Sunday, September 20, 2009

"Kahden totuuden" ongelma ja nuorten ohjaaminen


Tämän aamun Etelä-Suomen Sanomissa oli saanut yllättävän paljon palstatilaa Joutjärven evl. seurakunnassa harjoitettava kreationistinen opetus maailman synnystä ja alkuperästä. Asia oli näyttävästi esillä jo pääkirjoituspalstalla ja etusivulla. Otsake kuului: "Kahden totuuden ongelma". Pääkirjoituksessa epäiltiin onko "Yhdysvalloissa alkunsa saanut äärikonservatiivinen uskonnollinen liike saanut jalansijaa Suomessa"?

Sivun 4 iso pääotsake kuuluu: "Joutjärven kirkon nuorille evoluution kyseenalaistavaa uskoa". (Eli toinen vaihtoehto on siis opettaa nuorille "evoluution hyväksyvää" uskoa.) Kun juttua lukee eteenpäin, niin paljastuu villakoiran ydin: professori Tapio Puolimatka oli elokuussa käynyt Jovin nuorten illassa phumassa aiheesta. No niin, pitihän se arvata. Tilanne nimittäin näyttää tällä hetkellä olevan se, että hän on ns. "virallisen totuuden" edustajien pain in the ass numero yksi. Puolimatkalla on a) raamatullisia argumentteja, b) akateemista relevanssia ja c) riittävästi kanttia haastaa vallitseva evolutionistinen hegemonia Suomessa.

Pariin seikkaan kiinnittyy huomio tätä juttua lukiessa. Ensinnäkin se, missä tilanteessa Puolimatka oli ollut eli nuorten illassa puhumassa peruskoulu- ja lukioikäisille nuorille tätä "evoluution kyseenalaistavaa" asiaa. Mielenkiintoista: kun sama mies vuosi sitten oli puhumassa paikallisen miesprojektin avoimessa luentotilaisuudessa samasta aiheesta siitä ei oltu lainkaan näin huolissaan. Eli onko Etlarin ja sen päätoimituksen suurimpana huolena juuri tämä kohderyhmä eli vaikutteille alttiit nuoret? Aiheellinen huolenaihe.

Jotenkin tässä kohtaa tuntuu siltä, että media on nyt pahasti jälkijunassa. Näinhän Jovilla on aina opetettu, tietämäni mukaan. Selvyyden vuoksi sanottakoon, että arvostan tämän evl. seurakunnan tekemää työtä Jumalan valtakunnan hyväksi. Itse olen toiminut aktiivisesti tämän 70-luvun alkupuolella syntyneen karismaattisen nuorisoherätyksen piirissä ja ollut mukana mm. 80-luvulla rippikouluopetuksessa. Ainakin silloin asioista opetettiin siellä juuri näin, kuten Puolimatkakin nyt tekee. Joten mistä moinen kohu? Ellei se sitten kerro ilmapiirin kiristymisestä toisinajattelevia ja -uskovia kohtaan 2000-luvun Suomessa.

Toinen, syvällisempi juttu on sitten se, liittyykö tämä Etlarin huolenaihe siihen Jumala-kuvaan, jota halutaan nuorille välittää. Toimittaja nimittäin tuntuu ikäänkuin huokaisevan helpotuksesta (oma tulkintani, myönnän!) jutun lopuksi, kun hän toteaa monia nuoria kiinnostavan enemmän miten elää uskovaisena arjessa. "Enemmän nuoret pohtivat omaan elämänvaiheeseensa liittyviä aiheita: seurustelua, seksiä, alkoholinkäyttöä, oikeaa ja väärää."

Tämä tuntuu varmaan monesta turvallisemmalta jutulta kuin puhe Jumalasta, joka loi maailman ja vieläpä pitää sitä hallussaan edelleen. Jumala, joka voidaan kesyttää toimimaan resurssipankkina ihmissuhteisiin ja arkipäivän ongelmiin liittyvissä kysymyksissä tuntuu sopivan useimmille meistä hyvin. Ajatus Jumalasta, joka aikojen lopulla tulee vaatimaan meidät tilille sanoistamme, ajatuksistamme ja teoistamme tuntuu ahdistavalta. Olemme arvoissamme ja asenteissamme etääntyneet niin kauas Hänestä, että tällainen "arkipäivän jumala", jota on helppo käsitellä ja jonka vaikutusala kätevästi voidaan rajata tilanteen ja tarpeen mukaan sopii meille paremmin kuin Hallitsematon Majesteetti.

