Tuesday, September 08, 2009

Profeetallisuudesta


Kuuntelin aivan hiljattain erästä nuorta kaveria, joka jakoi kanssani asioita, joista koki Jumalan puhuneen hänelle. Hänen näkemyksensä olivat hämmästyttävästi niin samanlaiset kuin omani, vaikka emme olleet koskaan aikaisemmin tavanneet. Ensimmäisenä nousi mieleeni ajatus, että ihme juttu, miten Jumala on puhunut samoista asioista ihmisille, jotka eivät koskaan ole nähneet ja keskustelleet toistensa kanssa. Vähän samanlainen ilmiö kuin mitä tämän Starfishin kanssa ovat monet kokeneet. Tiettyinä aikoina Jumalaa etsivän kansan keskuudessa aivan kuin tihentyy Pyhän Hengen inspiroiman profeetallisuuden vaikutus. Eli vähän samanlainen ilmiö kuin mitä oli menossa Luukkaan evankeliumin 1-2 luvuissa Jeesuksen syntymän aikoihin. Jumalan Hengen profeetallinen Henki lepäsi monien Herraa odottavien yllä ja poiki erilaista karismaattisuutta ihmisten keskuudessa. Maria ja Elisabet, naisprofeetta Hanna ja vanha Simeon, jolle Pyhä Henki henkilökohtaisesti oli ilmoittanut, ettei hän kuole ennen kuin näkee Herran voidellun...

Okei, nyt kuulen jo korvissani ensimmäiset kristittyjen kyynikkojen - usko tai älä, sellaisiakin on! - vähättelevät hymähdykset siitä, miten tiettyinä aikoina tietyt asiat vain ihan luonnostaan ovat pinnalla jne. Joo, joo, "ihan luonnostaan" kyllä, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Eikö kaikkien trendien ja -ismien, suuntausten ja virtausten, aatteiden ja ideologioiden, uskontojen ja herätysten syntyyn liitykin aina jotain mystistä: aivan kuin kuivat puut, sytystysneste ja tulitikut vain odottaisivat, että joku älyäisi raapaista sen tulitikun palamaan ja wuh! Ajattele vaikkapa natsismin nousua 20- ja 30-luvulla Keski-Euroopassa. (Tätä prosessia on kuvattu mielenkiintoisella tavalla Tapio Tammisen kirjassa Pahan viehätys - Natsismin ja terrorin lähteillä, Otava 2004.) Eli emmekö yliluonnollisuuteen uskovina kristittyinä uskokin näkyvän maailman ulkopuolella olevaan näkymättömään maailmaan? Eikö Paavali toteakin näkyväisten olevan ajallisia ilmiöitä, kuten ideologiat, uskonnot etc. ja näkymättömien olevan iankaikkisia eli niiden valtojen ja voimien, jotka ovat näiden aikaan ja paikkaan sidottujen virtausten takana?

No, nyt karkas taas mopo käsistä, joten palataan taas aiheeseen. Miten Pyhä Henki nyt puhuu samaan aikaan eri ihmisille eri puolilla maailmaa samoista asioista? Aivan kuin ne asiat roikkuisivat ilmassa odottaen, että joku vaan ne sieltä poimisi. Niinpä niin, mutta eri asia on se, kuka ne ymmärtää sieltä poimia. Eihän Raamattu turhaan sano, että se, jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki seurakunnille sanoo. Eli korviahan löytyy kyllä, mutta eri asia kuka niitä käyttää...

Mistä tämä ongelma? Eikö profeetallisuuden Henki olekin Kristuksen seurakunnan eräänlainen autuas perusvire ja pyhä läpäisyperiaate? Kun tämä seurakunta sai kasteen Pyhässä Hengessä ja tulessa ensimmäisenä helluntaina jKr. niin juuri tässä yhteydessä Pyhä Henki inspiroi Pietarin näkemään yhteyden sen välillä, mitä silloin tapahtui ja mitä Jooel kirjoitti muutama sata vuotta aiemmin Hengen vuodatuksesta. Uuden liiton seurakunnan tunnusmerkki on siitä lähtien ollut profeetallisuus: näkyjen ja unien näkeminen, profetoiminen. Uuden testamentin ilmoituksen lopulla Ilmestyskirjan enkeli toteaa Johannekselle Jeesuksen todistuksen olevan profetian Henki.

Näyttää siis siltä, että ratkaisevaan osaan nousee valvominen ja Jumalan etsiminen sekä se, että antaa Herran Hengen tutkia ja koetella itseään. Tämän tähden kaikki eivät kuitenkaan kuule Herran ääntä, eivätkä myöskään näe ympärillään ilmeisiä "aikojen merkkejä". Syynä saattaa ola vähättely (kristyt kyynikot!) tai sitten se, ettei yksinkertaisesti tunnisteta näitä ilmeisiä tosiseikkoja ympärillämme (esim. oman tradition ja sen hengellisen orientaation vaikutuksesta). Yhtä hyvin on vaarana näiden asioiden ylikorostaminen ja se, että unohdetaan kaiken profeetallisuuden oikea koettelu, mikä poikii monenlaista hörhöilyä.

Kuitenkin Herra haluaa, että koko Hänen ruumiinsa olisi selvillä Hänen sydämenlyönneistään ja suunnitelmistaan. New age-värittyneessä vihreässä ideologiassa ja teknokulttuurissa puhutaan ns. Gaia-tietoisuudessa, jolla tarkoitetaan koko universumin yhteistä kosmologista tietoisuutta ja toimintaa (jolle sillekin kyllä löytyy vastaavuutensa, joskin toisenlainen, Raamatusta, katsopa vaikka Room. 8:19-23). Tosi asiassa Kristuksen ruumiilla yksin on tällainen yhteinen pyhä tietoisuus ja orientaatio, joka syntyy Pyhän Hengen kautta. Hän, viisauden ja ilmestyksen Henkenä on kaiken aidon profeetallisuuden inspiroija ja lähde.

Oman kokemukseni mukaan voin vahvistaa omaa profeetallisuuttani verkottumalla samoin ajattelevien Hengenheimolaisten kanssa. Tätä uskovien yhteyttä UT kutsuu Kristuksen ruumiiksi, joka on Hänen seurakuntansa. Yhtä hyvin voin tutkia ja koetella omaa profeetallisuuttani peilaamalla sitä toisinajattelevien ja -uskovien näkökantoihin ja käsityksiin. (Esimerkkinä tästä vaikkapa nuo keskustelut körttiläisen kanssa.) Joka tapauksessa Herra haluaa meidän rohkaistuvan tässä, jakavan näitä asioita keskenämme ja sitä kautta kasvavan tämän harjoittamisessa.

No comments: