Tuesday, January 13, 2009

Vuoden 2008 sykähdyttävin urheiluhetki

Eilen palkittiin oikein urakalla kaikki mahdolliset ja mahdottomat urheilusaavutukset Suomessa tai suomalaisten toimesta maailmalla v. 2008. Päätinpä minäkin sitten mielessäni asettaa asioita vähän oikeaan tärkeysjärjestykseen ja valita kolme sykähdyttävintä urheiluhetkeä v. 2008 perusteluineen.

V. 2008 sykähdyttävin urheiluhetki nro 1 on tietysti salibandyn kakkosdivisioonan kaakkois-Suomen lohkon tiukkaakin tiukempi hegemoniaottelu Sbandy - BB-88 Lahdessa 7.2.2008. Ottelu oli tasainen ja vielä toisen erän lopulla sysmäläiset johtivat paikallisderbyä maalein 1-4. Kolmannen erän lopulle tultaessa Sbandy sai ottelun tasoihin ja näytti siltä, että jatkoaika olisi edessä. Sitten ottelun viimeisellä minuutilla nuorin poikani Arttu ampui 5-4 voittomaalin, joka ratkaisi ottelun. Viimeinen 6-4 maali tyhjiin olikin sitten vain kosmetiikkaa. Voittomaali oli B-juniori-ikäiseltä jäääääääääääääätävä suoritus ja siksi ensimmäinen sija ansaittu. Arvatkaa tuuletinko...

Hyvänä kakkosena
sykähdyttävien urheiluhetkien sarjassa tulee Suomen miesten ensimmäinen salibandykulta, joka ajaa ohi jopa vuoden -95 lätkän MM-kullasta, koska loppuottelussa voitettiin lajin pitkäaikainen valtias eli Ruotsi ja vieläpä jatkoajalla. (Sehän on vähän sama kuin olisi lyönyt lätkäkisojen loppuottelussa Kanadan Torontossa ilman tappeluita ja hääääärskisti kotiin päin vetävistä tuomareista huolimatta.) Toivottavasti säbä lähtee lajina nyt hyvään nousuun - siinä kun on (ainakin vielä) paljon sellaista tervettä urheiluhenkeä, jota MRM ei ole päässyt turmelemaan. (MRM tark. mediaa, rahaa ja menestystä.)

Nro kolme sykähdyttävien urheiluhetkien sarjassa on luonnollisesti FC Lahden pronssimitali, joka otettiin mitä upeimmalla tavalla: arkkivihollista HJK:a vastaan Hesassa, kun Klubin valmentajana on Lahdesta stadiin kesken edellisen kauden livennyt Antti Muurinen. Pronssi voitettiin upealla yhdellä maalilla kauden viimeisessä ottelussa hesalaisten nenän edestä. Muurinen marisikin jälkikäteen, että kai nyt mikä tahansa joukkue voittaa, kun sillä on riveissään Jari Litmasen kaltainen pelaaja. No, eihän Litmanen sitä maalia tehnyt, vaan pari nuorta lahtelaisen (Kuusysi & Reipas) juniorotyön kasvattia. (Mutta niinhän se Litmanenkin on...) Sanomattakin on selvää, että hesalaisten potkupallovaikuttajien karmein painajainen oli käynyt toteen. Pääpaino on kuitenkin siinä, että lahtelaiset saivat (FC Lahtena) liigahistoriansa ensimmäisen mitalin ja pääsyn eurokentille.

Sepä nyt urheilusta taas vähäksi aikaa. Pyydän anteeksi ehdotonta puolueellisuuttani ja häikäilemätöntä kotiinpäin vetoa valinnoissani, mutta näin on.