Saturday, February 15, 2014

Massa vai marginaali?


Etkö aina silloin tällöin kuulekin jotain asiaa perusteltavan sillä, että eihän niin ja niin monta siihen tai tuohon kirkkoon kuuluvaa ihmistä voi olla väärässä? Tai että jonkun julistajan opetuksen oikeutta perustellaan sillä, että hänellä on menestyvä kirkko siellä ja täällä, jossa käy niin ja niin paljon ihmisiä ja jossa järjestetään sunnuntaisin neljä tai viisi kokousta jne. Jonkun ministryn juttu on aitoa ja oikeaa tavaraa, tavoittaahan sen työ vuosittain niin ja niin paljon ihmisiä jne. Totuus on massakysymys.

Hm... onkohan näin? Onhan meilläkin ihan tavallisessa kielenkäytössä paljon tätä kritisoivia sutkautuksia, kuten esim. "joukossa tyhmyys tiivistyy". Yllättävän usein (toisin kuin yleensä julkisuudessa annetaan ymmärtää) erilaiset harhaopit leviävätkin kätevästi juuri isojen massojen joukossa. (Älkää pyytäkö minulta käytännön esimerkkejä, seuratkaa ennemmin päivittäin mediaa.)


Sitten kuulee taas perusteltavan asioita ja niiden todenperäisyyttä sillä, että se ei edusta valtavirran näkemyksiä, eikä varsinkaan ns. virallista totuutta. Tämän ajattelutavan mukaan on vain harvoja ja valittuja, jotka todella näkevät asioiden todellisen laidan. Totuus löytyy siis marginaalista, eikä se ole joka miehen.

Hm... Usein huomaa tällaisissa piireissä suosittavan pelottavan kritiikittömästi erilaisia salaliittoteorioita, joiden uskomisesta sitten tuleekin pelastuskysymys. Jos et lähde mukaan ja ehkä jopa (vaikka vain varovaisesti) kritisoitkin, niin sehän vasta onkin osoitus tuon salaliittottoteorian todenperäisyydestä. Se myös osoittaa sen, miten se juoni on nyt sinutkin poloisen saanut pauloihinsa. Et kuulunutkaan aidosti tosivalittujen lopunajalliseen ydinjoukkoon.


Usko huviksesi, totuus ei ole sen enempää massa- kuin marginaalikysymyskään. Totuudessa on kysymys elävästä persoonasta ja Hänen tuntemisestaan. Se, millaisia massoja Totuus missäkin tilanteessa tavoittaa, vaihtelee ajan ja paikan, kulttuurin ja olosuhteiden mukaan. Se, että Totuus joutuu aika ajoin tyytymään elämään marginaalissa, vaihtelee sekin.

Oleellinen kysymys ei ole se, kuljetko massan mukana vai lymyiletkö marginaalissa, vaan se oletko sydämessäsi kuuliainen Totuudelle, joka on Jeesus Kristus.



No comments: