Monday, February 27, 2012

Totuus ja vapaus

Totuus ja vapaus kulkevat käsi kädessä. Totuus tekee vapaaksi, mutta sen jälkeen tuota vapautta on varjeltava, jotta voisi oikein edustaa totuutta. Tänään tarvitsemme vapautta monista sellaisista sidonnaisuuksista, joilla meitä pyritään ohjailemaan, sitomaan ja vaientamaan.

Nämä sidonnaisuudet liittyvät yleensä rahaan tai muihin taloudellisiin seikkoihin (kuten esim. kiinteistöihin, etuoikeuksiin, alennuksiin tai edullisiin vuokriin yms.), mutta myös uratavoitteisiin, hyviin yhteiskunta- tai muihin suhteisiin ja ylipäätään tervejärkisen ihmisen maineeseen muiden silmissä.

Kristittyjen piirissä kuulee tätä nykyä kovin usein kehotettavan miettimään sanomisiaan, jotta ei vaarantaisi "mahdollisuuttaan vaikuttaa asioihin". On tietenkin hyvä miettiä, mitä, missä ja miten sanoo, mutta kun tämä prosessi on käyty läpi, on tärkeintä enää pysyä totuudessa. Kaikki totuudenpuhujat eivät suinkaan ole oikealla asialla, vaan aivan liian usein asioita edistetään vain omassa inhimillisessä voimassa. On päivänselvää, että tällainen ei tuota pysyvää hedelmää.

Toisaalta tuo teesi "mahdollisuus vaikuttaa" on ihan yhtä läpinäkyvä ja tulkinnanvarainen, kuin joskus aiemmin usein kuulemani "kentällä puhutaan"-teesi, jolla tarpeen vaatiessa pystyttiin perustelemaan mitä kulloinkin haluttiin. Kentällä puhuttiin tänään sitä ja huomenna tuota, aina tarpeen mukaan.

Niinpä "mahdollisuudella vaikuttaa asioihin" voidaan moni hyvä asia vesittää: ollaan nyt hiljaa siitä ja siitä asiasta, jotta voitaisiin vaikuttaa asioihin sisältäpäin jne. Herra on ehtinyt tulla jo ja kaikki on ohi, kun vielä odotat sitä paljon puhuttua "mahdollisuutta vaikuttaa asioihin". Tosiasiassa mikään opportunistinen pelin pelaaminen tai taktikointi ei voi koskaan antaa meille sellaisia mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin, kuin mitä Herra voi.

Sen tähden varjele mustasukkaisesti vapauttasi, pyri nopeasti eroon vääristä sidonnaiksuuksista. äläkä anna sitoa itseäsi millään sellaisella, millä systeemi - kirkollinen tai poliittinen tai taloudellinen (tai mikä pahinta: nämä kaikki kolme yhdessä!) - perinteisesti on onnistunut totuuden puhujien suut tukkimaan. Se on vastuusi siitä, että olet vapaa ja tunnet Totuuden.


2 comments:

Teknistä tietoa said...

Loistava kirjoitus, ja aina niin ajankohtainen! Juuri tuo asiasisältö oli syy miksi irtaannuin politiikasta 2009.

En sano että kaikkien tulisi tehdä näin, taikka tekoni olisi ollut jotenkin enemmän oikea kuin vaikkapa niiden jotka liittyvät puolueeseen ja alkavat harjoittaa puoluepolitiikkaa. Kyse on puhtaasti henkilökohtaisesta asiasta.

Koin että minun oli mahdotonta vaikuttaa politiikassa yhteiskunnallisiin asioihin sillä lailla oikealla tavalla kuin sen itse oikeana koen, ja koska kykyni tehdä joissakin asioissa kompromisseja oli alentunut ja toisissa se oli taas ylentynyt. Ja mielestäni juuri väärissä kohdissa.

Tämän vuoksi koin että mahdollisuuteni vaikuttaa minulle omimnaisella tavalla on seurakunnan kautta, joten tein tästä omat ratkaisuni.

Timo Koivisto said...

Kiitos Karille rehellisestä omakohtaisuudesta!

Kirjoituksen loistavuudesta en osaa sanoa, mutta sen niin ajan- kuin hc-omakohtaisuuden tunnustan: juuri tämä asiasisältö oli syy miksi jäin pois srk-pastorin työstä v. 2004.

En minäkään sano, että kaikkien tulisi tehdä näin tai että tekoni olisi ollut jotenkin enemmän oikea kuin niiden, jotka jäivät/ovat/tulevat srk-pastorin työhön. Kyse oli puhtaasti henkilökohtaisesta ratkaisusta, jossa pyrin toimimaan niin kuin näin/näen oikeaksi.

Koin, että minun oli mahdotonta enää vaikuttaa perinteisessä kirkkokunnassa ja sen kautta sillä tavoin kuin sen itse oikeana koen, koska minunkin kykyni tehdä kompromisseja oli alentunut ja yleensä se oli muuten kohonnut. Joo, ja minunkin mielestäni väärissä kohdissa.

Tämän vuoksi koen, että mahdollisuuteni vaikuttaa minulle ominaisella tavalla on Jumalan seurakunnan kautta (sekä esim. blogin kautta), joten tein tästä omat ratkaisuni.