Wednesday, December 01, 2021

Omia kokemuksia

Kuluneen syksyn aikana olen miettinyt paljon identiteettiäni. 

Tärkeämpää kuin saada jotain itselleen, (on se virka, status, arvo, apuraha tai maine), on kasvattaa juuria syvemmälle uskossa Kristukseen. 

Meidän perusidentiteettimme on lapseus. Olemme aina ensisijaisesti Jumalan lapsia ja Hän on Taivaallinen Isämme. Identiteettimme ei määräydy meihin lyötyjen tai itse itseemme lyömiimme leimojen pohjalta. On kyllä hyvä miettiä, mitä ja millaisia leimoja minuun on lyöty? Kuka tai ketkä ovat näitä leimoja lyöneet? 

Avain tässä kaikessa on Kristus-keskeinen tarpeideni tyydyttäminen. Mihin se johtaa ihmisen, jos hänen sisällään on rakkauden nälkä? Johtaako se erilaisiin fantasioihin tai illuusioihin todellisuudesta? Tai muiden hyväksynnän etsimiseen eri keinoin?

Jumalan valtakunnan työntekijyyskin voi olla tällainen leima. Tätä kautta hankittu identiteetti voi olla haitallinen, jos se syrjäyttää lapseuden ja suhteen Taivaalliseen Isään. Jumala ei paranna meitä voidakseen käyttää meitä. Hän tekee sen päästäkseen suhteeseen kanssamme. 

Jeremian kirjassa on kuvattuna tilanne, jossa Israelin kansa on syyllistynyt kaksinkertaiseen syntiin. Toisaalta he olivat hylänneet oikean tien, mutta sen lisäksi he olivat valinneet oman tien (2:13). Itsensä manipulointi kipeiden kokemusten kautta on hyvin haitallista. Jos valtakunnan työntekijän identiteetti syrjäyttää lapseuden, voi jossain tilanteessa olla jopa parempi luopua valtakunnan työntekijyydestä, ettei huomaisi luopuneensa lapseudestaan. Seurakunnan vastuunkantajana saadut haavat voivat olla kaikkein hankalimpia parantumaan.   

Jumala-suhde on aina liittosuhde, ei työsopimus- tai työehtosopimussuhde, vielä vähemmän työnjakosopimus. Se on liittosuhde, joka perustuu rakkauteen. Jotka rakastavat toisiaan ovat myös sitoutuneita toisiinsa. 

Kannattaa siis miettiä tarkkaan ja syvästi, mihin olenkaan perustanut identiteettini. Muiden hyväksyntään seurakunnassa, kuulumiseen johonkin yhteisöön, kelpaamiseen joillekin ihmisille tai väärin tehostein pönkitettyyn itsetuntoon?  

Jumala haluaa suhdetta kanssasi. Hän ei ole viemässä läpi jotain kahdeksan kohdan ohjelmaa elämässäsi.


 

No comments: