Friday, July 24, 2009

Jalkapallosta, alueellisesta separatismista ja Jumalan valtakunnan lainalaisuuksista...

Jos nyt olen ihan rehellinen, niin en voinut olla tuntematta vahingoniloa, kun hesalainen HJK putosi hölmöyttään eurocupien jatkoista - ja FC Lahti puolestaan raivasi hienosti tiensä kolmannelle kierrokselle. HJK isolla rahalla koottuine ostomiehistöineen ja FC Lahti melkein täysin lahtelaisine pelaajineen... Nämä kaksi tuntuvat olevan ihan eri maailmoista.

No joo, myönnetään: pientä piikittelyähän tässä on ja lisänä täysin yksisilmäistä puolueellisuutta. Ymmärrän toki itsekin, etteivät asiat oikeasti ole näin yksinkertaisia. Mutta kieltämättä jalkapallo (tai mikä muu urheilu hyvänsä) antaa hyvän kanavan alueellisen separatistismin, primitiivisten heimovaistojen ja ylipäätään junttimaisen nurkkakuntaisuuden esilletuloon. Siitä antaa hyvän esimerkin Glasgow`n kahden seuran Celticin ja Rangersin edustama katolisten ja protestanttien vastakkainasettelu, joka on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen siellä päin opiskelevaan ystävääni Mimosaan. Tai sitten itse El Classico eli Barcelonan ja Real Madridin kohtaaminen, jonka puolitoistatuntisen ottelun sisällöstä, merkityksestä ja vaikutuksesta sosiologit voisivat kirjoittaa metrikaupalla tutkimuksia.

Luulen, että tällaiset ilmentymät ja purkaukset kaikkine lieveilmiöineen (esim. Celtic vs. Rangers) vain kärkjistyvät näinä aikoina, kun olemme todistamassa kansallisvaltioiden ajan päättymistä. Ihmiset tarvitsevat kuitenkin jotain heimomaisempaa kuin jonkun kasvottoman unionin virkailijoineen ja direktiiveineen. Joku futisseura sopii hyvin tarkoitukseen: sillä on kasvot, värit, tunnukset, laulut, historia jne. Jostain syystä ihmisessä on jotain luotua, joka vierastaa kaikkea keskittämistä, sentralisaatiota.

Raamatulle nimittäin ajatus sentralisaatiosta on täysin vieras. Tarkoitan siinä mielessä, että tietenkin Jumalalle yksin on keskitetty kaikki valta, jota Hän tosin meillekin jakaa, mutta sitten Hän kuitenkin sekä Vanhassa että uudessa testamentissa käskee meitä:

- Lisääntykää ja täyttäkää maa...

- Menkää siis ja tehkää...

Kyse on siis taivaallisesta desentralisaatiosta, jota meidän on syytä kunnioittaa, koska muuten syyllistymme tottelemattomuuteen.

Keskittämisen, sentralisaation ajatuksen löydämme vasta Baabelin tornin rakentamisesta: rakentakaamme siis itsellemme kaupunki ja torni, jonka huippu ulottuu taivaaseen ja tehkäämme itsellemme nimi...

No, tällä en nyt mitenkään viittaa HJK:in.

1 comment:

Mimosa said...

Oi, tama kavisi melkein maantieteen esseesta "geography is not dead" tai oikeamminkin alle "regions/regionalism still matters". Tuo on tosi totta. Meilla kaikilla on tarve kuulua johonkin. ja tuon johonkin heimoon kuulumisen todellakin nakee taalla. Siinakin etta mista "klaaniista" (clan) on sukujuuret ja niin ollen minka tartan-kankaan kilttia kayttaa. Ja jalkapallo on TODELLA iso juttu. (ja mina tosiaan valttelen niita huligaaneja ja peleja, hehheh. Ainakaan junassa ei kannata tietyilla linjoilla matkustaa kun kumpikaan joukkue pelaa!) Tieda sitten liittyisiko tuo passion noihin jalkapallo ym. joukkueisiin siina, etta taalla on niin paljon enemman ihmisia koko maassa (kuin Suomessa)? ja Lontoo monelle Skotille varsinkin tuntuu kai aika kaukaiselta. Juuri sita centralisaatiota. Nythan taalla on oma parlamenttikin, ja skotit puhuvatkin Skotlannista ihan omana maanaan (Vaikka osa Iso-Britanniaa onkin. Mutta ei todellakaan Englanti! Minka virheen moni suomalainen edelleenkin tekee..ja sitten olen, etta joo EN asu Englannissa.. Ainakaan viela :))

Ja kyllahan Suomessakin on alueellisia eroja..ollaan Savosta ja Karjalasta jne.

HJK:sta en sitten kylla yhtaan mitaan tieda :)