Wednesday, December 01, 2010

Länsinaapurista ei mitään uutta...

Jos nyt olisin
a) journalisti
b) populisti
c) tuomiopäivän fatalisti
niin otsikoisin tämän jutun: "Näin länsinaapurissa - milloin meillä?".

Mutta kun en ole, niin totean vain myöhäismodernin väsyneen kyynisesti: "Länsirintamalta... ei kun länsinaapurista ei mitään uutta."

Tukholman lähellä sijaitsevan Fisksätran lähiöön nousee nimittäin kolmen vuoden kuluttua så kallade "Jumalan talo". Sulassa sovussa saman katon alle asettuvat Nackan muslimiyhdistys, katolinen ja luterilainen seurakunta. Tontilla sijaitsee nykyisin Nackan luterilaisten seurakuntatalo.

- Nackan seurakunta uudistaa seurakuntatalon. Siitä tulee kirkko katolisten ja luterilaisten yhteiskäyttöön. Sitten seurakunta myy osan tontista muslimiyhdistykselle, että he voivat rakentaa moskeijan kirkon yhteyteen, sanoo Nackan seurakunnan kirkkoherra Carl Dahlbäck.

Katolisia varten kirkkosaliin tulee erillinen kappeli, jossa heidän omia ehtoollisvälineitään säilytetään. Kappelin valaistus on punainen. Moskeijaa ja kirkkoa yhdistää saman katon lisäksi yhteinen aulatila, jossa uskovat voivat tavata toisiaan. Uskontojen välisen kohtaamisen ja dialogin foorumi käytännössä siis.

Yhteisen arvopohjan määrittelyyn on käytetty aikaa jo ennen "Jumalan talo"-rakennusprojektin aloittamista. Lähetystyö ei kuulu tähän hommaan mitenkään, vaan enemmänkin kaikessa on kyse siitä, että nähdään saman vuoren huipulle johtavan monta vaihtoehtoista reittiä. Hip-halleraa...

- Elämme hyvinä naapureina. Rukoushuoneet ovat kuitenkin eri tiloja, koska meillä on eri symbolit, rukousajat ja rituaalit. Kun pidämme tämän mielessä, niin ei tule mitään keskustelua asiasta, sanoo Nackan muslimiyhdistyksen imaami Awad Olwan.

3 comments:

Vesa said...

Oisko linkkiä alkuperäiseen juttuun? Mua kiinnostaisi, semminkin kun itsekin olen ounastellut samanlaista kehitystä.

Timo Koivisto said...

Uups, tekevälle sattuu eli se linkkimokoma unohtui alkuperäisestä tekstistä. Lisäsin linkin nyt juttuun. Hyvä kun huomautit.

Teknistä tietoa said...

Kehityskulku näyttää olevan tuon suuntainen - valitettavaa - joskin arvattavissa.