Jollain tavalla itse näen tässä tietynlaisen ennakkotapauksen siitä, miten media valvoo ja puuttuu ns. virallisten kirkkokuntien ja niihin kuuluvien seurakuntien opetusta ja toimintaa. Vastaavanlaisia esimerkkejä olemme nähneet mediassa esim. "Tosi rakkaus odottaa"-kampanjaan liittyen. Tai ajatellaan vaikka Etlarin päätoimittaja Heikki Hakalan taannoista rinnastusta "talebanit" = "homoliittoja vastustavat kristityt" ko. lehden palstoilla. Julkinen osoittelu on peloittelua sinänsä, mutta halpamaista kuin julkinen media syyllistyy siihen. Radikaalit poikkeamat ns. virallisesta linjasta tulevat jatkossakin herättämään entistä enemmän huomiota ja puuttumista. Erityisen raskauttava asianhaara tässä on yritys vaikuttaa nuorten ajatteluun, arvoihin ja valintoihin.

Kertooko tämä kaikki siitä, että ajattelun ja sanomisen vapaus ja keskusteluilmapiiri ovat jollain tavalla kiristymässä maassamme? Etlarin tämän sunnuntainen juttu edustaa vielä suht maltillista linjaa tässä "varhaisen puuttumisen" politiikassa, jonka valtamedia tuntuu valinneen ohjenuorakseen tässä maassa. Mitä tulevaisuus tuo tullessaan jää nähtäväksi, joskin yhtä ja toista voimme siitä jo nyt päätellä.

6 comments:

Mimosa said...

Aika mielenkiintoista, pikkusiskoni (lukiolainen) kysyi minulta juuri toissailtana että mitä ajattelen evoluutioteoriasta ja "uskonko" siihen. (ei ole Jovin nuoria) Mielenkiintoinen "sattuma"!

Keittiöfilosofi said...

Uskon, että sellaista polarisoitumista tapahtuu kiihtyvään tahtiin, missä vastakkainasettelu Jeesuksen omien ja saatanan omien välillä tulee koko ajan selkeämmäksi. Kristikunnalla on mahdollisuus poliittisesti hiljentyä ja olla puhumatta uskostaan, jolloin se antaa tietä laittomuudelle ilmaiseksi ja nopeammin, tai sillä on mahdollisuus nousta edustamaan Jeesusta ja Jumalan Sanan standardeja viivyttääkseen laittomuuden lisääntymistä; kyse siinä on kansakunnan moraalin ylläpidosta. Joka tapauksessa lopulta maailman ruhtinaat tulevat vainoamaan vanhurskaita, jotka astuvat ulos "Babylonin" taloudellisesta kontrollista.

Keittiöfilosofi said...

Sitä paitsi, enhän minä ole kuin lukenut ja kuullut joidenkin ihmisten puhuvan ajatuksesta evoluutiosta, mutta onhan sitä monenlaista muutakin hörhöä liikenteessä. Tiede ei kykene vieläkään todistamaan, miten elämä tai elinvoima on syntynyt, ja kun he ehkä jonain päivänä kykenevät, tulevat huomaamaan, että elämä on syntynyt "maan tomusta". Tästäkin on vielä "valovuosia" ymmärrykseen siitä, Kuka sen elämän syntymisen sitten sai aikaiseksi, mutta Jumala on tämän jo nyt itsestään ilmoittanut niille, jotka uskovat. Vielä 1800-luvulla tieteellisen maailman edustajat yrittivät kaikin keinoin väittää Raamatun historiallisuutta perättömäksi, mutta lopulta tämäkin kitinä lakkasi, kun argeologisetkin todisteet löytyivät tukemaan Raamattua. Kysehän kaikessa on vain ihmisen halusta asettua jumalaksi Jumalan paikalle. Mutta ilman Jumalaa, nämäkin Mensan ihmiset alkavat pohtia, että ihmiskunnan hyväksi olisi tuhota suuriosaisempi vähempiälyisten joukko... Olisikohan kuitenkin korkeampaa älykkyyttä hyväksyä Jumalan asettama avioliitto, ja sitä kautta ehkäistä ihmiskunnan lihalle tyypillinen tapa siittää lähes kaikkea, mikä liikkuu.

Jukka Ryhänen said...

Kiitos Timo mielenkiintoisista kirjoituksista. Eräs ystävä kertoi sinulla olevan blogin ja kun tunnen sinut, arvasin että sitä kannattaa lukea:)

Jaan ajatuksesi ilmapiirin kiristymisestä. Tuntuu että media on alkanut muuttua riivaajahenkien vallassa vellovaksi piruksi joka yrittää suistaa yhteiskunnan peruspilarit paikoiltaan. Kohu-uutisista on tullut hyve ja ykkösjuttu, vaikka kyse on yleensä vikojen etsimisestä ja panettelusta. Moniarvoisuus ja moraalittomuus kukoistavat, kristillisyys on suvaitsemattomuutta.

Viimeisin riivaajahengen "manifestaatio" on vaalirahakohu. Laissa sallitusta asiasta on tehty hirvittävä rikos vain sen vuoksi, että median rikospoliisien kuulustelussa muutama poliitikko on tullut jättäneeksi kertomatta joitakin asioita. "Kerroitko nyt koko totuuden, ja vain totuuden".

Ei tämä ole enää journalismia, vaan poliisina toimimista. Siitä se etenee luontevasti syyttäjän rooliin ja lopulta tuomarin rooliin, kuten on käynyt. Samalla tullaan ottaneeksi lainsäädäntövalta asettamalla hyväksyttävän toiminnan rajat.

Poliitikot ovat alkaneet pelätä mediaa niin paljon että nyt nähdyt erot (Vihriälä, Kankkonen) on katsottu poliittisen kokonaisedun mukaisiksi vaikka juuri niillä annetaan medialle yhä lisää valtaa. Ulkoministeri Kanerva joutui eroamaan median painostuksen edessä. Vaikka hänen tekstailunsa olikin pikkutuhmaa, ei ollut oikein että media kaivoi esille ja julkisti hänen syntinsä, ja lopulta erotti hänet.

Media uhkaa kansanvaltaa - demokratiaa. Tällaisen hirmuvallan edessä voi tapahtua mitä vain. Todellinen Big Brother on tullut taloon. Ja kansa ostaa kritiikittömästi kaiken. On ihana kivittää oikein porukalla poliitikkoja, koska media, big boss, antoi siihen luvan. Mennään porukalla teilaamaan esivalta, Jumalan asettama lainsäädäntövalta.

Huh huh.

Elämme serious times.

Se Hakala muuten on ihan susi lammasten vaatteissa. Uskallan sanoa tämän vaikka Etlarin etusivulla, jos palstatilaa annetaan joten julkaise vaan kommenttini, otan täyden vastuun. Mies on olevinaan kristitty mutta toiminta on kaikkea muuta. Olen lähestynyt useasti meilillä ja vastaukset ovat olleet todella törkeitä. Kerrankin vetosin Raamatun lauseilla jonkin laiseen vastuullisuuteen loputtoman yksilön vapautta suosivan linjan sijaan, niin vastaus oli että hän harkitsee "lähetteeni" johdosta jättää yleisönosastolle lähettämäni kirjoituksen julkaisematta. Pöyristyttävää... mies on muurari, en usko että kukaan uudestisyntynyt Pyhällä Hengellä täytetty kristitty voi olla muurari, varsinkaan lehden päätoimittaja. Media lienee aika pitkälti vapaamuurarien kontrollissa. Ei ihme että se pyrkii ottamaan vallan..

Keittiöfilosofi said...

Mitä kirkkaammaksi valo käy, sitä suurempi on vastustus.

Keittiöfilosofi said...

Jukka Ryhäselle:

Terve! Juu, kyllä se näin on, että jos alat yleisön osastoilla puhtaasti Raamatullista asiaa ja mielipidettä kirjoittaa, niin eipä juuri tässä maassa sellaista sallita eikä julkaista.