Tuesday, January 16, 2007

TOTUUS MEISSÄ – SINUSSA JA MINUSSA



Joku on sanonut, että...


  • parikymppistä nuorta kiinnostaa eniten se, mikä tuntuu hyvältä


  • kolme-neljäkymppistä kiinnostaa eniten se, mikä toimii käytännössä


  • viisikymppistä kiinnostaa kaikkein eniten se, mikä on totta.


Toivoisin tämän olevan totta omalla kohdallani. Täytin nimittäin viime kesänä viisikymmentä.


Joka tapauksessa ilahduin kovasti eräästä blogini palautteesta, jossa todettiin (edelliseen kirjoitukseeni liittyen), että ”seurakunnansta (olipa se rakenteeltaan millainen tahansa) ei tee raamatullista se, miten tyytyväisiä seurakuntalaiset ovat seurakuntansa toimintaan. Tyytyväisyyskyselyt eivät siis ole mittareita seurakunnan raamatullisuudesta.”


Kyse on siis totuudesta – tässä tapauksessa siitä Raamatun totuudesta, joka koskee seurakuntaa.


Tämän ymmärtäminen ja hyväksyminen on monelle tämän postmodernin ajan uskovalle vaikea pala. Moni raamattu-uskollisena itseään pitävä kristitty huomaakin ajattelevansa, että...

  • Raamattua voi tulkita niin monella tapaa

  • melkein mitä tahansa voidaan perustella Raamatulla

  • loppujen lopuksi sen pohjalta ei siis voida sanoa mitään varmaa


Tämä on puhdasveristä postmodernismia kristillisimmillään, valitettavasti. Vielä valitettavampaa on se, että tällaisen epäilyksen ja kyynisyyden yllättäessä tilalle otetaan kritiikitön hengen ilmoitus, jonka takana itse asiassa on aika usein sumeilematon manipulointi ja vallankäyttö. En ole koskaan epäillyt raamatullista profeetallisuutta, mutta en myöskään ole koskaan epäillyt sitä, että meitä kehotetaan Sanassa koettelemaan kaikki ja pitämään se, mikä osoittautuu hyväksi.


Totuuden tulee saada sijaa meissä – Sinussa ja minussa. Totuudesta voidaan kyllä vakuuttua käytännössä. Eikö Jeesuskin kehottanut kaikkia, että jos he haluavat tehdä hänen tahtonsa, niin he kyllä tulevat tuntemaan onko tämä oppi Jumalasta? Tätä ajattelen em. Barnan tutkimustuloksenkin viestivän; hedelmistään puu kyllä tunnetaan. Eli jos joku juttu on totuudesta, niin se toimii käytännössä ja myös tuntuu hyvältä.


Mutta mikä kaikkein merkityksellisintä; vain Totuus kestää Pyhän Jumalan kasvojen edessä sinä päivänä, kun Sinun ja minun teot punnitaan.

No comments: