Friday, December 28, 2007

MEDIA VALLANKÄYTTÄJÄNÄ



Päijät-Hämeessä ilmestyvä Etelä-Suomen Sanomat (sit. porv. korkeakirk.) on jo pitkään kunnostautunut melko häikäilemättöm,änä vallankäyttäjänä omassa kotimaakunnassaan. Paikallinen pravda kun on, niin sillä on melkoinen tiedonvälityksen monopoli omassa provinssissaan. Kai ne ovat erkkolaisen konsernin kanssa sopineet tällaisesta etupiirijaosta.



Jo surullisen kuuluisan EU-kansanäänestyksen aikoina ESS melko kritiikittömästi liputti imperiumiin liittymisen puolesta, vaikka suurin osa tulevista haittavaikutuksista tiedettiin jo etukäteen. Suurella rahalla manipuloitu pelottelu ”pohjolan albaniaksi” luisumisesta tukki aika tehokkaasti tavallisen tuulipukukansan vastaan napinan.



Muutamia vuosia sitten kiivaana velloneen homoliittodebatin aikoihin lehti kunnostautui oikein päätoimittajansa johdolla lähes tulkoon pääkirjoituspalstalla leimatessaan homoliittoja raamatullisin perustein vastustaneet tavalliset lainkuuliaiset kristityt Afganistania vielä tuolloin hallinneisiin talebaneihin. Liekö sitten myöhemmin lehden päätoimittajaa kohdannut kirkon tiedonjulkistamispalkinto tullut näistä leimakirveen heilutteluista?



No, talebanit ovat jo poissa pelistä ja perinteistä linjaa edustavien kirkkouskovaistenkin ajojahti on hyvällä mallilla.



Siispä ESS on ryhtynyt liikuttavalla innolla ajamaan lahtelaista Keski-Lahden kirkkoherraa Tampereen hiippakunnan piispaksi. Nokian herätysliikettä riuskasti röykyttänyt Juha Pihkala on näet jäämässä eläkkeelle. Liekö tämä kysymyskin – suhtautuminen Nokia Missioon ja Markku Koivistoon – eräs kriteeri uutta piispaa valittaessa? Kun tarkastelee em. kirkkoherran nettisivuja sieltä löytyy monenlaisia kirkollisia ja yhteiskunnallisia vaikuttajia, joilla monella lienee erilaista seurakunnallista harrastuneisuutta takanaan. Joukossa on myös paikallisen viidesläisyyden johtohahmo, mikä osoittaa reaalipolitiikan tajua myös sillä suunnalla. Kannattaa hypätä junan kyytiin hyvissä ajoin, siten voi pedata itselleen paremmat pelipaikat, kun voitto on saatu. Näyttää siltä, että noiden Muroman perinnönjakajien keskuudessa on otettu tarkasti opiksi viime kesäisten herättäjäjuhlien julkisuus- ym. saldosta. Kannattaa olla hyvää pataa valtaapitävien kanssa.



Niin, eikös tämä ESS ollut merkittävä taustavaikuttaja niissäkin juhlissa täällä Lahdessa? Ja eikös päätoimittaja itsekin ollut oikein seurapuhuja...? Ja Etlareita jaossa rinta rinnan Kotimaan kanssa...



Tämän päivän ESS:ssa oli sitten julkisuusseulan onnistuneesti läpäissyt yleisönosastokirjoitus tasapuolisemman piispanvaalikirjoittelun puolesta. Asialla oli tamperelainen kirkkoherra, jota en sen paremmin tunne. Lahtelaisen kirkkoherran jollain tavalla tunnen ja siksipä aionkin perehtyä myös muiden piispaehdokkaiden nettisivuihin. Vaikka en itse ko. instituutioon enää kuulukaan, niin kyllä minua suuresti kiinnostaa siellä tapahtuva kehitys. Sen verran paljon huolestuttavia äänenpainoja olen siitä kuullut, niin kirkon sisä- kuin ulkopuoleltakin.



On tietysti sellaisiakin profeettoja, jotka näkevät – ihme kyllä – kansankirkon kehityksessä paljon hyvää. Joskus tämä vapaille suunnille tyypillinen sinisilämäinen hyväuskoisuus on hieman kiusallista – jos nimittäin yhtään tuntee todellista tilannetta ev.lut. kirkossa. Hiljattain sain tämän laatuista postia, jossa puhuttiin kirkon piirissä tulevasta herätyksestä. Amen, näin käyköön – Herra tehköön näin. Mutta kun samaan hengenvetoon ylistetään piispojen jotain julkilausumaa, eikä nähdä millaisia tekoja samat piispat tekevät toisaalla (toisinajattelevien vaino, homoliittojen ajaminen, Spongin vierailujen järjestäminen jne.), niin syvä hämmennys valtaa mieleni. Näinkö naiiveja me todellakin olemme? Vaiko opportunisteja...?



Aina kun puhutaan herätyksestä kirkon piirissä mieleeni tulevat erään viisaan ystäväni sanat, jotka hän on todennut tämänkin blogin palstoilla; Jokunen vuosi sitten kuuli useasti toistettavan profetiaa, että seuraava herätys lähtee kirkosta.Kun puhutaan herätyksestä tarkoittaa se ilmaisu sisällöllisesti, että ihmisiä tulee uskoon enemmän kuin normaalisti.
Jos herätys tulisikin, mitä itsekin toivon, niin eihän se muualle voisi näissä oloissa tullakkaan, kuin ainoastaan kirkkoon, siellähen ne tämän päivän jumalattomat pääsääntöisesti ovat koska melkein 90% suomalaisista kuuluu kirkkoon.”



Tämä on hyvä muistaa. Mutta parempia aikoja odotellessa perehdynpä piispaehdokkaisiin Tampereen tuomiokapitulin verkkosivuilla www.tampereenhiippakunta.fi

Luulen, että tärkeät kysymykset piispaehdokkaita ajatellen ovat:

  • suhtautuminen Raamatun Sanaan ja sen arvovaltaan

  • suhtautuminen Pyhän Hengen karismaattiseen toimintaan

  • suhtautuminen siihen, miten näitä johtopäätöksiä sovelletaan käytäntöön



Tällä perusteella meidät nimittäin kerran arvioidaan ja tuomitaan. Median valtaakäyttävä ääni voi joskus pyrkiä toimimaan kuten ”vox populi, vox dei”, mutta sitä se ei ole.









2 comments:

Anonymous said...

Ja minä kun kuvittelin, että tuo "seuraava herätys lähtee kirkosta" viittaa siihen, että muista luterilaisista herätyksistä poiketen Nokia Missio ei jää kirkkoon vaan lähtee sieltä...

Anonymous said...

Kiva kun kirjoitat tätä blogia, oli taaskin mielenkiintoista kuulla ja lukea analyyttisia pohdintojasi ajan ilmiöistä, tai ilmiöistä ajassamme, varsinkin kun olet nähnyt elämää tässä maassa esim. parikymmentä vuotta enemmän kuin allekirjoittanut :) Oli hyvä tämä, erinomainen! Valaiseva. Kiitos tiedotuksesta =)