Monday, May 26, 2008

Kotiseurakunta vs. orgaaninen srk

Minulta on kysytty, onko kotiseurakunta sama asia kuin orgaaninen seurakunta? Vastaan, että ei ole.

Jotkut kotisrk:t ovat luonteeltaan orgaanisia eli luonnonmukaisesti eläviä, jotkut taas eivät. Monet nykypäivän kotiseurakunnista ovat melko pitkälle ”vain” raamattupiirejä. Siinä ei ole mitään pahaa, mutta siinä ei suinkaan ole kaikki. Jotkut kotisrk:t ovat hyvin varustettuja juhlaruokapöytiä ja siinä kaikki. Jotkut kotisrk:t ovat jopa ihan yhtä instituutionomaisia kuin muutkin perinteiset seurakunnat. Niillä on käytännössä saarnapönttö olohuoneessa ja tuolit asetettuina riviin, jotta kolmen vartin saarnan passiivinen kuuntelu onnistuu edes jotenkuten mukavasti.

Jotkut orgaanisista seurakunnista ovat sitä tietämättään. Niillä saattaa olla esim. rukouspiirin nimi, mutta asiat, joita niiden keskuudessa tapahtuu, ovat ilmentymiä Kristuksen ruumiin elävästä todellisuudesta Pyhän Hengen kautta. Hengellinen vanhemmuus ja paimenuus, keskinäinen huolenpito niin hengellisesti kuin aineellisestikin, kunkin jäsenen oman armolahjan käyttö yhteiseksi rakentumiseksi ja Kristuksen herruuden – Hän on Seurakunnan Pää! – toteutuminen kokoontumisissa Pyhässä Hengessä ovat ehdottomia tunnusmerkkejä siitä, mitä kutsumme orgaaniseksi seurakunnaksi käytännössä.

Toisin sanoen; se, että kokoonnumme jonkun olohuoneessa ei vielä tee siitä orgaanista seurakuntaa, eikä välttämättä edes kotiseurakuntaa. Kovin usein kuulee puhuttavan siitä, miten ”kokous alkaa kohta” tai että ”nyt lapset ollaan hiljaa, kun ollaan kotikokouksessa”. Tällainen ajattelu osoittaa hyvin sen, miten vaikeaa vanhasta poisoppiminen voi olla. Kaksivuosituhantisen ”kirkossa käymisen” jalanjäljet löytyvät niin helposti olohuoneestakin.

Frank Viola kuvailee seurakunnan orgaanista eli luonnonmukaista luonnetta sanoilla

- yhteys kasvokkain

- jokaisen jäsenen osallistuminen

- johtajuus ilman hierarkkiaa

- Jeesuksen keskeisyys ja ylivertaisuus – Hän on srk:n Pää

Eli seurakunnan orgaaninen elämä on Kristuksen ruumiin elämän kokemista käytännössä ja se on tyystin eri asia kuin ”käydä kirkossa” tai ”istua kokouksessa”. Jos olet Kristuksessa, et käy seurakunnassa, vaan olet siinä 24/7 ja olet itse osa sitä.

Mutta kun ajattelemme sitä opetusta, mikä meillä UT:ssa on seurakunnasta, niin olemme vasta tien alussa menossa jonnekin. Kotisrk – orgaaninen srk ovat välietappeja matkalla kohti UT:n mukaista paikallisseurakuntaa.

1 comment:

Anonymous said...

Amen! Kunpa näkisikin enemmän orgaanista uskovien yhteyttä.