mutta haistamme tämän hengen kaikkialla ympärillämme.


Kun Jumala asettaa ennalleen seurakuntansa, myös Hänen tahtonsa mukainen paimenuus asetetaan paikoilleen. Seurakunnassa, joka on Kristuksen ruumis. Tarkoitan tässä seurakunnalla ensinnäkin kaikkien uskovien muodostamaa yhteisöä Hengessä jollain tietyllä paikkakunnalla. Jollet näe tätä Sinulla ei ole toivoa. Toisekseen tarkoitan tällä seurakunnalla Kristuksen ruumista globaalina, universaalina käsitteenä. Kun nyt puhumme hengellisestä vanhemmuudesta, ymmärrämme kyseessä olevan nimenomaan ensin mainittu.


Ja minä annan teille paimenet oman sydämeni mukaan, ja he kaitsevat teitä ymmärryksellä ja taidolla.” (Jer. 3:15) Tässä puhutaan paimenuudesta Hengen auktoriteetilla, ei asemaan perustuvasta johtajuudesta. Joskus nämä kaksi voivat kyllä kohdata, joskus taas ei. Hengen virka käy kuitenkin ylitse kaiken muun.


Luuletko Jeesuksen, seurakunnan pään loputtomiin katselevan väärää menoa niissä yhteisöissä, jotka vannovat Hänen nimiinsä ja jotka sanovat olevansa Kristuksen ruumis, mutta eivät ole? Luulen, ettei Sinun tarvitse odottaa ”seuraavaa neljää vuotta”. (Ks. 3. joulukuuta http://mesopotamias.blogspot.com/ .) Ehkä Jeesus tänäänkin haluaisi kaataa rahanvaihtajien pöydät? Ja ehkä nyt onkin ”lampaiden aika itse kirjoittaa paimenkirje, koska paimenien raamatullinen ääni ei kuulu. He ovat mykkiä tai heidän puheensa hillitty charmi ei erotu yhteiskunnan sovinnaisesta normaalikohinasta.” (Anssi Simojoki) Tai sitten väärä johtajuusmalli, itsekkäät valtapyyteet tai hengellisen urajkehityksen hurma on sokaissut heidän silmänsä.


Minua lohduttaa tämä Raamatun ennustus (edelliseen liittyen): ”Ja minä herätän heille paimenia, ja ne kaitsevat heitä; eivät he enää pelkää eivätkä säiky, eikä heistä yhtäkään puutu, sanoo Herra. (Jer. 23:4) Mutta itse Sinun on lähdettävä liikkeelle, aktivoiduttava ja mentävä ja tehtävä, kuten Jeesus lähetyskäskyssä kehottaa. Wolfgang Simsonia lainaten; ”Jollei mitään muuta tapahdu, niin tapahdu Sinä!” Tämän tapahtuessa voit luottaa siihen, että Herra on kanssasi, eikä Hän syytä Sinua. Vai eikö Hän juuri itse sidokin ainaisen läsnäolonsa juuri tämän mission täyttämiseen? (Ks. Matt. 28:18-20.)


Mutta muista myös se, että kun näin teet, niin saat kokea paljon vastarintaa, syyllistämistä, ehkä jopa pahempaakin. Niinkin yksinkertainen asia kuin omilla (Pyhän Hengen valaisemilla) aivoilla ajatteleminen nimittäin pelästyttää pahanpäiväisesti paaviuden hengen.




1 comment:

Anonymous said...

Ooh, omilla aivoilla ajatteleminen ja sen lobbaaminen muidenkin ihmisten kayttoon (siis heidan aivojensa, ei minun) on lempipuuhaani. Tai ainakin lempiaatteitani!