Tuesday, April 12, 2011

Vainon ajat

Luukkaan evankeliumin luvussa 22 (jakeet 35-36) on tallennettuna mielenkiintoinen Jeesuksen sana. Siinä Jeesus sanoo opetuslapsilleen: - Kun lähetin teidät matkaan ilman kukkaroa, laukkua ja jalkineita, niin puuttuiko teiltä mitään?

- Ei mitään, he vastasivat.

Silloin Jeesus sanoi: - Nyt on toisin. Jolla on kukkaro, ottakoon sen mukaansa, samoin laukun. Jolla ei ole rahaa, myyköön viitan päältään ja ostakoon miekan.

Onko niin, että Jumalan valtakunnan työssä erilaisissa tilanteissa pätevät erilaiset ohjeet?

Kun Jeesus lähetti opetuslapsensa valtakunnan työhön (Luuk. 10. luku), eivät he saaneet varustautua matkalle mitenkään erityisesti. Heidän piti luottaa Hengen johtoon ja siihen, että työmies on palkkansa ansainnut. Pelto elättäisi sillä työskentelevät. Jeesus sanoo vehnä ja valhevehnä-vertauksen selityksessä (Matt. 13. luku), että pelto on maailma. Sieltä leipä tulisi irtoamaan.

Nyt kuitenkin - tässä tilanteessa, josta yllä oleva lainauksemme on - edessä näyttävät olevan vainojen ajat. Nyt pitää varustautua eri tavalla: "nyt on toisin...", sanoo Jeesus. Opetuslasten on nyt luotettava omaan apuunsa ja toinen toisiinsa. Paavali kuvaa ihanteellisena tilanteena Tessalonikan uskovista puhuessaan sen, etteivät he "olisi kenenkään avun tarpeessa" (1.Tess. 4:12). Samoin Johannes puhuu arvostavaan sävyyn kiertävän palvelutyön veljistä, jotka "ovat Kristuksen nimen tähden matkalle lähteneet, eivätkä ota pakanoilta vastaan mitään" (3.Joh. 7).

Kun ei ole hengellisessä työssä taloudellisesti riippuvainen tästä maailmasta ja sen mammonasta, ei voi myöskään tulla sillä kiristetyksi. Ehkä me olemme menossa sellaisia aikoja kohti, jolloin meidän on aiempaa tarkemmin katsottava kenestä ja millä tavoin olemme taloudellisesti (ja muutenkin) riippuvaisia. Ehkä jo olemmekin sellaisessa tilanteessa?

Ehkä on jopa aika rankasti katkoa vääriä riippuvuussuhteita...

3 comments:

Anonymous said...

Oli tarpeellista keskustelun virittelyä.

Ainoa tapa valmistautua nykyhetken ja tulevaisuuden haasteisiin nähdäkseni on, että kukin hoitaa sen sektorin, johon huomaa Hengen johtavan (=motivoivan). Panikointia ja epätervettä puuhastelua ei tarvita.

Joku on motivoitunut kehittämään ruuan tuotantoa, toinen pohjustamaan vaihtoehtoja valuutan käyttöön, kolmas verkostojen rakentamiseen ja kuka mihinkin. Ykkösenä on tietysti, että olisi lampuissa öljyä.

Kari Kngshrj

Timo Koivisto said...

Eli Jumalan valtakunta tulee nähdä sellaisena kuin se onkin: kaikki inhimillisen elämän osa-alueet - paitsi ei tietenkään syntiä - vaikutuspiiriinsä sulkeva Kuningaskunta, josta srk on vain yksi osa-alue ja jossa aito hengellisyys (so. Hengen johto, inspiraatio, vaikutus & elämä) toimii pyhänä läpäisyperiaatteena kaikessa.

Anonymous said...

Vielä Hengen johdosta. Se ei mielestäni ole pelkästään spontaania, vaan myös pitkäntähtäimen määrätietoista suunnittelua niissä asioissa, jotka Herra antaa vastuulle.

Paavalikin suunnitteli pitkälle eteenpäin, että hän aikoo mennä ensin Roomaan ja sieltä Espanjaan. Silti hän totteli Hengen johtoa online. Hän ei mennyt Bityniaan, kun Jeesuksen Henki esti sen.

Siis lähiaikojen haasteisiin valmistautumiseen tarvitaan myös suunnittelua ja yhteistyötä.

Yhdessä kokoontumisessa annoimme tarkoituksella mopon karata käsistä ja tulimme suunnitelleeksi kolmijalkaisen jousitetun tornin, jossa riippuu pisaranmuotoinen säteilyltä suojattu teräshytti. Se suojaisi lopunajan vitsauksilta. No, se oli tietysti väsymyksen piikkiin menevää huumoria. Älä kokeile tätä kotona.

Kari Kngsrj