Sunday, May 22, 2011

Vanhan kuolema, uuden nousu

"Kun kristinusko tuli Kreikkaan,
siitä tuli filosofia,

kun se tuli Roomaan, siitä tuli uskonto,
kun se tuli Eurooppaan, siitä tuli perinne
- ja kun se tuli Yhdysvaltoihin, siitä tuli liiketoimi."

John Fenn


Olisiko nyt aika palauttaa kristinusko oikealle paikalleen? Nämä ajat alkavat nimittäin nyt olla historiaa, kun tarkastelemme evankeliumin leviämistä globaalisti.

Kristinuskoa ei ole olemassa irrallaan Kristuksen seurakunnasta. Jumalan valtakunta on se dna, joka synnyttää todellisen kristinuskon. Kyseessä ei siis ole mikään kulttuurinen virtaus, aatteellinen -ismi tai uskonnollinen liike. Jumalan valtakunta on nyt tullut lähelle ja se ulottaa vallankumouksellisen vaikutuksensa jokaiselle inhimmillisen elämän osa-alueelle. Sen kulttuurinen muoto voi vaihdella, mutta sen ydin on sama ikään, sukupuoleen, kansallisuuteen, kieleen tai rotuun katsomatta.

Nyt on aika astua ulos vanhoista kehyksistä ja antaa tilaa Jumalan valtakunnan kasvulle.

Mitä se on käytännössä? John Fennin mukaan "lopunajan seurakunta perustuu suhteisiin niin Jumalan kuin toisten ihmistenkin kanssa. Se perustuu siihen, että elämme oikeasti yhdessä perheenä, olemme toistemme tukena ja pidämme huolta toisistamme."

2 comments:

Anonymous said...

Pafos oli ensimmäisiä kaupunkeja, joihin Paavali toi evankeliumin.

Seisoin Kyproksen Pafoksella puistossa, jossa oli marmoripylväs, johon Paavali kerrotaan sidotun ruoskittavaksi. Tosin Paavalia ei ruoskittu Pafoksella ja kyseisen pylvään marmori on tuotu sinne 300 vuotta Paavalin jälkeen, mutta mitäs pienistä epätarkkuuksista.

Puiston vieressä sijaitsi Pyhän Paavalin kuppila, jossa oli tarjouksessa leivoksia. Pafoksen perinteisessä karnevaalissa kuljetettiin 2-metristä päätöntä hahmoa, jossa luki "akefali i ekklisia" (=päätön seurakunta).

Ensimmäiset kaupungit ovat tulleet nyt viimeiseksi evankeliumin valon suhteen.

Voiko tähän sanoa muuta kuin poliitikon lauseella: Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu.

Kari Kngshrj

Anonymous said...

miksi ei:)