Saturday, June 25, 2022

Odotuksen aika ja elämä kuolleista

Raamatussa on useita kertomuksia naisista, jotka pitkän lapsettomuuden jälkeen synnyttivät lapsen, jotkut useitakin. Lapsettomuus on näiden naisten kohdalla ollut usein tuskallista ja vaikeaa aikaa, johon liittyi kysymyksiä Jumalalle ja kokemuksia muiden ymmärtämättömyydestä, jopa syrjinnästä. Jumala kuitenkin istutti näihin uskon sankareihin toivon kipinän Pyhän Hengen kautta.

Ajatellaanpa Hannan epätoivoa, Aabrahamin ja Saaran pitkään jatkunutta lapsettomuutta Jumalan ihmeellisen lupauksen varjossa, Maanoahin vaimon, Simsonin äidin tilannetta ja jo vanhojen Sakarjan ja Elisabetin, Johannes Kastajan vanhempien, jo vakiintuneeksi luullun tilanteen kääntymistä.

Kaikissa näissä lupaus täyttyi, niin hengellisesti kuin aineellisestikin. Kaikissa näissä näin yllättäen saatu lapsi annettiin lahjaksi Jumalalle; Samuel, Iisak, Simson ja Johannes Kastaja. Siunaus seurasi tämän mukana. Yhteinen nimittäjä oli inhimillisesti katsoen toivoton tilanne, jonka keskelle Jumala laski lahjansa. Kirjaimellisesti sanottuna kyse oli elämä kuolleista. 

Hengellisesti puhuen tässä ei kuitenkaan ole sijaa epäuskolle tai mahdottomuuden ajatukselle. Vastakkain ovat Saulin tyttären Miikalin asenne ja reaktio sekä uusien viinileilien todellisuus. Hengellinen kaipaus, jano, jopa epätoivo versus kateus, pilkallisuus, pahansuopaisuus, jotka ilmentävät Jumalan rakkauden poissaoloa. Varo siis asennettasi ja mieti, miten olla kuin uusi viinileili. Tutkistele itseäsi Jumalan edessä. 

Kyse on samasta asiasta kuin siitä, minkä Herra lupaa kansalleen profeetta Jesajan kautta: "Minä vuodatan vedet janoisen päälle ja virrat kuivan maan päälle" (44:3). Se merkitsee elämää kuolleista, kun kuolleesta ja hedelmättömästä maaperästä työntyy esiin tuuretta versoa ja uutta kasvustoa. Kyseessä on sama hengellisen elämän lainalaisuus, kuin Jeesuksen sanoissa: "Autuaita ovat hengessään köyhät, sillä heidän on taivasten valtakunta" (Matt. 5:3). Jumala ei anna lahjojaan kylläisille, vaan nälkäisille.

Uskon, että tämä voi olla totta meidän oman maammekin kohdalla, kaikesta siitä nyt esille tulevasta Jumalasta poispäin kääntymisestä huolimatta. Mutta minkälaisten vaiheiden kautta, sen yksin Jumala tietää. Esirukoilijoilta kysytään nyt heräämistä ja uskollisuutta.



No comments: