Friday, April 06, 2012

Kärsimysviikolla

Sanotaan, että alakulttuuri syntyy aina siellä, missä valtakulttuuri esim. kasvatuksen alueella menettää otteensa yksilöön. Alakulttuurien kirjo voidaankin nähdä merkkinä kulttuurisesta rapautumisesta, degeneraatiosta. Toimittaja Ilkka Lampi totesi hiljattain Kauppalehdessä, että "moraalikato leviää laskevassa taloudessa aina nopeammin kuin yksikään A-virus". Yhtä hyvin voidaan ajatella laskevan talouden johtuvan juuri tuosta moraalikadosta.

Kun perinteinen yhtenäiskulttuuri murtuu, sen yksittäiset jäsenet ovat valmiita turvautumaan jopa epätoivoisiin tekoihin hämmennyksensä, neuvottomuutensa, ahdistuksensa ja epätoivonsa keskellä. Aluksi tämä kaikki alkaa näkyä yksittäisten ihmisten epätoivoisina tekoina. Näillä toivottomuuden ilmentymillä on vaarallinen taipumus laajeta epidemian kaltaisiksi, jopa kuolemaahalveksiviksi kollektiivisiksi mielenilmaisuiksi vallitsevaa tilaa kohtaan.

Olemme kuluneella kärsimysviikolla törmänneet pariinkin tällaiseen esimerkkiin. Hellaksessa, tuossa länsimaisen kulttuurimme äidinkohdussa, ovat asiat ajautuneet jo pitkään vaaralliselta näyttävään umpikujaan. Keskiviikkona 4.4. 77-vuotias eläkeläinen teki Ateenan sydämessä, Syntagma-aukiolla, lähellä parlamenttitaloa, itsemurhan ampumalla itsensä. Jälkeensä jättämässään viestissä mies kertoi syyksi maassa vallitsevan talousahdingon. 

Kreikan oloissa tämä ei suinkaan ole ainut esimerkki, ääri-sellainen kuitenkin. Kreikan nuoret puhuvat siitä, miten heidän "tulevaisuutensa on varastettu" heiltä. Puhutaan, että "miehitysvalta" on syyllinen tähän. Itsensä surmanneen eläkeläisen tekoa on verrattu tunisialaisen vihanneskauppiaan samanlaiseen äärimmäisen epätoivon aktiin, joka laajeni mielenosoituksiksi ja synnytti ns. arabikevään Pohjois-Afrikan arabimaissa.



Toinen, samansuuntainen esimerkki on elokuvaajaohjaaja Aki Kaurismäen kommentti The Guradian-lehden haastattelussa. Hänen mukaansa terrorismi on ainoa asia, joka enää  voi pelastaa maailman. Maailmassa eniten omistava rikas yksi prosentti pitäisi hänen mielestään tappaa. Mediassa on tuon jälkeen spekuloitu paljon sillä, että Kaurimäki oli tuhissa maistissa tai että hän yritti vedättää toimittajaa. No, Pentti Linkola ja moni muu on joka tapauksessa sanonut samat asiat ääneen myös todistetusti selvinpäin.



Edesmennyttä Juice Leskistä lainaten, "hyvin mielin voin vierelläs vilkuttaa, kun maailma hautaansa nilkuttaa" (laulussa Myrkytyksen oireet jostain 1970-luvulta). Sekulaaria profeetallisuutta ja immanenttia eskatologiaa parhaimmillaan siis.

Yksittäiset ilmentymät johtavat tilanteen kärjistyessä asioiden kumuloitumiseen, jonka seurauksena saattaa hyvinkin olla arabikevään kaltaisia purkauksia. Nyt ne vain tulisivat tapahtumaan eri puolilla EU:a ja ns. Schengen-alueen sisäpuolella. EU-forces ovat joka tapauksessa ihan eri luokkaa kuin vastaavat vaikkapa Tunisiassa ja niiden vastustajilta puuttuu ehkä myös tietty ulkoapäin tapahtuva ohjaus. 

Joka tapauksessa, Martyn Lloyd-Jones´ia lainaten, demokratia on äärimmäinen, viimeinen valtiomuoto. Se on periaatteessa ihmispalvontaa, samaa juurta, mitä kautta valistuksen jälkeinen humanismi korotti ihmisen mittariksi yli kaiken olevaisen. Numero 666 on ihmisen luku, ihminen korotettuna jumalaksi. Mitä sen jälkeen tulee, onkin sitten eri asia. 

Kyseessä voi olla anarkia, kaaos: muista, että Paavali kutsui Kristuksen lopunajallista vastustajaa "laittomuuden ihmiseksi". Jeesuksenkin mukaan laittomuuden päästessä valtaan useimpien meistä rakkaus on vaarassa kylmentyä. Ikivanhat kulttuurit romahtavat tolkienmaisessa apokalyptisessä maailmanpalossa ja vuosisataiset instituutiot menettävät otteensa ihmisiin. Vanhat käsitteet korvataan uusilla merkityksillä ja ihmisen todellisuus pirstoutuu kielen ja todellisuuden välisen siteen pikkuhiljaa katketessa.

Todennäköisempää kuitenkin on, että tilalle tulee totalitarismi, joka ulottuu paljon pitemmälle kuin vain ihmisen sosiaalisen elämän eri ulkonaisiin ilmentymiin (kuten esim. kokoontumis- tai liikkumisvapaus). Se ulottuu aina ihmisen ajatteluun, arvoihin ja asenteisiin asti, joita ohjataan ja joihin vaikutetaan: ajattelutavan totalitarismi. Pidän tätä vaihtoehtoa todennäköisempänä, koska uuden maailmanjärjestyksen (Goerge Bush Sr. puheessaan 6.3.1991), EU:n ja globalisaation kaltaisissa jutuissa on kiinni ihan liian paljon nappulaa, jotta koko komman annettaisiin kaatua.

On hyvä muistaa, mitä Jeesus sanoi opetuslapsilleen puhuessaan lopun aikojen merkeistä Öljymäellä pääsiäisviikolla. Ihmiset tulevat suorastaan lamaantumaan pelosta odottaessaan sitä, mikä ihmiskuntaa tulee kohtaamaan. Samaan hengenvetoon on hyvä muistaa Jeesuksen muistuttavan meitä siitä, että Hän jo etukäteen on kertonut tämän kaiken meille. Joka pysyy vahvana loppuun asti, se pelastuu. 


1 comment:

אַח said...

Puhutteleva kirjoitus ja rohkeaa esilletuontia.