Monday, December 24, 2007

JOULUBLOGI 3


Olemmeko tulossa pisteeseen, jossa ihmisen psyykkinen mukautumiskyky loppuu? Törmään vastaanotollani psykoterapeuttina jatkuvasti tähän viittaaviin häiriöihin, joista erityisesti nousee esiin neljä: masennus, yksinäisyys, burn-out ja nuoren ihmisen kriisi aikuisuuden kynnyksellä.

Tällaiset häiriöt olivat harvinaisia vielä 10-20 vuotta sitten. Ne ovat selvästi yhteydessä yhteiskunnassa viime vuosikymmeninä tapahtuneisiin muutoksiin. Onko siis kyse lainkaan mielenterveyden häiriöistä? Vaiko normaaleista reaktioista epänormaaliin ympäristöön?

Uusi asiakasryhmä vastaanotollani ovat parikymppiset ahdistuneet nuoret: he pelkäävät, etteivät täytä aikuisena olemisen vaatimuksia. Jo opiskelu on heille niin rankkaa, että heistä tuntuu mahdottomalta valmistua ja astua työelämään. He yrittävät vuoroin puristaa itsestään mahdollisimman paljon tentti- ja työsuorituksia, vuoroin he vajoavat sängyn pohjalle itkemään tai syöpöttelemään ja juopottelemaan hällä väliä-tunnelmissa. He elävät pelottavan pitkiä aikoja burn-outin rajamailla, usein valtavassa univelassa ja hermostoltaan yliaktiivisessa tilassa. Moni heistä uskoo varmasti olevansa muita heikompi ja ilmiselvä luuseri.”

(Psykoterapeutti Marianne Uhrendorf, Helsingin Sanomien haastattelussa)



Valo pääsee oikeuksiinsa oikein todella vasta sitten, kun on tarpeeksi pimeää. Näin joulun ilosanoma loistaa sitäkin kirkkaammin nyt. Kuule siis Sinä jälkimodernin maailman tarkoituksettomuuden vammauttama ihmissielu mitä pyhä jouluevankeliumi sanoo:



Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus.” (Jes. 9:1)



"Älkää peljätkö; sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle: teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa. Ja tämä on teille merkkinä: te löydätte lapsen kapaloituna ja seimessä makaamassa."


Ja yhtäkkiä oli enkelin kanssa suuri joukko taivaallista sotaväkeä, ja he ylistivät Jumalaa ja sanoivat: "Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto!"

(Luuk. 2:10-14)







1 comment:

Mimosa said...

Tosi hyvä tuo kommentti, ehkäpä kyse onkin epänormaalista ympäristöstä? Lisääntyneistä paineista ja vaatimuksista. Vanhemmat, joilla vähemmän eväitä vanhemmuuteen? Ken tietää.