Saturday, June 08, 2013

Virtanen ja pastorin etsijä

- Niin, olikos se Virtanen pastori?
- Jaa-a, mitä tarkoitat "pastorilla"?
- No, eikös se pastori ole vähän niin kuin seurakunnan paimen?
- Tarkoitat siis, että onko minulla kutsu paimenuuteen?
- Niin, eikös se pastori ole niinkuin seurakunnan paimen?
- Vastauksena kysymykseesi, niin kyllä, koen, että minulla on kutsu olla hengellinen paimen. Sitähän tuo latinasta lähtöisin oleva sana pastor tarkoittaa...

- Mutta onkos se Virtanen jonkun seurakunnan pastori?
- Mitä tarkoitat siis seurakunnalla?
- No, eikös se seurakunta ole sellainen, johon uskovat yhdessä Herran nimeen kokoontuvat?
- Ajattelet siis seurakunnan olevan jokin fyysinen paikka?
- Niin, eikös sitä yhteen kokoontumista sanota seurakunnaksi? Ja siellä on pastori johdossa paimenena.

- Mutta etkö tiedä, että Uudessa testamentissa seurakuntaa ei kuvata minään paikkana tai rakennuksena, vaan yhteisönä, jonka kuvat ovat sellaisia, kuten esimerkiksi Kristuksen ruumis.
- Niin niin, mutta eikös nyt kuitenkin se pastori ole sen johdossa?
- Kun luet Uutta testamenttia tarkkaan, huomaat, että alunperin seurakunnassa oli useita paimenia ja toiselta nimeltään vanhimpia, jotka huolehtivat seurakunnasta.
- Kyllä kyllä, mutta eikös jonkun kuitenkin pidä jotenkin johtaa, ettei nyt olla ihan tuuliajolla. Joku palkattu työntekijä pitää seurakunnassa kyllä olla...

- Tarkoitat siis, että pastorin pitää olla palkattu?
- Niin, kyllä... eikös se Raamattukin sano, ettei saa sitoa puivan härän suuta...?
- Mutta ajatteletko, että tuo palkan nauttiminen tekee henkilöstä pastorin?
- Niin, ja tietysti asianmukainen koulutus jossain raamattukoulussa...
- Ahaa, eli tarkoitatko, että muutaman vuoden teologinen koulutus ja päätoiminen pastorin työ, josta saa palkkaa tekevät pastorin?
- Niin, eikös kaikkia noita tarvita, että selviytyy hyvin pastorin työstä...? Niin ja tietysti se Hengen voima, sitä ei saa unohtaa!

- Hyvä, että otit esille tuon Pyhän Hengen roolin, sillä eikö vasta Hengen kutsu ja valtuutus annakin oikean lähtökohdan hengellisen paimenuuden toteutumiselle?
- Niin, on tietysti näinkin, mutta emme saa vähätellä nykyaikana teologisen ja muun koulutuksen painoarvoa!
- En minä sitä vähättelekään ja olenhan saanut sitä itsekin, mutta tarvitaanko lähtötilanteessa oikeastaan mitään muuta kuin tuo kutsu ja armolahja Jumalalta?

- Nyt Virtanen kärjistää asioita. Halusin vain tietää onko Virtanen pastori vai ei?
- Ja minä haluan tarkentaa kysymystäsi siitä, mitä tarkoitat sanalla "pastori"?
-... ja oikea pastori seurakunnassa, joka on oikea seurakunta, eikä mikään villi porukka ties missä!
- Kukas nyt kärjistääkään asioita? Ei ole olemassa mitään "villiä porukkaa ties missä", vaan tavallisia työssäkäyviä ja opiskelevia, kotinsa ja perheensä hyvin hoitavia ja veronsa maksavia ihmisiä, jotka uskovat Jeesukseen. He nyt vain haluavat järjestää seurakuntaelämänsä eri tavoin kuin perinteisissä kirkoissa ja he näkevät sen mallinsa enemmän raamatullisena. Tarkoitan tällä tarkennuksellani vain sitä, että mikä on pastoriuden kannalta oleellista; muodollinen koulutus ja sivistys vai kutsu Herralta? Eihän tuossa teologisessa lukeneisuudessa sinällään ole mitään pahaa, kunhan se vain palvelee oikeaa asiaa.

- Niin  niin, mutta minusta tuntuu, että tuo Virtasen malli vie nyt niin kaltevalle pinnalle... Että kuka hyvänsä tuosta vaan voisi ryhtyä paimeneksi?
- Mitä juuri sanoinkaan tuosta Jumalan kutsusta? Pyydän, ettet vääristele sanojani.
- Minä haluan etsiä oikeaa pastoria, jonka alaisuudessa elää ja jolle olla kuuliainen!
- Ehkä olisi kuitenkin hyvä olla ensisijaisesti alamainen Herralle ja sitä kautta toinen toisillemme. Toki hengellisiä johtajia tulee kunnioittaa, mutta ulkonainen status ei vielä tee kenestäkään sellaista. Huomaan, että sinua hieman pelottaa mennä ihan juuriin asti tässä kysymyksessä, ravisteleehan se omaa mukavuusvyöhykettä. Pelkään, että et ole ihan oikeilla jäljillä tuossa pastorin etsinnässäsi. 
- Virtanen voi pelkoineen mennä minne huvittaa. Minä sensijaan haluan etsiä raitista ja elävää seurakuntayhteyttä, jossa asiat ovat oikealla tolallaan.
- No niin, hyvää jatkoa vaan etsinnällesi.


No comments: