Thursday, March 19, 2009

MIKSI NÄIN?

Katolinen kirkko Suomessa on antanut julkisuuteen kannanoton, jossa todetaan yksiselitteisesti, että luterilaisen kirkon parisuhdelakimietintö "Kirkko ja rekisteröidyt parisuhteet" heikentää avioliiton ja perheen asemaa maassamme. Saman asian on ehtinyt jo todeta vanhoillislestadiolaisten Rauhanyhdistyksen johtomies, joka totesi roomalaiskatolisten seksuaalieettisten näkemysten olevan raamatullisempia kuin luterilaisten konsanaan. Tämä ei tietenkään paljon hetkauttanut evl. kirkon johtomiehiä. Heitä kun ei hirveästi kiinnostaa minkään asian raamatullisuus tai epäraamatullisuus.

Mieleni on jotenkin hämmentynyt. Miksi näin? Minulle on nuoruuteni kääntymyksestä asti opetettu katolisten epäraamatullisuutta. Kun olen sitten itse perehtynyt kirkkohistoriaan ja myös katoliseen oppiin, on tämä kuva vain vahvistunut. Minulla ei ole mitään haihattelunomaisia kuvia Rooman kirkosta, niinkuin nykypäivän postmodernin kyynisyyden ja kaiken kyseenalaistamisen aikoina on
ah niin tavallista.

Mutta että näin... Onko luterilaisuus todellakin tullut tiensä päähän kun sille merkitsee eniten kansan suosio, median nuoleskelu ja yleisen mielipiteen varpaanvälien haistelu? (Lapin mies Aslak olisi tämänkin voinut sanoa rankemmin, mutta olkoon...) On mielenkiintoista huomata, että nimenomaan avioliittoa ja yleensäkin seksuaalietiikkaa koskevissa kannanotoissa Rooman kirkko näyttää kolistelevan oikealta ohi perävalot vaan vilkkuen. Oma kansankirkkomme sensijaan on enemmistön äänen talutusnuorassa matkalla kohti vääjäämätöntä tuomiota.

Hävetkää, vapaat suunnat. Painakaa päänne alas, uudet seurakunnat. Itkekää ja murehtikaa omaa paatunutta tilannettanne, vanhat herätysliikkeet. Sillä kuka teistä on korottanut äänensä luterilaisen kirkon nykymenoa vastaan? Vaietkaa ja olkaa hiljaa lopullisesti, te kodeissa kokoontuva Jumalan seurakunnan väki, sillä enemmän teille on merkinnyt turvallinen oman lieden lämpö kuin huoli teloituspaikkaa kohti hoippuvista veljistä ja sisarista. Missä ovat oikeat profeetat keskuudessamme? Kun emme kerran korota ääntämme tätä rappeutumista vastaan, niin mikä ihme sitten varjelee meidät siltä, ettei samoja asioita ala ilmaantua omassa joukossamme?

Rooman kirkonko meille on tultava opettamaan oikeaa avioliiton ja perheen mallia ja raamatullisia arvoja, kun meiltä tuo tieto näyttää kadonneen? Minua ei nyt kiinnosta se, mitä minusta ajatellaan, miten minut leimataan ja millä perusteilla tuomitaan. Minä haluan astua ulos massan riveistä ja korottaa ääneni nykyistä kehitystä vastaan Suomessa. Jollei suunta maassamme muutu, niin Jumalan tuomiot tulevat kohtaamaan maatamme ja kansaamme. Piispa Riekkisen riskipeli paljastaa silloin todelliset luopumuksen kasvonsa ja kohtaa katkeran loppunsa.

Tämän blogin kommenttipalstoilla on kammoksuttu yksinkertaisen Lapin miehen Aslakin kovaa ja ruokkoamatonta kielenkäyttöä hänen ruotiessaan tätä nykymenoa Suomessa ja eritoten kirkossa. Niinpä niin, meille on asioiden kielellisen ilmaisun muoto ja totuuden suoraan sanominen suurempi ongelma kuin synnissä eläminen ja luopuminen Jumalasta. Meistä on tullut niin hienostuneita ja sivistyneitä, että kohta emme enää kestä kuulla edes puhetta Jeesuksen verestä.

Mikä meitä auttaisi? Aslakin ravisteluko? Ehkä. Jotain uutta tulta me kuitenkin tarvitsemme. Jumala armahtakoon meitä.

8 comments:

Anonymous said...

On ajankohtaista kysyä missä ovat tämän ajan Naatan, Johannes Kastaja, Jeremia, Jesaja, Hesekiel ja monet muut profeetat jotka paljastivat aikoinaan kansansa synnit ja kehoittivat tekemään parannuksen.

Me tarvitsemme totisesti Jumalan profeettoja jotka nousevat valhetta vastaan. Vai eikö ketään oikeasti enää kiinnosta?!!

Mitä tapahtuukaan silloin kun Jumala tekee lopun tästä "suuresta näytelmästä".

Rukoillaan että Jumala vielä armahtaisi meitä, synnin teille eksyneitä.

Kiitos jälleen Timo puhuttelevasta kirjoituksesta. Herralle kiitos että on vielä niitä jotka seisovat totuuden puolella.

Siunaten,

Pasi

Ajatuksia said...

Katolinen kirkko Suomessa on antanut julkisuuteen kannanoton, jossa todetaan yksiselitteisesti, että luterilaisen kirkon parisuhdelakimietintö "Kirkko ja rekisteröidyt parisuhteet" heikentää avioliiton ja perheen asemaa maassamme.

Totta puhuen ei kirkon parisuhdelakimietintö avioliiton asemaa heikennä, vaan koko maailmassa tapahtuva sosiologinen kehitys siihen suuntaan että avioliitto instituutiona ei enää merkitse niin paljon.
Ei avioliitto ole mikään yksinomaan kristillinen instituutio kun ajatellaan todella koko ihmiskuntaa.

Olen yrittänyt parhaani mukaan ymmärtää tätä homous- ja lesbouskysymystä ja päätynyt siihen, että tällainen vääristynyt seksuaalisuus on nimenomaan vääristynyttä, eikä sitä pitäisi hyväksyä normiksi. Olen tätä mieltä muista kuin kristillisistä syistä.
Onhan pedofiilejäkin, mutta jostain "kumman" syystä kukaan ei yritä saada sitä hyväksyttyä yhteiskunnan taholta.

Ihmisen psyyke ja ruumis ovat senverran monimutkaisia ja hienoja laitoksia, että ymmärrän niiden olevan alttiita kaikenlaisille häiriöille, varsinkin kun ihmiskunta on degeneroituva laji.

http://www.evolutionisdegeneration.com/index.asp?PaginaID=2577

Se on hirveää näille yksilöille jotka joutuvat kärsimään näistä asioista, mutta luonto ei anna armoa.
Onhan eläinkunnassakin olemassa seksuaali-identiteetiltään sekaisin olevia yksilöitä.
Entä jos homous ja lesbous on luonnon tapa yrittää rajoittaa liian suuriksi käyviä populaatioita? Ihmisiä nyt on maapallolla jo moninkertaisesti aivan liikaa.

Ja ehkä voisin lopuksi todeta, että jos Jumala tuomitsee homoseksuaalisuuden, niin Hänen velvollisuutensa olisi tehdä jokainen Hänen luokseen tuleva tällainen ihminen terveeksi.
Jumala voisi muutenkin parannella ihmisiä vähän suuremmissa määrin, niin kuin Jeesuksen aikaan. Olen täysin varma että useampi ihminen uskoisi Häneen jos niin olisi..

Anonymous said...

Jos olet varma katolisen kirkon epäraamatullisuudesta ja mädännäisyydestä, niin olisi mielenkiintoista kuulla muutama oikea tähtiargumentti jolla meitä postmoderneita (vaiko sittenkin pirstaloitumiseen kyllästyneitä, eli jotain ihan muuta?) Roomaan päin kallistuneita protestantteja palautettaisiin oikealle tielle. Itsekin olen vapaissa suunnissa kuullut katolisesta kirkosta niin paljon puolitotuuksia (eihän meillä sentään panetella tahallaan?) ja toteamuslauseita ilman perusteluja, että niille ei jaksa enää paljon korvaansa lotkauttaa.

Katolista apologetiikkaa löytyy suomeksi vaikkapa täältä: http://hyviauutisia.wordpress.com/ blogin pitäjä on (nuoresta iästään huolimatta) kirjoittanut varsin vakuuttavia artikkeleita katolisesta uskosta ja sen raamatullisuudesta, eikä varmasti kaihda kommentteihin vastaamista.

Anonymous said...

A-K'nostic Believer? , kyllähän Jeesus teki elinaikanaan paljonkin tunnustekoja, paransi sairauksia ja jopa herätti kuolleista. Silti, ei kaikki uskoneet Naseretista tulevaan puusepän poikaan joka väitti olevansa Jumalan poika. Tuskin ihmeet ja merkit saisivat tänäänkään (eivätkä saa) tiettyä ihmisjoukkoa uskomaan. Valitettavasti. Näitähän tapahtuu koko ajan, isompia ja pienempiä parantumis- ja muita ihmeitä siellä, missä Jeesukseen uskotaan.

Ajatuksia said...

A-K'nostic Believer? , kyllähän Jeesus teki elinaikanaan paljonkin tunnustekoja, paransi sairauksia ja jopa herätti kuolleista. Silti, ei kaikki uskoneet Naseretista tulevaan puusepän poikaan joka väitti olevansa Jumalan poika.

Näin se toisaalta on.
Kuitenkin, väitän, että jos ihmeitä ja varsinkin oikein huomattavia ihmeitä tapahtuisi enemmän seurakunnissa, niin kyllä varmasti jokin ihmisryhmä uskoisi helpommin. Minä ainakin. ¨
Olen uskonhistoriani (n. suunnilleen 22 vuotta..15-vuotiaasta alkaen) aikana ollut liian monissa parantumiskokouksissa, missä kyllä vaahdotaan parantumisesta melkein "suu vaahdossa"..(sorry, ehkä eksyin liialliseen kärjistämiseen..mutta minkä kirjoitin..jne) Mutta kuitenkin käytännössä huomaa miten sitä parantumista ei kuitenkaan odoteta konkreettisesti.
Jos Jumala kerran lahjoittaa uskon, niin miksi ihmeessä Hän ei myös lahjoita kunnollista uskoa parantumiseen ja sairaiden puolesta rukoilemiseen?

Ja oman näkemykseni mukaan myös kaikki homoseksuaalit kuuluvat tähän sairaiden ryhmään, samoin kuin psyykkisesti ja fyysisesti sairaat. Ja suoraan sanoen Suomessakin on niin paljon psyykkisesti pahoinvoivia ihmisiä, että harva ihminen voidaan todella määritellä "täysin terveeksi".

Timo Koivisto said...

Fauni Tumnukselle:

En oikein tiedä viitsisinkö vastata Sinulle yhtään mitään - niin ohi käsiteltävän aiheen tuo heittosi meni.

Mutta jos nyt kuitenkin. (Tosin sävysi ei lupaa mitään hyvää...)

Postmodernismista ensin. Tälle puhkikäytetylle termillehän on yksi (lisä)selitys se, että sillä tarkoitetaan modernia aikaa edeltävään tilanteeseen palaamista. Näinhän näyttää nyt käyvän osalle perinteiseen ja sekularisoituneeseen protestanttiseen kirkkokristillisyyteen kyllääntyneille kristityille, jotka kokevat vetoa Roomaan päin. Kyllä näitä etsijöitä löytyy omasta tuttavapiiristänikin.

Toinen vastaavanlainen, joskin vastakkainen ilmiö on Luther-säätiön kaltaisten "vanhauskoisten" toimijoiden ilmestyminen Suomen hengelliseen kenttään. Sehän edustaa jonkinlaista epärealistista halua palata luterilaisen puhdasoppisuuden ja yhtenäiskulttuuriin aikaan (aina niitä hervottomia kauluksia myöten).

Joten en minä kaltaisiasi liikkujia pidä oikeastaan muuna kuin kulttuurisena marginaali-ilmiönä. Kyseessä on melko puhtaasti myöhäismodernista maallistumisesta nouseva uskonnollis-kulttuurinen vastareaktio.

