Sunday, October 02, 2011

Avainpelaajat

Kuluneen viikonlopun aikana olemme pariinkin otteeseen rukoilleet oman kotikaupunkimme kohdalla tiettyjen avainhenkilöiden puolesta tai oikeammin heidän löytymisensä puolesta. Avainhenkilöt ovat ihmisiä, miehiä tai naisia, jotka omalla elämänalueellaan, omassa työssään ja kutsumuksessaan ovat avainasemassa vaikutuksensa puolesta. Tämä elämänalue (tai, kuten Paavali sitä 2. Korinttilaiskirjeen 10. luvussa kutsuu, "vaikutusala") voi olla esim. politiikan, median, talouden, elinkeinoelämän, tieteen, taiteen, kulttuurin, urheilun tai hengellisen elämän piirissä. Jumala osoittaa meille aika ajoin tiettyjä tällaisia ihmisiä, että me Herran omina (so. hänen pappeinaan) rukoilisimme erityisesti ja keskitetysti juuri heidän puolestaan.

Raamatussa on lukuisia esimerkkejä tällaisista avainhenkilöistä. Jeesus tapasi tulliasemalla Matteuksen eli Leevin ja kutsui tämän seuraajakseen. Tämän seurauksena Matteus kutsui Jeesuksen opetuslapsineen luokseen illalliselle ja sinne kerrotaan tulleen myös monia muita saman alan ihmisiä (Matt. 9:9-10). Kyseessä voi siis olla esim. jokin alakulttuurinen tyyli, etninen ryhmä tai ammattikunta tms. Ratkaisevaa on se, että tämän avainhenkilön kautta monta muutakin "saman heimon" jäsentä voidaan tavoittaa.

Roomalainen kenturio Kornelius on toinen hyvä esimerkki kaverista, joka asemansa perusteella oli avainhenkilö monien muiden tavoittamisessa. Kun hän kutsui apostoli Pietarin kotiinsa julistamaan evankeliumia Jeesuksesta, hän kutsui samaan tilaisuuteen monia muitakin, nimittäin kaikki paikalla olleet sukulaisensa ja lähimmät ystävänsä (Apt. 10:24).

Juutalainen fariseus ja rabbi Saulus eli apostoli Paavali taas oli hyvä esimerkki avainhenkilöstä, joka alussa oli jopa oman entisen (etnisen, uskonnollisen ym.) ryhmänsä poissulkeva, mutta aikaa myöten täysin uusia mahdollisuuksia ja yhteyksiä avaava avainhenkilö.

Lionel Messi on esimerkki avainpelaajasta, joka omalla henkilökohtaisella panoksellaan kykenee ratkaisemaan otteluita. Merkille pantavaa on kuitenkin se, että Messi on sitä nimenomaan seurassaan FC Barcelonassa, mutta - yllätys, yllätys - hän ei olekaan sitä oman maansa Argentiinan maajoukkueessa, johon hän kyllä itseoikeutetusti lahjojensa perusteella kuuluu. Siellä hänellä ei nimittäin ole ympärillään sellaisia (so. sen tasoisia) muita pelaajia, jotka kykenisivät pelintekemisellään luomaan hänelle niitä maalipaikkoja, joista ratkaista otteluita. Esille tulee Messin (ja koko Barcan) kohdalla pelityylin sekä sellaisten pelaajien, kuten esim. Xavin merkitys.

Avainpelaaja on, roolistaan ja asemastaan huolimatta, aina myös riippuvainen niistä ympärillään olevista ihmisistä, seuraajista, tukijoiusta ja esirukoilijoista, joihin hän on suhteessa ja joiden kautta hänen vaikutuksensa tapahtuu ja laajenee.

2 comments:

Pekka Sahimaa said...

Avainhenkilöiksi hengellisissä piireissä ajatellaan usein seurakuntien pastoreita ja ns. työntekijöitä. Usein heidän vaikutuksensa ulottuu kuitenkin vain oman kirkkokunnan tai seurakuntayhteisön sisälle. Pahimmillaan se on siellä vain kasteiden, vihkimisten ja hautausten suorittamista, saarnojen pitämistä ja juokdevien asioiden hoitamista. Niinkuin missä tahansa virastossa tai yrityksessä.

Avainhenkilöitä Jumalan valtakunnan kannalta ovat ne, jotka omassa kehyksessään (kerrostalo, omakotitaloalue, koululuokka, työpaikka, urheilujoukkue jne.) eivät pidä valoa piilossa eivätkä suolaa taskussa.

Avainhenkilöt ovat vaikuttajia Jumalan valtakunnassa. Leevi, Saulus, Sakkeus, Matti ja Maija...

Timo Koivisto said...

Avainhenkilöistä puhuttaessa on hyvä muistaa, että em. avainhenkilöt (Matteus, Kornelius & Saulus) eivät olleet aluksi millään tavalla merkittäviä vaikuttajia seurakunnassa tai muuten Jumalan valtakunnassa. He olivat avainhenkilöitä suhteessa niihin uusiin asioihin, joita Jumala oli aloittamassa tekemään. Kuka ihme tarvitsee avainhenkilöä jo avatulla ovella?