Saturday, October 09, 2010

Pidä huolta...

Lueskelin aamulla Psalmien kirjasta psalmia 89, jossa rukoillaan Daavidille annettujen lupausten täyttymistä. Nämä lupauksethan olivat sidoksissa jälkeläisiin, seuraavaan sukupolveen. Niinpä psalmissa rukoillaan: "Minä vahvistan sinun jälkeläisesi ikiajoiksi ja rakennan sinulle valtaistuimen polvesta polveen" (jae 4).

Pidä huolta siis lähimmistä ihmissuhteistasi.

Niinpä siinä ajatukset lähtivät kulkemaan Daavidin vaiheita. Hänellähän oli jo hengellisissä esi-isissään kahdessa polvessa esimerkkejä Jumalan miehestä, joka ei oikein hoitanut perhettään ja lapsiaan. Ensin oli pappi Eeli, josta sanotaan: "Mutta Eelin pojat olivat kelvottomia miehiä; he eivät välittäneet Herrasta" (1.Sam. 2:12). Sitten tuli Samuel, aidosti Herran profeetakseen kutsuma mies, joka vanhemmalla iällään toisti "isänsä" virheitä: "Mutta hänen poikansa eivät vaeltaneet hänen teitänsä, vaan olivat väärän voiton pyytäjiä, ottivat lahjuksia ja vääristivät oikeutta" (1.Sam. 8:3).

Daavidilla oli siis lähipiirissään väärä esimerkki Jumalan miehestä. Pappi eelille kaikki kaikessa oli temppelisysteemin pyöriminen. Sen rinnalla muut asiat olivat toisarvoisia. Pojat saivat kasvaa, kuten halusivat. Profeetta Samuelille taas elämää suurempi juttu oli hänen kutsunsa Israelin profeetaksi. Hänen kohdallaan taas profeetallinen ministry ajoi ohi kaikesta muusta - samoin seurauksin kuin "isällään" Eelilläkin.

Vääränlaiset mallit olivat siis alati läsnä Daavidin elämässä.

Niinpä me huomaamme Daavidillakin olleen vähän samantyypistä heikkoutta. Tuntuu, että joidenkin hänen poikiensa kohdalla Daavid ei kyennyt kieltämään heiltä mitään. (Ks. 2.Sam. 13:13 ja 39.) Daavid isänä näyttää olleen hyvin heikko poikiinsa nähden. Tällainen ei kuitenkaan auta kovin pitkälle käytännön kasvatusongelmissa, kuten esim. rajojen laittamisessa.

Daavidin salaisuus näyttää kuitenkin olleen se, että hän oli mies, josta ei koskaan tullut vanhaa, mutta vanhempi kylläkin. Miten se hampurilaismainos menikään? "Kasva isoksi, älä aikuiseksi." Tarkoitan sitä, että hän kykeni uusiutumaan ja uudistumaan. Hän kykeni tarpeen vaatiessa oikaisemaan väärään menneen kasvun ja korjaamaan erehdyksiään. Esimerkkinä tästä oli Salomo, josta kasvoi Daavidin valtaistuimen perijä.

Yli kaiken varottavan varjele siis sydämesi, sillä sieltä elämä lähtee.

1 comment:

Anonymous said...

Salomon kohdalla näyttää myös olleen kyseessä onnistunut uskontokasvatuksen ulkoistaminen. "Ja Daavid laittoi hänet (so. Salomon) profeetta Naatanin hoitoon, ja tämä kutsui häntä Jedidjaksi Herran tähden." (2.Sam. 12:25)