Mikä muuten saa Sinut kuvittelemaan, että haluaisin jotenkin kalastaa Sinut takaisin jonnekin? Luterilaisuuteenko? God forbidden. Menkää ihan rauhassa minun puolestani. Eikö Jeesuskin sano, että älkää heittäkö pyhää koirille tai helmiä sikojen eteen? En nyt tietenkään tarkoita, että Sinä ja kaltaisesi olisitte "koiria" tai "sikoja". Kyse ei ole siitä, vaan siitä, että on syytä miettiä mitä missäkin tilanteessa kannattaa ja on hyvä tehdä.

Miten se Watchman Nee sen pukikaan sanoiksi? "Niille, jotka ymmärtävät ei tarvitse selittää ja niille, jotka eivät ymmärrä on turha yrittääkään selittää." Anteeksi, että ilmaisen tämän näin jyrkästi, mutta näin se on. Eli turha minun on yrittää vierittää eteesi katolisen kirkon historiaa toisinuskovien vainoineen, erilaisine degeneroitumisineen tai harhaoppeineen, joiksi luen esim. Marian palvonnan, pyhimystenpalvonnan etc. Se on silkkaa ruudin haaskausta. En usko sen vaikuttavan Sinuun ja mikäli vaikuttaisi, niin mitä sitten? Ei Kristuksen seuraaminen ole kiinni kirkkokunnista.

Mutta oletko todella sitä mieltä, että Rooman kirkko on jotenkin raamatullinen ilmiö, kirkko tmv? Tarkoitan raamatullisuudella tässä sitä, että se nousee Raamatun Sanasta ja on perusteltavissa sillä. Jos vastauksesi on "kyllä", niin meidän ei kannata keskustella sen enempää aiheesta, koska käsityksemme raamatullisuudesta yleensä ja raamatullisesta srk-mallista erityisesti ovat valovuosien päässä toisistaan. Jos taas vastaat "ei", niin mitä ihmettä me tässä oikein vehtaamme? (Urheilukanavalta tulee SPV-Erä eli olisihan tässä muutakin tekemistä. Heh heh...)

En edusta mitään "vapaita suuntia", enkä identifioidu näihin hyvää vauhtia kirkollistuviin lahkoliikeisiin. En myöskään tiedä, missä päin "vapaita suuntia" olet pörrännyt ja kuullut tätä "panettelua".

Itse olen kuitenkin mm. Vapaakirkon teologisessa opistossa törmännyt yllättävänkin myönteisiin ajatuksiin katolilaisuudesta. Erityisen hyvin tämä tuli esille 90-luvun lopulla kun evl. ja Rooma yrittivät hieroa lähempää tuttavuutta "Yhteinen julistus vanhurskauttamisesta"-asiakirjan pohjalta (jolle paavi sitten lopulta antoi pakit). Tuolloin sain kuulla useammassakin yhteydessä siitä, miten vapaakirkollinen näkemys vanhurskauttamiseen, pyhitykseen ja uskovan perusluonteeseen nähden on huomattavasti lähempänä katolilaista kuin luterilaista ("simul iustus et peccator") näkemystä.

Tällaiset "kokemukset" eivät siis kerro muuta kuin sen, mitä ne kertovat. Eivät muuta.

Anonymous said...

Lienet oikeassa siinä että keskustelua tästä aiheesta on turha edes aloittaa, parempaa tekemistä lienee molemmilla. Aiheen ohituksen kirvoitti kovin itsestäänselvä oletus siitä että katolinen kirkko on "epäraamatullinen".

Lähinnä yritin houkutella esiin tähtiargumentin kavereineen, näkyville kömpikin väsyneitä olkinukkeja :) (marianpalvonta, pyhimystenpalvonta ja kaikki muut vanhat tutut).

Anonymous said...

Katolinen kirkko on ollut aina eksyksissä ja nyt protestantit eksyvät kovaa kyytiä. Korvasyyhy-teologia toimii. Kosiskellaan verovaroja, virallista suosiota ja rahaa temppeleihin, mutta onneksi tuli tämä lama. Maailma on pahan vallassa ja kohta kaikki kirkot, jos ei tehdä mielenmuutosta. Tämä on käsky: Tehkää parannus, muuten joudutte helvettiin!