Monday, December 24, 2012

Myöhäiset joulun toivotukset...



Myöhäiset joulun toivotukset, ehkeivät kuitenkaan liian myöhäiset. Laulun sanat näyttävät kyliä kierrellessä käyneen toteen siinä, miten laps´ hankeen hukkuu, unhottuu. Vaikka tuo jouluviisu olikin kirjoitettu jo (muistaakseni) yli sata vuotta sitten, tuntuu se suorastaan viiltävän ajankohtaiselta.

Näyttää siltä kuin oman aikamme kristillisyydelle olisi tyypillistä erilaisten ääripäiden kärjistyminen. Maailmaa ja todellisuutta hahmotetaan ikäänkuin vastakohtaisuuksien, vähemmistöjen ja ääri-ilmiöiden kautta. Sama ilmenee myös monella muullakin elämänalueella ja näkyy hyvin myös joulunvietossa.

Niinpä kristittyjen keskuudessa on niitä, jotka intohimoisesti haluavat pitää kiinni perinteisestä joulunvietosta ja näkevät jopa vaivaa sen raamatullisten perusteiden esiin kaivamisessa. Tämä perinne on hintaan mihin säilytettävä, sillä jos se uppoaa, niin sen mukana uppoaa viimeinenkin ripaus siitä Lännestä, jonka me kerran tunsimme ja jota me ihaillen palvoimme.

Toisella puolella postmodernia joulupöytää ovat sitten ne, jotka eivät suin surminkaan halua olla missään tekemisissä joulun vieton kanssa. Kaupallinen, länsimainen, jopa pakanallinen joulu on kauhistus heille. Molemmat osapuolet näkevät kuitenkin tekevänsä suuren palveluksen niin Jeesus-lapselle kuin Hänen valtakunnallensakin. Hyvä, ettei taivasosuuttakin ehdollisteta näiden juhlien viettämiseen tai viettämättömyyteen.

Pelkään, että tulevaisuudessakin kristittyjä edelleen pelottavan paljon jakavat puhtaasti sekundääriset, kulttuuriset seikat. Meiltä näyttää kokonaan puuttuvan ilmestys Messiaasta, joka on Ylösnoussut ja elävien, eikä kuolleiden Jumala. Tutun turvallisuuden tunteen voimme saada joululauluista, kransseista ja glögistä, mutta pelastaa meidät voi synnin, kuoleman ja perkeleen vallasta vain Hän, joka syntyi maailmaan neitsyt Mariasta, sikisi Pyhästä Hengestä.

Kykenisikö tämä sama Henki myös tänä myöhäismodernina jouluna pukemaan Jumalan ilosanoman Vapahtajasta sellaiseen kulttuuriseen muotoon, joka oikein kommunikoisi evankeliumin meidän aikamme eksyksissä olevalle ihmisille - ilman, että meidän pitäisi aina kompastella tapojemme ja tottumuksiemme lillukanvarsiin?

No, hyvää ja rauhallista joulua kuitenkin jokaiselle.

No comments: