Saturday, August 17, 2013

Lauantaiaamun huomio

Mielenkiintoinen havainto löytyy lukiessa Vanhan testamentin profeettakirjoja. (Tämän ymmärtäminen edellyttää lukijalta Raamatun, ja erityisesti sen VT:n profeettakirjallisuuden, suhteellisen hyvää tuntemusta.)

Kenenkään Pohjoisvaltakunnassa vaikuttaneen profeetan teksteissä ei kertaakaan kehoiteta näitä israelilaisia palaamaan takaisin Etelävaltakunnan eli Juudan yhteyteen (jonka daavidilaiselle kuningashuoneelle oli kuitenkin messiaaniset lupaukset annettu!). Puhumattakaan siitä, että näiden profeettojen kehoituspuheessa olisi käsketty palaamaan takaisin tämän daavidilaisen kuninkuuden vallan (ja ikeen) alle. Profeettojen julistuksen painopiste ei yllättäen ollutkaan enää tässä.

Herää jopa kysymys, hyväksyikö Israelin Pyhä tämän valtakunnan hajoamisen tiettynä poliittisena realismina? Vai pitikö Hän sitä tietyllä tavalla tai jossain määrin peräti suotavana asiana?


Oli miten oli, kansalle osoitettu kääntymiskehoitus kuului nimenomaan Jahven, Herran Itsensä puoleen. Vain ja ainoastaan Hänen puoleensa.

Se, mitä tämän kääntymisen ja takaisin paluun jälkeen tai sen seurauksena, hedelmänä tapahtuisi, olisikin sitten aivan eri asia. Tavallaan niinkuin "juttu sinänsä". Totta kyllä, palattaisiin yhteyteen omien veljien ja sisarten kanssa.

Kuitenkin tämä oikea marssijärjestys - miten ja millä tavalla nämä asiat tapahtuisivat - on tärkeä asia. Itse asiassa se oleellinen asia.



1 comment:

Anonymous said...

Ymmärrän näin, että jakautuminen oli Jumalan antama seuraamus tottelemattomuudesta (kuninkaan valinta, epäjumalanpalvelus jne.). Profeetat eivät tosiaan kehottaneet palaamaan yhteen. Baabelintornin aikana kielten ja kansojen jako oli samanlainen. Sitäkään ei ole kehotettu purkamaan, mutta lopulta se purkautuu Jumalan vaikutuksesta tulevassa maailmanajassa niin, että yhdistyminen tapahtuu Jeesuksen kautta. Samoin Israel yhdentyy, jo tässä ajassa kuten on esim. Hes.37:ssä. Sekin tapahtuu Jeesuksen kautta sen seurauksena, kun koko Israel pelastuu.

Kari Kngshrj