Tuesday, May 13, 2008

Pastor-driven church – DNA on the crimescene

Joskus aikoja sitten, viime vuosituhannen lopulla erään vapaan seurakunnan hankalaksi koettua kakkospastoria kehotettiin – viimeisenä keinona yrittää vapautua hänestä ennen irtisanomista – istuttamaan uusi seurakunta lähistölle. Kakkospastori oli oitis nähnyt koko jutun läpi ja vastannut nopeasti, että sitä hän ei missään nimessä halua tehdä, koska silloin hän vain monistaisi ja siirtäisi tuon emoseurakunnan virheet ja ongelmat uuteen kasvuympäristöön.

Tämä kakkospastori oli viisas ratkaisussaan. Meidän tulee olla hyvin tarkkoja ja huolellisia siinä, millaista dna:ta – tässä tapauksessa hengellistä toimintatapaa, arvoja ja ilmapiiriä – me välitämme eteenpäin. Mietipä millaisen arvion Jeesus antoi oman aikansa uskonnollisille johtomiehille näiden oman dna:n välittämisestä eteenpäin:

”Voi teitä, kirjanoppineet ja fariseukset, te ulkokullatut, kun te kierrätte meret ja mantereet tehdäksenne yhden käännynnäisen; ja kun joku on siksi tullut, niin teette hänestä helvetin lapsen, kahta vertaa pahemman, kuin te itse olette!” (Matt. 23:15)

Jeesus puhui myös oman Isänsä dna:n välittymisestä Hänelle ja Hänen kauttaan:

”Totisesti, totisesti minä sanon teille: Poika ei voi itsestänsä mitään tehdä, vaan ainoastaan sen, minkä hän näkee Isän tekevän; sillä mitä Isä tekee, sitä myös Poika samoin tekee.” (Joh. 5:19)

Dna on aika lahjomaton juttu. Kun ajattelee omaa jälkikasvuaan, niin näkee sen selvästi toteutuvan – herättipä se minussa dna:n matkaan lähettäjänä millaisia tuntemuksia hyvänsä. Sama, mikä toteutuu yksilötasolla, toteutuu näkyvästi myös yhteisöllisellä tasolla. Seurakunnat, herätysliikkeet, kokonaiset kirkkokunnat toteuttavat omaa dna:taan – usein jopa tahtomattaankin.

Luulen, että tässä on yksi syy siihen, miksi Pyhä Henki ei näytä kovinkaan aktiivisesti kehottavan omiaan aktiiviseen, ohjattuun ja organisoituun seurakuntien istuttamiseen: meidän on ensin pois opittava monista asioista, jotta dna:mme olisi tervettä ja lisääntymiskykyistä. Luulen Herran haluavan ennemmin meidän elävän seurakuntaa todeksi, kuin istuttavan jotain, mikä ei kykene moninkertaistumaan. Jumala puhuu minulle näinä päivinä aina uudestaan erään vakuutusyhtiön mainoslauseen kautta: ”… - keskity elämään!” Sanan on ensin tultava lihaksi meissä, jotta se voi synnyttää uutta elämää muualle. ”Sana” tarkoittaa tässä kohtaa Jumalan Sanan opetusta seurakunnasta, sen orgaanisesta rakenteesta, elämästä ja lisääntymisestä.

Dna toteutuu kirkkohistorian eri vaiheissa, kuten sanoin, lahjomattomalla tavalla. Jopa ristiriitojen sävyttämät kirkkokuntien hajaantumisetkin siirtävät salakavalasti tuon haureelliseksi portoksi uskonpuhdistajien taholta koetun äitikirkon hengellistä perimää uusiin yhteisöihin ja sitä kautta taas uusiin.

Ajatellaanpa vaikka sitä, miten vähän loppujen lopuksi käsitys papista ja hänen roolistaan seurakunnassa on muuttunut katolisen kirkon päivistä protestanttisten kirkkojen kautta uusiin itsenäisiin seurakuntiin. Kaikissa niissä pappi, pastori, saarnaaja – millä nimellä häntä nyt sitten kutsummekaan – on välittäjä Jumalan ja seurakunnan välillä. Tässä suhteessa monet karismaattiset uusseurakunnat ovat klerikalismissaan jopa katolilaisempia kuin Rooman kirkko itse. Samalla kielletään uskonpuhdistuksen pyhä ”Sola Scriptura”-periaate, jonka mukaan kaikki Herran omat ovat pappeja Hänen seurakunnassaan. Ja tämä on vain yksi esimerkki.

Yhteisöllisen dna:n jäljet näkyvät sitten ihmisten – tässä tapauksessa pappien ja pastorien – elämässä. Jos pappien helmasyntinä Rooman kirkossa ovat haureus, pedofilia ja vallanhimo, niin protestanttisia pappeja vaivaavat muut asiat. Kyse on ammatillisesta yksinjäämisestä seurakuntatyön asettamien suhteettomien paineiden alla. Tulokset ovat selvät; monet pastorit kokevat työuupumusta, riittämättömyyden ja tarkoituksettomuuden tunnetta jne. Tiedän Suomessa niin vapaiden suuntien kuin luterilaistenkin pastorien piirissä suhtaudutun vakavasti tähän problematiikkaan. Eikä minun tarkoitukseni ole suinkaan enää lyödä lyötyjä. Monet näistä pastoreista ovat kutsumuksensa vakavasti ottavia, hurskaita kristittyjä – mutta he auttamatta orjuuttavat itsensä tekemällä vääriä asioita ja tekemällä niitä liian paljon.

