Toistaako historia itseään?
Åbo Akademin VT:n eksegetiikan prof. Antti Laato esitti hyvän kommentin Jari Rankisen nettipäiväkirjassa:
"Kirkon suhtautuminen juutalaisiin keskiajalla seurasi nykyaikanakin toistuvaa kaavaa:
1) Ensiksi syntyi johdonmukainen teologinen kritiikki heitä vastaan.
2) Sitten siihen tuli mukaan kirkollisia pakkokeinoja, kuten pakkodisputaatioita, tiettyjen juutalaisten tekstien julkista tuhoamista jne.
3) Näiden ohella alettiin ahdistaa heitä taloudellisesti. Tietyt verot (tai sakot), joiden tarkoituksena oli osoittaa julkisuudessa, että kyseessä on epäilyttävä ryhmä.
4) Seuraavaksi ryhdyttiin vakaviin juridisiin pakkotoimiin. Syntyi maastakarkotuksia, paikallisia hallitsemattomia väkivallan purkauksia. Kriisiaikoina juutalaisia jopa tapettiin.
Kaikki alkoi siitä, että julkisuudessa kirkon piispojen ja johtajien toimesta nähtiin hyväksi mustamaalata juutalainen, joka omassatunnossaan roikkui kiinni niissä samoissa teksteissä, kuin kirkon johtokin, mutta tulkitsi ne vain eri tavalla.
... Yhteiskunta on helposti uskontosokea, ja tekee tietyllä tavalla ajattelevista kelpo ihmisistä epäilyttäviä, joita sitten muut voivat julkisuudessa lyödä sanoilla, ja tuomioistuimet erehtyvät antamaan sakkoja. Se, että kirkon piispat ja johtajat ovat mukana tällaisessa touhussa, tulee aina keräämään tuomionsa niiltä ihmisiltä, jotka eivät vielä olleet syntyneet, kun vääryys tapahtuu."
No comments:
Post a Comment