Friday, December 10, 2010

Uskon elämän hoitamiseen


Kun nykyään puhutaan niin paljon rakenteista ja niiden toimivuudesta (tai niiden toimimattomuudesta), niin lienee syytä muistuttaa mieliimme eräs uusitestamentillinen periaate: sisäinen & hengellinen tulee aina ensin, sitten vasta tulee ulkoinen & rakenteellinen.

Eli meidän tulee ensin elää seurakuntaa todeksi, ennen kuin mitään ulkoisia rakenteita aletaan vääntää kasaan.

Monet niistä seurakunnan istutusprojekteissa, joita olen seurannut viimeksi kuluneiden parinkymmenen vuoden aikana ovat alkaneet omien tilojen vuokraamisella, kirkollisten ilmoitusten laatimisella ja oman nimikyltin raapustamisella. Muuten ollaan koettu, ettei olla uskottavia naapureiden (so. muiden seurakuntien) silmissä. Sisällisesti ei kuitenkaan olla oltu lähelläkään sitä hengellistä todellisuutta, jota Uusi testamentti nimittää seurakunnaksi.

Seurakuntaa ei voida aloittaa esim. valitsemalla vanhimmat tai perustamalla eri työmuotoja. Näin monet yhteisöt (erilaiset ministryt mukaan luettuna) kuitenkin tekevät. Seurakunnan ulkokuori ei saa olla pitemmällä kuin aito sisäinen hengellisyys. Mieluummin vaikka enemmän toisin päin, jotta ulkokuori ei jäisi kuplaksi.

Tästä joku voi tietty vetää sen johtopäätöksen, että ok, kunhan tämä sisäinen puoli vain on kunnossa, niin sitten ulkoiset rakenteet voivat olla millaisia hyvänsä. Eräänlainen "gnostilainen harha" siis. Tällä sitten ajatellaan kätevästi voitavan vanhurskauttaa olemassaolevat kirkolliset rakenteet, jotka turhauttavat, passivoivat, alistavat ja jopa orjuuttavat ihmisiä.

Mitäpä jos sisäinen & hengellinen määräisikin myös ulkoisen & rakenteellisen? Millaiselta näyttäisi tällainen seurakunta? Ei ainakaan hierarkkiselta laitokselta... Mutta miltä?

2 comments:

Anonymous said...

"Mitäpä jos sisäinen & hengellinen määräisikin myös ulkoisen & rakenteellisen?"

Hyvin sanottu, Timo. Silloin toteutuu tämä periaate oikeassa järjestyksessä: "Puhdista ensin maljan sisus, että sen ulkopuolikin tulisi puhtaaksi." Matt.23:26. Sen mukaan ulkopuoli tulee itsestään kuntoon, kun sisäpuoli on kunnossa. Mutta jos srk ei ulkoisesti etene kohti Raamatun rakennuspiirustuksia, niin silloin sisäinen Hengen elämä ei taida olla kunnossa tai siitä puuttuu ainakin voimaa.

Kari K

Anonymous said...

Näitä nykyisiä rukoushuoneita Herrani Henki kutsui tällä hetkellä kuin lintujensa ruokintapaikoiksi. Hänen ennen vapaat lintunsa saattavat jäädä pyörimään siihen ympärille kuin naru jalassa ja toiset käyvät monissakin paikoissa herkuttelemassa, jos mistä sattuisi jotain Isän hyvää löytymään suuhunsa.