USA:ssa arvioidaan olevan noin puoli miljoonaa palkattua pastoria eri evankelikaaleissa ja muissa seurakunnissa. Näiden uskonnon ammattilaisten keskuudessa tehdyissä kyselytutkimuksissa on tullut esille seuraavia seikkoja:

  • 94% kokee paineita viettää parempaa perhe-elämää
  • 90% työskentelee enemmän kuin 56 tuntia viikossa
  • 81% kokee, ettei heillä ole riittävästi aikaa omille asioilleen
  • 80% uskoo, että pastorin työ vaikuttaa negatiivisesti heidän perhe-elämäänsä
  • 70% kokee, ettei heillä ole yhtään läheistä ystävää
  • 80% menettänyt rohkeutensa tai kärsii masennuksesta
  • enemmän kuin 40% sanoo, että he kärsivät burn-outista, ylikuormitetuista aikatauluista ja epärealistisista odotuksista työssään
  • 33% kokee pastorin työn olevan uhka heidän perhe-elämälleen
  • 33% on vakavasti miettinyt pastorin työnsä jättämistä viimeksi kuluneen vuoden aikana

(Frank Viola & George Barna, Pagan Christianity, s. 138)

Roomalaiskatolisesta kirkosta siinnyt ja leviämään lähtenyt epäraamatullinen jako pappeihin ja maallikoihin kristittyjen keskuudessa on se juuri, josta mm. edellä kuvatut ongelmat ovat lähtöisin. Vääristynyt dna tuottaa edelleen vääristynyttä elämää minne vain se kulkeutuukaan. Se tuottaa vahinkoa ylityöllistetyille ja loppuun ajetuille Herran palvelijoille – mutta se tuottaa tuhoa myös koko Kristuksen seurakuntaruumiille, kun se passivoi ”tavallisen” uskovan passiiviseksi katselijaksi joka sunnuntaisiin kirkonmenoihin.

Ehkä jonkun pitäisi nyt julistaa evankeliumia evankeliumin julistamisen ammattilaisille; Herra ei ole kutsunut Sinua tekemään tuota kaikkea – eikä varsinkaan yksin. Ehkä Sinun on korkea aika alkaa lukea UT:n 58 ”toinen toisianne”-kohtaa omalle itsellesi eduksi. Jotenkin koko tämä em. ”pastor-driven church”-problematiikka tuntuu olevan niin vierasta apostolisen ajan kristillisyydelle. Täysin vierasta se ei kuitenkaan ollut Jeesukselle, koska Hän näki hyväksi kutsua työn raskauttamia luokseen lepäämään.

Ehkä Sinunkin olisi hyvä tulla…? Vai pitäisikö Herran kysyä; ”Tahdotko tulla terveeksi?”

7 comments:

Tommi said...

vaimoltani tuli selvä viesti , ettei tykkäisi tuosta työmäärästä! :) No onneksi Jumala on avannut silmät ja on hyvä odotella mitä Hän haluaisi meidän tekevän. Onneksi on aikaa vielä ja olemme nuoria. Aika yllättävää tuo postauksesi... Tulee ajatuksiin että tälläisessäkö sitä ollaan mukana? ja kun nyt otit terveeksi tulemisen puheeksi kts. tämä
Florida Healing Revival - Associated Content ("Herätyksen"Pastorissa on yksi ongelma: hän saa ohjeita ja "mentorointia" emma -nimiseltä enkeliltä , joka myös antaa "siunauksia") ja jo ehdin varoittamaan yhtä innokasta seuraajaa niin ei saa tuomita ja "Herran voideltuja" ei saa arvostella.

P.s Postauksesi oli hyvä Kiitos siitä:) Tm

Timo Koivisto said...

Kiitos palautteesta, Tommi!

Samaan aikaan kun havainnoimme merkkejä harha-askelista - tietoisista tai tiedostamatta otetuista - kristittyjen piirissä, meidän on koko ajan kiinnitettävä katseemme siihen, mikä on totta ja oikeaa. Tässä tapauksessa koskien seurakuntaa Kristuksen ruumiina. Vanha DNA ei poistu meistä muuten kuin pois oppimisen kautta. Kokemuksesta voin sanoa sen olevan joskus kovin vaikeaa ja työlästä - mm. siksi, että siinä prosessissa minulta koko ajan vaaditaan kuolemista itselleni.

Aivan kuten sanoit; "Onneksi on aikaa vielä ja olemme nuoria". Tässä toivossa on hyvä elää.

Siunausta,

Timo

Tommi said...

"Totuus tekee teidät vapaiksi" Ja tuohon edelliseen kommenttiin :lisäten vaimolla on aiavn sama tilnne ev.lut kirkon kanssa, kuin minulla kotiseurakuntani.... En oikaeastan tiedä itkeäkö vaiko nauraa. Tietyt menetelmät srk:ssani ovat täysin "järjen" vastaisia. Vaikkapa tämä "prespyteros" vanhimmat niin tämän yläpuolella on vielä yksi joka on arvoasteikolla ylempänä muita. Mitä esimerkiksi Ut:ssa ei ole selvästi."Koetapa koetella" tälläsen opetus -olet sen tehneenä auttamatta oppositiossa. Jännää oli lukea esim, Samuelin kirjassa Saulin päätyminen kuninkaaksi . israelin kansa halusi itselleen kuninkaan niinkuin muillakin kansoilla oli:) Vaikka Jumala olisi halunnut olla tuo Kuningas.

P.S. ja tämän löytämäni "Totuuden" takia minuun on niin vaikea ottaa yhteyttä seurakunnan puolelta:)" Saatan jopa tehdä vallankaappauksen , jota kuitenkan en tahdo. Jotain parempaa täytyy olla:)

Timo Koivisto said...

Hyvä Tommi; tuo "anna meille kuningas!"-juttu on juuri se, mistä tässä on koko ajan kysymys - emme oikeasti halua, että Jumala on Kuninkaamme. Kristus on srk:n Herra - tarvitaanko toista? Tai jos tarvitaan, niin keneksi Raamattu tuon kehityksen huipentumaa kutsuu?

Vallankaappausta en suosittele - etsi ennemmin uusia leilejä, joihin uusi viini lasketaan.

Timo

Tommi said...

Nyt kun sitä oikeen pääsee vauhtiin niin - olen kaikille jotka kritisoivat minun mieltymistä 33/38 käänökseen olen kehoittanut heitä lukemaan. Hebr 2:8 molemmista käännöksistä.

Hebr 2:8 VK 33/38 "asetit kaikki hänen jalkojensa alle." Sillä, asettaessaan kaikki hänen valtansa alle, hän ei jättänyt mitään hänen allensa alistamatta. Mutta nyt emme vielä näe kaikkea hänen valtansa alle asetetuksi. "

ja UK
8 "panit kaiken hänen valtansa alle. Jumala siis antoi ihmisen valtaan kaiken, hän ei jättänyt mitään tälle alistamatta. Vielä tosin emme voi havaita, että kaikki olisi hänen vallassaan." [Matt. 28:18; 1. Kor. 15:25]

Meillä on valloilla hengellinen sokeus! vallan kaappaus on vitsi , ei minulla ole valtaa siihen , mutta ainoastaan velvollisuus olla kuuliainen Jumalalle. Siunausta. Tommi

Tommi said...

Nyt kun sitä oikeen pääsee vauhtiin niin - olen kaikille jotka kritisoivat minun mieltymistä 33/38 käänökseen olen kehoittanut heitä lukemaan. Hebr 2:8 molemmista käännöksistä.

Hebr 2:8 VK 33/38 "asetit kaikki hänen jalkojensa alle." Sillä, asettaessaan kaikki hänen valtansa alle, hän ei jättänyt mitään hänen allensa alistamatta. Mutta nyt emme vielä näe kaikkea hänen valtansa alle asetetuksi. "

ja UK
8 "panit kaiken hänen valtansa alle. Jumala siis antoi ihmisen valtaan kaiken, hän ei jättänyt mitään tälle alistamatta. Vielä tosin emme voi havaita, että kaikki olisi hänen vallassaan." [Matt. 28:18; 1. Kor. 15:25]

Meillä on valloilla hengellinen sokeus! vallan kaappaus on vitsi , ei minulla ole valtaa siihen , mutta ainoastaan velvollisuus olla kuuliainen Jumalalle. Siunausta. Tommi

Tommi said...

Nyt kun sitä oikeen pääsee vauhtiin niin - olen kaikille jotka kritisoivat minun mieltymistä 33/38 käänökseen olen kehoittanut heitä lukemaan. Hebr 2:8 molemmista käännöksistä.

Hebr 2:8 VK 33/38 "asetit kaikki hänen jalkojensa alle." Sillä, asettaessaan kaikki hänen valtansa alle, hän ei jättänyt mitään hänen allensa alistamatta. Mutta nyt emme vielä näe kaikkea hänen valtansa alle asetetuksi. "

ja UK
8 "panit kaiken hänen valtansa alle. Jumala siis antoi ihmisen valtaan kaiken, hän ei jättänyt mitään tälle alistamatta. Vielä tosin emme voi havaita, että kaikki olisi hänen vallassaan." [Matt. 28:18; 1. Kor. 15:25]

Meillä on valloilla hengellinen sokeus! vallan kaappaus on vitsi , ei minulla ole valtaa siihen , mutta ainoastaan velvollisuus olla kuuliainen Jumalalle. Siunausta. Tommi