Sunday, February 09, 2014

Muutos ja pysyminen

Väsyksiin asti tuntuu olevan nyt tarvetta toistaa tätä: nykyisenkaltaisen suuren murroksen aikana meidän täytyy turvautua vain ja yksin Kristukseen. Tässä kohtaa siis saarnaaja saarnaa ennen muita itselleen.

Kaikki muu on nimittäin nyt muuttumassa. Kun joskus loppuvuodesta mainitsin jossain yhteydessä tästä muutoksesta ja siinä hereillä pysymisestä, joku nokkela jo heti riensi ilmoittamaan ilokseni, että näinhän on aina ollut ja että tämän lausuman voi periaatteessa sijoittaa mihin historian kohtaan hyvänsä. (Hyvänen aika, eivätkö nuo ihmiset lue enää profeettoja lainkaan?). Ehkä siis näin, mutta väitän, että parhaillaan elämme historiallisesti merkittävää muutoksen aikaa niin kansallisella (tai yhteisöllisellä), kuin yhtä hyvin globaalilla tasolla.

Kaikki on nyt muuttumassa; se joko hajoaa itsestään tai se pyritään kaikin keinoin tuhoamaan, se on joko kaupan tai sitten se otetaan muulla tavoin uuteen käyttöön, jossa vanhalle annetaan uusi, muuttunut sisältö.


  • Jos siis takerrut kiinni johonkin instituutioon (esim. jokin kirkko) sen edustaman tradition, suotuisan urakehityksen tai sen tarjoamien etuoikeuksien takia, varo, sillä se vie sinut mennessään ties minne. 




  • Jos sitoudut jonkin hengellisen liikkeen yksipuoliseen jonkun opin tai kokemuksen korostukseen laajemman Jumalan valtakunnan kuvan kustannuksella, tuomitset itsesi hengellisesti yksipuolisen ravinnon nauttimiseen ja pahimmillaan loputtomaan kehän kiertämiseen. 



  • Jos roikut kiinni jossakin ministryssä taloudellisista, toiminnallisista tai julkisuussyistä, niin muista, että se, minkä piti alunperin olla hyvä renki, voi yllättävän pian osoittautua huonoksi isännäksi. 


Jokaisessa ihmistekoisessa organisaatiossa piilee demonisuuden - niin, jopa antikristillisyyden - siemen. Se, mikä on lihasta syntynyt, se on liha, eikä sillä koskaan ole Hengestä syntyneen organismin uudeksi ja eläväksitekevää voimaa. Se, mikä on Hengestä syntynyt, on henki.


Kaiken avain on pysymisemme Kristuksessa. Vaikka on hyvä seurata tarkasti omaa aikaansa ja olla valmis oppimaan uutta yllättäviltäkin tahoilta, niin syvimmät neuvojamme ja parhaimmat mentorimme meidän tulee valita vain ja ainoastaan tältä perustalta.

Mutta juuri tässä tuleekin esille Jumalan valtakunnan laajuus; Kristuksen seurakunta (esim. paikallisella tasolla) onkin laajempi kuin vain minun oma, kallis kotipiirini. Minulle hyvä hengellinen ohjaus, joka rakentaa minua tilanteeseeni sopivalla tavalla, voi tulla jopa hyvinkin kaukaa tai muuten vaan minulle alunperin vieraan hengellisyyden piiristä. Jumala voi joskus yllättää meidät tässä suhteessa.

Hyödyllisyyttämme Jumalan valtakunnan työssä ei mitata nokkelalla median hyödyntämisellä tai joustavilla palaverikäytännöillä, ei uusimman teknologian hallinnalla tai viimeisimmän kirjamme korkeilla myyntiluvuilla, vaan vain ja ainoastaan sillä, miten olemme sidoksissa Kristukseen. Tällä en sano, ettetkö voisi olla Herran ja Hänen seurakuntansa palvelija periaatteessa missä hyvänsä. Ratkaisevaa on kuitenkin pysyä Kristuksessa. Ratkaisumme tältä pohjalta voivat sitten olla hyvin erilaisia käytännössä; jollekin on nyt aika hypätä ulos jostain tällä kohtaa ja toisella voi olla uuden aloittamisen aika tuossa kohtaa.

Miten vain, kunhan vain pysymme Kristuksessa. Hänellä on suunnitelma toteutettavanaan ja Hän itse rakentaa seurakuntansa.




No comments: