Sunday, November 16, 2008

Kuluneen viikonlopun mietteitä - ja vähän kauempaakin


Olin eilen koko päivän kestäneessä orgaanisten ja kotiseurakuntien ihmisten tapaamisessa, joka oli hyvin rohkaiseva. En muista koskaan ennen olleeni tilanteessa, jossa niin selvästi ja monelta eri taholta vahvistettuna puhuttiin seurakunnasta Kristuksen ruumiina paikallisella tasolla.

Ei siis enää nähdä seurakuntaa Kristuksen ruumiina pelkästään universaalilla tasolla, vaan ymmärretään tämän raamatullisen totuuden velvoittavan meitä käytännössä johonkin myös omalla kotipaikkakunnallamme.

Eikä enää puhuta vain jostain "orgaanisista" tai "kotiseurakunnista" ikäänkuin jonain viimeisimpänä trendinä tai minkä tahansa organisaatioseurakunnan uudistamiseen soveltuvana vippaskonstina (vrt. esim. soluseurakunta).

Ymmärretään epäraamatullisen hierakkisen systeemin purkamisen välttämättömyys - "pyhä poisoppiminen". Ja vielä enemmän: ymmärretään, että seurakunnassa on kysymys Kristuksen ruumiista, jonka jäseniä kaikki olemme ja jonka kautta olemme myös toinen toistemme jäseniä ja johon me tulemme liitetyiksi uudestisyntymän kautta. Tämän seurakunnan pää Kristus on, ei minkään muun.

Itse näen kotiseurakunnan olevan askel oikeaan suuntaan paluussa seurakunnan raamatullisille juurille. Mutta ilman ymmärrystä seurakunnasta Kristuksen ruumiina paikallisella tasolla (kaupunginlaaja seurakunta) koko ajatus jää torsoksi. Sen tähden meidän täytyy mennä eteenpäin sen mukaan kuin Herra meitä johdattaa Sanansa ja Henkensä kautta. Tähän kuvioon ei sovi puhe vain kotiseurakunnasta Kristuksen ruumiina ikäänkuin toiset uskovat poissulkevana systeeminä. Meidän on opittava hyväksymään Jeesuksen uskovat yhteisöstä, taustasta ja korostuksista riippumatta. Muuten emme pääse tässä kohtaa eteenpäin, vaan jäämme pyörimään lapsenkenkiimme. Pahinta mitä meille voi tapahtua, on vieraantua todellisuudesta ja muuttua lahkoksi.

Mutta on hyvä ymmärtää myös se, että Kristuksen morsiusseurakunta ei ole mikään tunnustuskunta tai hierakkinen organisaatio, eikä se myöskään tule olemaan hajallaan ripoteltuna sinne tänne eri kirkkokuntien ja seurakuntien joukkoon kun Herra tulee takaisin. Se on itsellään jännä tunne, kun on tavallaan tiennyt nämä asiat jo pitempään, vuosikausiakin, mutta nyt oikeastaan ensimmäistä kertaa tapaa vähän isomman joukon uskovia eri puolilta Suomea ja eri taustoista, joiden kanssa voit jakaa nämä asiat ja tulla ymmärretyksi. Tämä oli monen muunkin paikalla olleen kokemus.

Mitä tähän vielä sanoisin? Mieleen tulevat profeetta Miikan sanat tulevasta Messiaasta ja siitä, mitä Hän tulee tekemään: "
Minä tahdon tarkoin koota sinut, Jaakob, kaikkinesi, visusti kerätä Israelin jääneet, saattaa heidät yhteen, niinkuin lampaat tarhaan, niinkuin lauman laitumellensa: on oleva ihmisten kohina! Tien aukaisija käy heidän edellänsä; he aukaisevat tiensä, kulkevat portille ja lähtevät siitä ulos. Heidän kuninkaansa käy heidän edellään, ja Herra heitä johdattaa" (Miika 2:12-13).


No comments: