Thursday, March 27, 2014

Muutoksista

Miksi useimmat yritykset uudistaa vanhaa ja perinteistä uskonnollista yhteisöä epäonnistuvat? Tai ainakin ne tuottavat vain joitain hyvin näennäisiä muutoksia, kuten vaikkapa perinteisen "kirjapisteen" muuttumisen "resurssikeskukseksi". Jos nimittäin muutokset tarkoittavat tätä, ollaan pahasti hakoteillä.

Kun lähdetään tekemään muutoksia on parempi tehdä niitä kerralla kunnolla. Vain radikaaleilla ratkaisuilla on toiveita synnyttää merkittäviä muutoksia yhteisön toiminnassa, kokouksissa ja muussa "kulttuurissa" (eli tavassa elää ja tehdä asioita). Pienillä yrityksillä ei synny mitään suuria ja merkittäviä muutoksia. (Tiedättehän nuo iänikuiset yritykset siirtää pikku hiljaa seurakunnan pianoa kirkkosalin laidalta toiselle...)

Syynä tähän on yksinkertaisesti ajan nopea kulku. Pienillä, "hallituilla" muutoksilla pysytään juuri ja juuri liikkeessä, mutta aika juoksee koko ajan ja todennäköisesti kohta ohi. Koska tavoitellaan vain hillittyä ja hallittua muuttumisleikkiä, niin päästäänkin vain vähäisiin tuloksiin. Silti tullaan koko ajan jälkijunassa, eikä kyetä aidosti vastaamaan tämän ajan haasteisiin. Mutta ulospäin näyttää siltä kuin mitään ei tapahtuisi, eikä mikään muuttuisi. Tosiasia on, että suurin osa näistä "muutoksista" olisi tapahtunut joka tapauksessa - ilman muutosjohtajaseminaareja ja uusimpia seurakunnan kasvun oppaita.

Radikaaleissa muutoksissa täytyy hyväksyä epäonnistumiset. Todellisilla tienraivaajilla ja uudistajilla ei useimmiten ole edessään mitään valmista sapluunaa, miten toimia seuraavassa tilanteessa. Senpä tähden turvallisuushakuiset varman päälle pelaajat eivät muutoksiin haluakaan lähteä. Mutta siemenen kylväjän, jolla on näky kirkkaana mielessään (ja huomaa, ei siis vielä konkreettisesti toteutuneena käytännössä edessään) täytyy vain mennä uskossa eteenpäin.

Niinpä on parempi muuttaa koko kovalevy, kuin ostaa uusi, langaton hiiri. Sen sijaan, että siirrät pianoa pikku hiljaa "uudelle" paikalle vanhassa kirkkosalissa, on parempi luopua koko kirkkorakennuksesta ja ostaa kätevämpi mukana kulkeva keyboard.

Bob Dylan, tuo "sekulaarin profeetallisuuden" takuumies, lauloi (jo v. 1964) eräässä merkittävimmässä laulussaan The Times They Are a-Changin´:

"Gather 'round people
Wherever you roam
And admit that the waters
Around you have grown


And accept it that soon
You'll be drenched to the bone
If your time to you
Is worth savin'


Then you better start swimmin'
Or you'll sink like a stone
For the times they are a-changin' "





No comments: