Sunday, April 24, 2011

Esikuvamentorointia

Paul Stanley & Robert Clinton puhuvat erinomaisessa kirjassaan Mentorointi (Nokia Missio, 2007) mielenkiintoisesta käsitteestä nimeltä esikuvamentorointi:


"Mitä tehdä, kun mentoreita ei näytä olevan missään? Tähän mennessä luettelemiimme kuuteen malliin liittyy ainakin kolme suurta ongelmaa. Nämä kuusi mentorityyppiä eivät ehkä ole käytettävissäsi tämänhetkisessä tilanteessasi. Joko et löydä pätevää oikeantyyppistä mentoria tai heillä ei ole aikaa sinulle.

Vaikka joku olisi käytettävissä, et ehkä onnistu luomaan toimivaa suhdetta, joka mahdollistaisi mentoroinnin ja voimautumisen.


Päteviä ihmisiä saattaa olla lähistöllä, mutta heillä ei ole sen enempää intoa kuin taitoakaan mentoroida sinua.


On hyvä tunnistaa toisenlainenkin mentorointimuoto. Mentoroinnin tarjoama hyöty ja voimautuminen on mahdollista saada myös epäsuorista suhteista mentoreihin, jotka eivät ole tavattavissa. Näitä passiivisia mentoreita on olemassa kahdenlaisia:


- nykyajan esikuva
, elossa oleva henkilö, joka voi mentoroida sinua tietämättään, epäsuorasti taidoilla, periaatteilla ja arvoilla


- historiallinen esikuva
, jo edesmennyt henkilö, joka voi silti mentoroida sinua elämäkerrallisten tai omaelämäkerrallisten lähteiden kautta arvojen, periaatteiden ja taitojen alueella


Nämä esikuvamentorit ovat aina käytettävissä, mutta mentoroitavien on itse nähtävä vaivaa löytääkseen heidät. Esikuvamentori on pääasiassa passiivinen. Suhteessa on vähemmän tarkoituksellisuutta muuhun mentorointiin verrattuna. Itse esikuvana oleminen sinänsä on hyvin raamatullinen käsite. Ks. esim. 1.Kor. 4:16-17, Fil. 4:9, 2.Tim. 3:10-11 ja Hepr. 13:7-8."

(Meikäläisen referaatin pohjalta vapaasti lainaten.)



Niinpä kävin läpi kirjahyllyäni ja aloin lukea John Bunyanin tarinaa. Päivä Oy:n julkaisemassa klassikkosarjassa odottavat vuoroaan C.S. Lewis ja Watchman Nee (oman hengellisen isäni käsityksen mukaan kaksi 1900-luvun merkittävintä kristittyä ajattelijaa), sen jälkeen John Wesley, Jonathan Edwards ja Charles Spurgeon.

Näistä on hyvä aloittaa tämä esikuvamentorointi.

-------

Ehkä jonkinlaista esikuvamentorointia tämäkin: Uusi tie-lehden nettisivuilta löytyy mielenkiintoinen ja syväluotaava haastattelu Timo Soinista. Kannattaa tutustua.

No comments: