Friday, March 24, 2023

Muutama ajatus opetuslapseuttamisesta

 Mitä tarkoitetaan opetuslasten tekemisellä? Tässä muutama ajatus aiheesta. 

Lyhyesti sen voisi määritellä uskovan ihmisen auttamiseksi, jotta hänestä voisi tulla se ihminen, joksi Jumala on hänet luonut ja tarkoittanut. 

Tämä sisältää ihmisen vapautumisen maailmallisesta ajattelusta, kuten arvoista, uskomuksista tai ajattelutavoista, sekä jumalattomasta käyttäytymisestä, millä tarkoitan elämää ilman Jeesuksen herruutta omassa elämässään. Tähän voidaan liittää erilaiset uskomusjärjestelmät, jotka ohjaavat meidän elämäämme (usein ilman, että edes itse tiedostamme sitä) ja joiden lähteenä ja perustana ei ole Jumalan ilmoitus Raamatussa. 

Tätä prosessia voidaan hyvin kuvata esim. savenvalajan työskentelyllä, mikä tapahtuu ennen varsinaista saven muokkausta ja jossa savenvalaja puhdistaa käytettävän saviaineksen erilaisista epäpuhtauksista, kuten pienistä kivistä, roskista yms. 

Paras tapa aloittaa opetuslapseusprosessi on vastaanottaa sielunhoito- ja rukouspalvelua henkilökohtaisesti oman elämänsä puhdistamiseksi. Kyse on rinnalla kulkemisesta, johon kuuluu syntien tunnustaminen, anteeksi antaminen ja -pyytäminen, sekä rohkaiseminen ja ohjaaminen Raamatun Sanan avulla. Pyhän Hengen rooli opetuslapseuttamisessa on alusta lähtien avainasemassa. Tavoitteena on Jeesuksen herruus ihmisen elämässä kaikilla elämänalueilla. Se ei voi onnistua ilman, että tien alussa oleva henkilö, mies tai nainen, suostuu olemaan opetettavissa. 

Käytännössä tähän kuuluu sen selittäminen, miten aiemman elämämme jumalattomat ihmissuhteet ja tältä pohjalta syntyneet sidokset voivat edelleen kontrolloida ihmisen elämää. Kuinka nämä epäpuhtaudet ja siteet, jotka toimivat hengellisen (ja ihmisenä) kasvamisen esteenä ja hidasteena, voidaan poistaa ihmisen elämästä Pyhän Hengen avulla? Entä miten voidaan jatkaa tästä eteenpäin niin, että pysymme vapaina ja puhtaina erilaisesta demonisesta vaikutuksesta? (Esim. rahanhimo, addiktiot liittyen tupakkaan, alkoholiin ja muihin päihteisiin, pornografiaan ja avioliiton ulkopuolisiin seksuaalisiin suhteisiin sekä muihin vääränlaisiin ihmissuhteisiin jne.) 

On ymmärrettävä ihmisen oma, aktiivinen osa tässä prosessissa. Siihen liittyy niin puhdistautuminen ja vapautuminen kuin uuden elämäntavan omaksuminen Jeesuksen herruudessa. Kyse on ihmisen oman hengen aktivoitumisesta ja ihmisen oman vapaan tahdon käyttämisestä: minun itseni on annettava ja pyydettävä anteeksi, minun on sanouduttava irti haitallisista ihmissuhteista tai turmiollisesta käyttäytymisestä jne. Kukaan muu ei tee tätä minun puolestani. On itse valittava luottaa ja antaa Jumalan aloittaa työnsä minun elämässäni. 

Päästäksemme vapaaksi meitä sitovista ja elämäämme raskauttavista esteistä kasvullemme, meidän on hyvä vastaanottaa rukousta sisäisen (ja joskus myös fyysisen) elämämme parantumiseksi ja vapautumiseksi. Totuuden uskominen itsestämme ja vastaavasti valheellisten uskomusjärjestelmien hylkääminen ovat avain vapauteen. Aina silloin, kun tunnustamme syntimme ja annamme anteeksi niille, jotka ovat rikkoneet meitä vastaan, valtaamme alaa viholliselta ja Jumalan valo saa enemmän sijaa meissä.   


No comments: