Sunday, December 09, 2007

Onko jo aika... vai mikä aika on?



Sain eräältä vapaakirkolliselta ystävältäni tänä sunnuntaiaamuna tekstarin:


No niin. Nyt se alkaa. Lue hs ja Kotimaa. Joko kaikuu huuto: tulkaa pois ev.lut.srk:sta? Ja eilen luimme päätöksestä lopettaa sleyn rahoitus pk-seudulla koska vastustavat naispappeutta. Aika kova juttu.”


Joo-o, näin on. Nyt se alkaa – tai on jo ollut menossa jo pitemmän aikaa. Itse olen seurannut evlut. kirkon kehitystä 70-luvun puolivälistä saakka. Kehitys on ollut selkeä ja ennustettava. Ensin repivä raamattukritiikki, sitten naispappeus, sen jälkeen homoliittojen siunaaminen, samaan aikaan toisinajattelevien savustaminen ulos kirkosta ja niin edelleen... Mitä seuraavaksi? Ks. Helsingin Sanomista, joka lainaa BBC:tä:


http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Pedofiilien+aivojen+magneettikuvat+erilaisia+kuin+muiden+rikollisten/1135232311429?ref=rss)


Itse asiassa monien luterilaisen kirkon herätyskristillisten julkaisujen sivuilla on huolestuttavia äänenpainoja kuulunut jo pitkään. Ihan viime aikoina mm. Uusi tie-lehden päätoimittaja Leif Nummela on kirjoittanut otsikolla ”Siunaisitko pappina homoparin?” sangen huolestuneeseen sävyyn: Tällä hetkellä ollaan Suomessa oikeudessa virkakysymyksestä, ja muutaman vuoden sisällä joku voi olla oikeudessa homokysymyksen takia. Moni rukkaa näkemyksensä jo nyt vallitsevan kulttuurin mukaiseksi…

Niillä, jotka haluavat pysyä uskollisena Raamatun sanalle, on nyt kiire. Jos seuraavaan kirkolliskokoukseen valitaan tarpeeksi monta herätyskristittyä, jotka uskaltavat äänestää enemmistöä vastaan, kirkon virallista kannan muutosta voidaan ehkä vielä muutama vuosi jarruttaa.”


Pari samansuuntaista blogikirjoitusta löytyy myös:


http://vesan.blogspot.com/ November 30, 2007 Alkaa olla kiire



http://uskonpuolesta.blogspot.com/ 1. joulukuuta 2007 Lähtölaskenta on alkanut


Jännää, ettei kumpaankaan postaukseen ole tullut ainuttakaan kommenttia – aivan kuin asia ei juurikaan hetkauttaisi joulun viettoon valmistautuvaa kristikansaa. Mutta miten

Jumala kehottaakaan profeettojaan?


  • Huuda täyttä kurkkua, älä säästä, korota äänesi niinkuin pasuna, ilmoita minun kansalleni heidän rikoksensa ja Jaakobin huoneelle heidän syntinsä.” (Jes. 58:1)


  • Suuhusi pasuna! Kotkan lailla Herran temppeliä vastaan-sillä he ovat rikkoneet minun liittoni, ovat luopuneet minun laistani!” (Hoos. 8:1)


Se, mikä tässä prosessissa eniten hämmästyttää on kaksi asiaa.


Ensimmäinen on monien luterilaisten uskovien uskomaton sinisilmäisyys nykyisen kehityksen ja kirkon maallistumisen/pakanallistumisen edessä. Monet tuntemani kirkolliset, hurskaat kristityt elävät itse luomassaan ”sitku”-maailmassa; ”sitten kun tämä ja tämä tapahtuu, on aijka lähteä kirkosta”. Tätä ”sitku”-rajapyykkiä siirretään eteenpäin kerta toisensa jälkeen. Tätä perustellaan uskollisuudella isien kirkkoa kohtaan yms. (mukaan luettuna Hepr. 10:24-25:n joko häikäilemätön tai naivi väärin tulkinta). Useimpien kohdalla se on kuitenkin silkkaa mukavuudenhalua ja muutospelkoa ennemmin kuin rakkautta totuuteen. Luulen monien tuntemieni kirkkouskovaisten tulevaisuudessa hyväksyvän homoliitot vihkimisineen, koska kirkon johto niin edellyttää.


Toinen seikka on kirkkoon kuulumattomien uskovien – perinteiset kirkolliset vapaat suunnat etunenässä – hämmästyttävä hiljaisuus em. prosessin edetessä vääjäämättömästi kansankirkossamme. Huolestuneita äänenpainoja ei juurikaan ole viralliselta taholta kuulunut, profeetallisen pasuunan selkeästä varoitusäänestä puhumattakaan. Tai jos on kuulunut, niin ne ovat tulleet enimmäkseen kansan syvien rivien epämääräisenä mutinana kabinettien pysytellessä kohteliaasti hiljaa. Aika näyttää riittääkö vapailta suunnilta tarpeeksi luonnetta tuoda esille raamatullinen totuus jopa suhteiden katkaisemisen uhalla. Pelkään, ettei näin käy, koska vapaat suunnat Suomessa ovat saman hengen lapsia kuin valtaosa kansankirkostakin. Ihaillen seuraan afrikkalaisten anglikaanikirkkojen rohkeutta ja totuuden rakkautta länsimaisia sisarkirkkojaan kohtaan vastaavassa tilanteessa, kun ne ovat uskaltaneet korottaa äänensä.


Pelkään, että näemme maallistumisen etenevän kansankirkon piirissä entisestään tulevaisuudessa. Rukoilen, että olisin väärässä. En kuitenkaan jaksa uskoa kirkkolaitoksen uudestisyntymiseen, enkä muidenkaan instituutioiden. Eipä sellaista ole meille Raamatussa luvattukaan.


Siirtyykö tämän luopumustaistelun rintamalinja seuraavaksi vapaiden suuntien piiriin ja millä aikaviiveellä – sen aika näyttää. Joka tapauksessa ”lähtölaskenta on alkanut” ja nyt ”alkaa olla kiire”.




1 comment:

Anonymous said...

Jostakin syystä tämä kommenttini lipsahti tuonne väärään artikkeliin, laitan sen nyt tähänkin, niin se tulee ainakin kerran oikeaan asiayhteyteensä.

Kun tulin uskoon kuusikymmen luvulla yhdessä perheeni kanssa, oli kirkon tila sellainen, ettei siellä ollut sijaa uudestisyntyneille, jotka julistivat pelastusta uskon kautta Jeesukseen. Kun isäni ei ollut kuuliainen luterilaiselle tunnustukselle tuossa kohtaa jäi ainoaksi vaihtoehdokksemme erota kirkosta ja jatkaa pyhienyhteyttä "kotiseurakunta" mallin mukaan.

Paikallisen papin ennuste oli; "kyllä te jäätte nyt sitten täydelliseen yksinäisyyteen oppinne kanssa".
Muitakin tuli uskoon ja heitä eli seurakuntayhteydessämme. Se ärsytti pappia. Hän jopa julkisissa tilaisuuksissa kielsi seurakuntalaisiaan käymästä meillä pidetyissä kokoontumisissa.

En osaa odottaa sellaista aikaa, että kirkon sisäisessä järjestyksessä tapahtuisi jotakin kehitystä positiiviseen suuntaan,viimeiset vuosikymmenet ainakin ovat todistaneet aivan muuta, mutta uskon, että kirkkoon kuuluvia ihmisiä tulee edelleen Raamatulliselle uskolle kuuliaiseksi.

Jokunen vuosi sitten kuuli useasti toistettavan profetiaa, että seuraava herätys lähtee kirkosta.
Kun puhutaan herätyksestä tarkoittaa se ilmaisu sisällöllisesti, että ihmisiä tulee uskoon enemmän kuin normaalisti.
Jos herätys tulisikin, mitä itsekin toivon, niin eihän se muualle voisi näissä oloissa tullakkaan, kuin ainoastaan kirkkoon, siellähen ne tämän päivän jumalattomat pääsääntöisesti ovat koska melkein 90% suomalaisista kuuluu kirkkoon.

Monesti kuulee sanottavan, että kirkon on tehtävä parannus. Tuskin mikään organisaatio kykenee parannusta tekemään, kyllä se on yksilöiden tehtävä. Kun parannuksen tehnyt yksilö näkee kirkon tilan, hän ottaa lohdutuksena ja ilolla vastaan kehoitusen sanan: "Lähtekää siitä ulos, te minun kansani, ettette tulisi hänen synteihinsä osallisiksi ja saisi tekin kärsiä hänen vitsauksistansa."